Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Ogólnie o psychiatrii
Krwiodawstwo a przyjmowanie leków
|
|
Anise candy |
Dodany dnia 03/05/2011 15:45
|
Finiszujący Postów: 214 Data rejestracji: 14.03.11 |
Niewiarygodne. Co ma przyjmowanie psychotropów do przeciwwskazań do oddawania krwi? Wygooglowałam jak się sprawa ma w innych krajach, na tzw. Zachodzie przyjmowanie leków tego typu nie wpływa na możliwość oddania krwi. Mam bardzo rzadką grupę krwi, przydałaby się. Trudno. Kogoś jeszcze odesłali? Ktoś ma jakieś doświadczenia? |
Rat |
Dodany dnia 03/05/2011 16:07
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
brałam sertraline i spamilan i oddałam krew. Lekarka dopytała się na co te leki biorę . Wiem , że każda placówka rządzi się innymi prawami . Jak to między personelem ... wyszło że ja i jeszcze jakis chłopak( chodzi o rejon ) bierze SSRI i oddaje krew , nie było przeciwwskazań . Zdziwiłam się , ale pozytywnie . Edytowane przez Rat dnia 03/05/2011 16:07 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Anise candy |
Dodany dnia 03/05/2011 16:11
|
Finiszujący Postów: 214 Data rejestracji: 14.03.11 |
A mi kazali następnym razem przynieść kartkę od lekarza, że zaprzestałam brać leków. Paranoja. |
Alia |
Dodany dnia 03/05/2011 16:30
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Polskie kwalifikacje krwiodawców są jednymi z najsurowszych na świecie. Z drugiej strony, dzięki temu uniknęliśmy różnych afer z zakażoną krwią, jak na przykład we Francji. Poza tym wszystko zależy od lekarza kwalifikującego do donacji, według danych ze strony RCKiK Warszawa: "Przyjmowanie leków może wskazywać na istnienie choroby powodującej dyskwalifikację, dlatego należy wyjaśnić przyczynę stosowanego leczenia. Okres przyjmowania leków z wyjątkiem witamin, doustnych leków antykoncepcyjnych oraz leków hormonalnych stosowanych w okresie menopauzy. W przypadku przyjmowania innych leków, aby oddać krew należy uzyskać zgodę lekarza (np. zażywanie aspiryny lub leków zawierających kwas acetylosalicylowy dyskwalifikuje przez 3 dni od ostatniego zażycia)." |
|
|
re |
Dodany dnia 03/05/2011 17:25
|
Startujący Postów: 180 Data rejestracji: 22.04.11 |
Znalazłam coś takiego na stronie CKiK: [quote][b]Choruję na depresje, czy mogę oddawać krew?[/b] W zależności od rodzaju choroby osoby chorujące na choroby psychiczne są dyskwalifikowane na stałe lub tymczasowo (np. depresja egzogenna 1 miesiąc po zakończeniu leczenia).[/quote] Tak w ogole od kiedy depresja jest chorobą psychiczną? Z innej beczki: kiedyś wypełniałam kwestionariusz dawcy szpiku, było pytanie czy przyjmowałam jakieś silnie działające leki. Pytałam o p/depresyjne i lekarz powiedział, że to w ogóle nie ma znaczenia, bo to nie są leki silnie działające. Jeśli chodzi o krew, to niestety nie mam pojęcia, nie próbowałam, bo Hb mam zawsze na dolnej granicy normy, a tam wymaga się trochę wyższych wartości. [color=#993399][i]rano znajduję obok łóżka 3 skarpetki myślę sobię, że pod łóżkiem musi być jeszcze jedna zaglądam - i znajduję tam jeszcze dwie!!![/i][/color] |
|
|
Rat |
Dodany dnia 03/05/2011 17:33
|
tak jak wczesniej pisałam , byłam pozytywnie zdziwiona, że mogłam oddać krew. Z innego źródła wiem , że każdy lek psychiatryczny zażywany dyskwalifikuje osobę , by krew oddała . Wypełnia się ankietę , zaznacza co trzeba , rozmowa i badanie lekarskie + wcześniej chyba ( rok temu oddawałam krew ) hemoglobina , przed badaniem lekarskim ...( przed .. nie po ? , bo jak hemoglobina lipna to innyym razem ) Fakt , lekarka pogadała , po co mi w tym wieku takie leki .. etc. Tym bardziej na całą salę , ... pani bierze leki przeciwdepresyjne tak ? ... i wzrok na mnie Ciekawa jestem jak jest teraz , jak na rehabilitacje bede śmigać , a to po drodze , wstąpię( jeśli moje super extra lęki mi nie "zabronią" ) się zapytać z ciekawości jak jest teraz , bo ostatnie moje oddanie krwi to wrzesien 2010 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Makro |
Dodany dnia 03/05/2011 18:00
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
[quote]Tak w ogole od kiedy depresja jest chorobą psychiczną?[/quote] Chyba od zawsze. Wiele jednostek chorobowych budzi wątpliwość, czy można nazwać ją choroba psychiczną - nie ma takich wątpliwości w przypadku depresji ciężkich, szczególnie epizodów ciężkich i tych z objawami psychotycznymi. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Nieustraszona |
Dodany dnia 03/05/2011 19:00
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
Niestety w wielu stacjach krwiodawstwa antydepresanty dyskwalifikuja. A depresja jest choroba psychiczna. jednak nie kazdy kto dostaje antydepresanty ma depresje.
