22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Depresja
 Drukuj temat
Depresja i dziwne zachowania
Danzig
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 26/02/2016 23:29
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 07.12.15

Od około 1,5 roku mam stwierdzoną depresję. Miałem dni (czasami nawet tygodnie) lepsze i gorsze. Potem nawarstwiło się to aż tak, że trafiłem do szpitala. Kiedy wyszedłem zacząłem chodzić do psychiatry. Było wszystko dobrze. Brałem dwa rodzaje leków, lecz pamiętam tylko nazwę jednego - Sulpiryd. Z czasem było już dobrze, a cena leków jednak nie byle jaka, więc przestałem brać leki i chodzić do psychiatry. Od kiedy przestałem brać leki jestem bardzo nerwowy i szukam problemu w całym. Poza tym mam dziwne zachowania, kiedy jestem sam w domu. Kiedyś to działo się to co kilka tygodni/dni, teraz codziennie. Wykonuję czynności bezsensowne, przy tym emanując radością. Jednym z takich mniej, ale jednak dziwnych zachowań jest podskakiwanie i cieszenie się. Zazwyczaj po 10/15 minutach się męczę i wtedy albo jest normalnie, albo popadam w stan głębokiego smutku. Zazwyczaj podczas tego stanu głębokiego smutku po tym dziwnym zachowaniu, płaczę bez powodu, przypominają mi się nieprzyjemne sytuacje, czasami nie mogę nawet poruszyć swoim ciałem. Ktoś może miał podobnie? Co najlepiej zrobić?

sigma
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 27/02/2016 00:11
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

Iść do lekarza i następnym razem leki odstawiać w porozumieniu z nim.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

martyna
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 28/02/2016 17:21
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 07.08.09

Popieram sigme. Samowolne odstawienie leków niesie za sobą konsekwencję, wiele osób odstawia leki. Rozumiem to bo sama odstawiałam by nie czuć się zależna od chemii. Objawy wracały z wielkim impetem i wiesz, już wole brać tab i czuć się dobrze niż nie brać i nie móc cieszyć się tym, że istnieje.
Wiem, że możesz do tego inaczej podchodzić Smile
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

Junk Head
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 28/02/2016 17:30
Startujący

Data rejestracji: 11.04.15

Popieram moje poprzedniczki.
Sama nie raz odstawiałam leki i w końcu zrozumiałam, że to nigdy nic dobrego nie przynosiło. Chciałam sama stanąć na nogi, bez ich pomocy, ale bardzo mi to nie wychodziło.

Oczywiście też nie myśl, że leki rozwiążą Twoje wszystkie problemy. Sam też musisz włożyć sporo wysiłku, aby Twój stan się polepszył ; )

martyna
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 28/02/2016 19:41
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 07.08.09

[quote]Oczywiście też nie myśl, że leki rozwiążą Twoje wszystkie problemy. Sam też musisz włożyć sporo wysiłku, aby Twój stan się polepszył ; )[/quote]
Tak jak najbardziej, tylko nie zawsze można pracować na terapii bo stan na to nie pozwala, leki sprawiają że " chce się chcieć" i wtedy można zmieniać swój światSmile.
Obserwując swój świat wiem, że mam deficyt serotoniny i bez tab się nie da. Zastanawiam się czy kiedyś się to zmieni?
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

KingArthur
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 21/11/2021 01:08
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 26.09.21

Z dziwnych zachowań to przy spadku nastroju jak już mi sie trochę poptawia i zaczynam podejmować jakieś konstruktywne działania to znajduje się w takim chaosie, podejmuje działanie po chwili braknie mi energii i przerywam je po czym podejmuje inne i jest to samo i w ciągu dnia mogę próbować zająć się różnymi rzeczami ale każde trwa tylko kritka chwilę, odczuwam przy tym takie wewnętrzne rozbicie, momentami trzesie mnie od wewnątrz - nie potrafię nawet sprecyzować tego stanu, tej emocji czy to przez niepokój czy rozdrażnienie myśliciel jest to męczące strasznie, tak wręcz odrzucą mnie od czynności ktore podejmuje dziwne bo chce coś zrobic a za chwilę taka niechęć okropna, brrr...
Edytowane przez KingArthur dnia 21/11/2021 01:15
"Cisza nie tylko wyraźniej mówi, ale i dokładniej słyszy."

Em
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 30/12/2021 13:07
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 10.01.12

Współczuję Ci. Mam nadzieję, że szybko dobiorą Ci dobre leki i wrócisz do siebie.

Przeskocz do forum: