Zobacz temat
Mam Efkę :: Nasze wątki :: Nasze wątki - część otwarta
Błędnik czy coś innego?
|
|
Grzegorz |
Dodany dnia 14/04/2019 17:24
|
Rozgrzewający się Postów: 18 Data rejestracji: 02.06.16 |
Dzień dobry, Miałem robione w ostatni poniedziałek badanie błędnika z powodu zawrotów głowy. Potrafię leżeć przed telewizorem i nagle cały świat wiruje. Podczas zawrotów głowy robi mi się niedobrze. Jak również chodząc nie czuje się stabilnie na nogach. Przysłali mi na maila opis i wynik badania. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji opisu. ,,W trakcie badania utrzymuje się stały oczopląs samoistny w lewo. Uniemożliwia on badanie i ocenę narządu przesionkowego. Wskazana konsultacja neurologiczna i ew. ponowna ocena po ustaniu oczopląsu samoistnego." Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc w interpretacji opisu badania. Jeżeli chodzi o wyniki VNG: Średnia SPV prawa ciepła -2,1 Nyst. -22 lewa ciepła 3,2 Nyst. 52 lewa zimna -0,9 Nyst. -10 prawa zimna 2 Nyst. 33 spontaniczny 1,3 Nyst. 22 Niedowład kanałowy[%] -109,1 Prawe ucho -0,1 Lewe ucho 2,3 Przewaga kierunku[%] -372,7 Prawy oczopląs -3 Lewy oczopląs 5,2 W piątek byłem u neurologa, żeby skonsultować wyniki wyżej wymienione. Pani Neurolog powiedziała, że mam zrobić tomograf komputerowy głowy, rentgen kręgosłupa szyjnego i USG tętnic szyjnych. W dodatku napisała że mam R42 - zawroty głowy i odurzenie. R42 to kod ICD-10. Ten R42 podchodzi pod Symptomy i objawy chorobowe dotyczące poznawania, postrzegania, stanu emocjonalnego oraz zachowania. Nawet nie wiem co to znaczy. Pomożecie mi to zrozumieć? |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 14/04/2019 19:58
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Diagnozy i interpretacji wyników nikt Ci tu nie zrobi. Pójdź na te badania zalecone przez neurologa - służą zobrazowaniu tego, co w środku głowy się dzieje "fizycznego", to pomoże lekarzowi w dalszych diagnozach i leczeniu
[i]- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE.[/i] |
|
Przeskocz do forum: |