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
tajfunek |
Dodany dnia 03/05/2011 19:03
|
300% normy Postów: 7284 Data rejestracji: 31.05.09 |
[quote]depresja jest choroba psychiczna[/quote] a ja myślałam, że to zaburzenie... mnie też zdyskwalifikowano, chciałam oddać krew, szpik i nerkę...ale niestety nie chcą, bo chora jestem nie tylko na depresje, nawet alergia i astma jest dyskwalifikująca. |
|
|
Lena |
Dodany dnia 03/05/2011 19:12
|
Finiszujący Postów: 232 Data rejestracji: 02.09.09 |
mnie też dyskwalifikuje podobno fakt, że przechodziłam wirusowe zapalenie wątroby i nie mogę być dawcą krwi. szkoda, bo chętnie bym to robiła. |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 03/05/2011 20:12
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
[quote]a ja myślałam, że to zaburzenie... [/quote] Tajfunek, nie przejmuj się nazwą. [quote]Ciekawa jestem jak jest teraz , jak na rehabilitacje bede śmigać , a to po drodze , wstąpię( jeśli moje super extra lęki mi nie "zabronią" ) się zapytać z ciekawości jak jest teraz , bo ostatnie moje oddanie krwi to wrzesien 2010[/quote] Chyba jakichś zmian w wytycznych od września nie było. (A staram się być w miarę na bieżąco... chciałabym oddać krew, ale niestety z różnych przyczyn póki co nie mogłam - a teraz chciałabym się jeszcze upewnić odnośnie mojego zdrowia). Ale na forum krwiodawców, które czytam, często pojawia się stwierdzenie - "co rckik to obyczaj". W jednym punkcie można zostać z czymś przyjętym, w innym zdyskwalifikowanym... Nie wiem, jak to będzie teraz - jest chyba w końcu tworzona jakaś ogólnopolska baza krwiodawców? A może mi się pomieszało i to tylko plany? W każdym razie miało to zapobiegać przekrętom, m.in. byciu zbanowanym w jednym punkcie i oddawaniu w innym... |
|
|
Rat |
Dodany dnia 03/05/2011 20:39
|
przyznajesz sie ,że bierzesz leki , na bank sprawdzają to , później podpisujesz i tak oświadczenie , że to co napisałaś jest prawdą , albo coś o oddanej krwi , na prawdę nie pamietam . Nie myśl sobie , że kolo z HCV odda krew ... znaczy moze odda , ale pozniej to wyjdzie , i skreślony jest w bazie . Jeśli ściemnił w ankiecie . No chyba logiczne , że krwi z lekiem ( np IMAO ) nie przetoczysz ... za duzo interakcji . Po zabiegu dentystcznym , chirurgicznym tez nie oddasz . Tatuaż , przekłócie chociażby ucha - pół roku dyskwalifikacji Edytowane przez Rat dnia 03/05/2011 20:41 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Jaskolka |
Dodany dnia 03/05/2011 22:18
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
[quote]przyznajesz sie ,że bierzesz leki , na bank sprawdzają to , później podpisujesz i tak oświadczenie , że to co napisałaś jest prawdą , albo coś o oddanej krwi , na prawdę nie pamietam . [/quote] Z tego co wiem, często cały kwestionariusz jest... A jeśli nie ma, to lekarz na pewno pyta o leki, choroby itp. Przynajmniej powinien. [quote]Nie myśl sobie , że kolo z HCV odda krew ... znaczy moze odda , ale pozniej to wyjdzie , i skreślony jest w bazie . Jeśli ściemnił w ankiecie . [/quote] Niekoniecznie musi ściemniać - może zwyczajnie nie wiedzieć, że jest nosicielem... Po to krew jest dokładnie sprawdzana. Gorzej, jak się pojawi też okienko serologiczne - dlatego tyle różnych zabiegów, kontakt z cudzą krwią itp. to ban na pół roku Dla pewności... A co do skreślenia w bazie - no właśnie z tego co wiem, bywały przekręty, już nawet nie wiem do końca, jak z chorobami, ale też oddawali np. na kilka książeczek... Po prostu żeby oddać częściej (nie jestem pewna, czy to nie było może jeszcze w czasach, jak za np. płytki płacono - ale tak czy siak, nawet honorowo nie powinno się wykorzystywać nadmiernie organizmu...) |
|
Przeskocz do forum: |