04 Grudnia 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

fastryga fastryga
1 dzień Offline
easyflyfoil easyflyfoil
2 dni Offline
Em Em
2 tygodni Offline
sasta sasta
4 tygodni Offline
notno notno
5 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: easyflyfoil
Ogółem Użytkowników:2,210
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

01/12/2024
Explore the best Phuket Surf beaches in Thailand! Ride the waves at Kata Beach and Patong Beach, perfect for surfers of all levels. Experience thrilling adventures, stunning views, and ideal surfing c

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Depresja
 Drukuj temat
Depresja ? Czy aby tylko ?
Skyler
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 22/11/2013 15:53
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 22.11.13

Witam ! Mam 22 lata i od dłuższego czasu towarzyszy mi depresyjny nastrój. Na początku myślałam że może to przez stres czy przez to że miałam trochę zawirowań w życiu ale teraz wszystko się uspokoiło a ja nadal jestem smutna , apatyczna, po prostu dół. Co gorsze pomimo tego że teraz większość rzeczy w moim życiu się ułożyło ja nagminnie praktykuję czarnowidztwo , ciągle wydaje mi się że moje szczęście i spokój zaraz się skończy , że zaraz będzie źle że wszystko się posypie. Mam ciągłe lęki o przyszłość, o to że nie dam rady skończyć studiów, rzuci mnie facet a ja na zawsze utknę w rodzinnym mieście i nie będę miała pracy. Dokucza mi też poczucie winy , że coś zrobiłam źle albo czegoś nie zrobiłam dość dobrze itp. Często jestem senna , boli mnie głowa. Nie jest to jakaś wielka depresja bo daje rady wstać z łóżka , sprzątać , gotować , wychodzić z domu no ale jednak te czarne myśli i apatia odbierają mi chęć życia. Chciałam pójść do lekarza choćby najpierw rodzinnego po skierowanie do psychiatry i opowiedzieć o tej depresji ale kilka razy zaobserwowałam coś dziwnego. Kiedy mój dół osiąga apogeum na dzień lub kilka dni wpadam w stan jakiejś takiej bardzo podwyższonej radości . Nie jest to taka zwykła radość , czasem bez powodu staję się nakręcona , pełno we mnie energii , po prostu mam taki mega napęd ! Wszystko wtedy wydaje mi się możliwe , ja sama wydaje się sobie bardzo atrakcyjna i fajna , wszystkie lęki znikają . Potrafię nie spać pół nocy i coś tworzyć (moje hobby –pisanie wierszy i opowiadań) a potem rano nie widać ani śladu po nieprzespaniu , jestem jeszcze bardziej nakręcona. Nie mogę wtedy opanować mówienia , co w sercu to i na języku , mam natłok myśli , 1000 pomysłów na minute jeden lepszy od drugiego i wydaje mi się że wszystko jest możliwe. Najgorsze że mogę wtedy podejmować jakieś nieprzemyślane decyzje których potem żałuję. Ale złapałam się na tym że lubię ten nastrój , czuję się jakbym wypiła butelkę szampana , taka bezpodstawna radość , taka lekkość na duszy . Jednak potem ten mega radosny nastrój przechodzi w złość , dużo rzeczy doprowadza mnie do irytacji , czuję wrogość do świata , wszyscy mnie denerwują. No i potem znów wracam do swojego smutku który trwa znów długo długo długo gdy znów nie wiadomo kiedy wpadam w tą dziwną radość. Wcześniej nie miałam świadomości tego radosnego stanu dopóki nie poczytałam co pod wpływem tej „radości” pisałam w pamiętniku . Przestraszyłam się bo to było takie dziwne takie nakręcone.
Co to może być ? Ciągle myślałam że mam depresje ale chyba w depresji jest się ciągle smutnym prawda ? Nie ma takich skoków w góre jak u mnie ?

Yasmin
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 22/11/2013 17:50
Awatar

Startujący

Data rejestracji: 07.11.13

Takie objawy moga wskazywac na pewne zaburzenia, ale nie bede sie wypowiadac, gdyz absolutnie nie jestem kompetentna. Najlepiej byloby, gdybys mozliwie szybko wybrala sie do specjalisty (psychiatry lub psychologa) i szczegolowo o tym opowiedziala. Mysle, ze szukanie 'diagnozy' u osob, ktore same rowniez sa chore nie jest najlepszym rozwiazaniem. Ale dobrze, ze dostrzegasz problem i zycze Ci, abys znalazla fachowa pomoc.
[small]Choć ludzi coraz więcej i więcej...
o człowieka coraz trudniej...
coraz ciężej...[/small]

Alia
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 23/11/2013 09:25
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 01.09.09

Popieram Yasmin - tylko lekarz może Cię kompetentnie zdiagnozować i warto, żebyś umówiła się do niego jak najszybciej.

Panna De
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 24/11/2013 20:03
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 19.09.13

Do psychiatry nie potrzebujesz skierowania.

Przeskocz do forum: