Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
Brak ED
|
|
Helga |
Dodany dnia 19/02/2010 00:33
|
Startujący Postów: 175 Data rejestracji: 25.01.10 |
No i sam temat średnio tu pasuje, bo trochę wbrew działowi, ale w innch miejscach pasuje jeszcze mniej... ale trudno, ja zawsze byłam i jestem niedopasowana... Tak się nad tym zastanawiałam po terapii i lekturze forum: w zasadzie mam wszelkie przesłanki,żeby mieć ED, a jednak nie mam i zastawiam się czemu? Z jednej strony fatalny kontakt z matką, z drugiej fobia społeczna z trzeciej brak akceptacji dla własnego ciała... Właśnie to trzecie mnie najbardziej intryguje: miałam taki moment w życiu, że moje ciało przestało być częścią mnie, było tylko więzieniem duszy. Było mi tak obce, że nawet takie codzienne sprawy, jak seks czy masturbacja były poza mną, bo dotyczyły ciała, a ja nie miałam ciała... Nie czułam ani wstrętu do seksu, ani pożądania, po prostu to było coś poza mną, coś, co mnie nie dotyczy... I tak się zastanawiam, czy właśnie ten brak akceptacji nie uchronił mnie w jakiś sposób przed anoreksją albo bulimią - po co zmieniać więzienie skoro dalej będzie więzieniem? ... a może ja za dużo myślę? Nie wiem, proszę o jakąś opinię.... |
|
|
Kati |
Dodany dnia 19/02/2010 17:53
|
Platynowy forumowicz Postów: 2764 Data rejestracji: 29.06.09 |
Helga, nie masz ED to się ciesz. To że za dużo myślisz, to na pewno, heh, też tak mam, swój swego rozpozna No a co do Twoich rozważań, w sumie naprawde ważne jest dla Ciebie dlaczego nie masz? Jakie są tego przyczyny? A może ważniejsze jest to, że nie masz i że jedna choroba mniej do leczenia. Mnie kiedyś terapeutka powiedziala, że jestem tak mocno w glowie, że aż nie czuję nic poza nią. Może i z Tobą trochę tak jest? |
|
|
Helga |
Dodany dnia 19/02/2010 19:23
|
Startujący Postów: 175 Data rejestracji: 25.01.10 |
No w sumie racja zamiast się cieszyć, żem zdrowa ja się zastanawiam czemu... Ale tak już mam, że moje myśli lubią wchodzić na dziwne ścieżki, ja nad nimi nie panuję,.. |
|
Przeskocz do forum: |