Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
Jak dyrektor szkoły walczy z otyłością uczniów
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 09/05/2010 21:26
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
[url]http://wyborcza.pl/1,75480,7832421,My_juz_slodyczami_gardzimy.html[/url] Dzisiaj jest na głównej stronie Gazety. Nawet nie wiem, od czego zacząć mój komentarz do tego artykułu. Metody jakie używane są do odchudzania dzieci otyłych, sposób w jaki motywują je rodzice, szkoła i psycholog (!!!) są po prostu karygodne. W momencie gdy czytałam ten fragment: [quote]Przez pierwszy miesiąc schudła 8 kg. Trochę się przestraszyłam, ale lekarz wytłumaczył, że to zszedł nadmiar wody z organizmu. Potem chudła wolniej. Ale systematycznie. Raz przeżyła dramat. Po świętach przytyła 30 dag. Płakała. Zmieniła się. Dba o siebie, jest bardziej otwarta, uśmiechnięta. Zaczęła się stroić. Obcisłe spodnie, tuniki, dopasowane bluzki. Wcześ-niej nie mogła takich rzeczy na siebie dostać. Tylko dres i dres. Już nikt jej nie dokucza. W szkole zaczęli dopytywać, co robi, że chudnie, że wygląda jakoś inaczej, że wyładniała. Nigdy w życiu nie nasłuchała się tylu komplementów. Ciągle mnie zaskakuje. Jak koleżanka ma imieniny i częstuje cukierkami, to ona weźmie, ale przyniesie go do domu. Taka ambicja się w niej obudziła. Nawet w szkole to widać. Wszędzie się pcha: do odpowiedzi, do konkursów. Chce się pokazać.[/quote] ... po prostu słów mi zabrakło. Szkoła, w której schudnięcie utożsamiane jest z sukcesem, popularnością i podobaniem się innym. Zastanawiam się jaki odsetek uczniów tej szkoły będzie mieć ED powiedzmy za 10 lat. Bo jak dla mnie metody stosowane w tej szkole to praktycznie pro ana. Gdyby komuś chciało się czytać, to pod artykułem są komentarze, i pierwszy z nich (napisany przez verdanę) w zasadzie sumuje moje niepokoje. [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Alia |
Dodany dnia 10/05/2010 07:17
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Gdyby dyrekcja szkoły ograniczyła się do likwidacji sklepiku ze śmieciowym jedzeniem i w zamian zaproponowałaby zdrową alternatywę, byłabym za. Ale reszta jest przerażająca. |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 10/05/2010 14:52
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
Przez miesiac schudla 8 kg!!! To nie jest odchudzanie dla zdrowia tylko katorga. Po za tym ta cała otoczka, bedziesz chuda bedziesz lepsza. Guzik prawda w środku nadal bedziesz schowana szara myszka Zla droga moim zdaniem Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
Przeskocz do forum: |