Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Choroba afektywna dwubiegunowa
Czy to może być związane z ChAD?
|
|
Danzig |
Dodany dnia 15/01/2016 12:38
|
Rozgrzewający się Postów: 14 Data rejestracji: 07.12.15 |
Już kiedyś tutaj pisałem o mojej partnerce, tylko jest coraz gorzej. Za bardzo nie wiem jak opisać jej zachowanie, ale będę się starać jak najjaśniej przedstawić sytuację. Ostatnio stwierdziła, że nic nie czuje do mnie od kilku miesięcy, w okresie kiedy zaczęła się jesień. Często mówi głosem... Czuć w nim pogardę i zdenerwowanie. Potrafi raz być kochana, przytulać się i być spokojna, lecz po jakimś czasie (czasami to kwestia kilku godzin, innym razem 2/3 dni) stwierdza, że mnie nie kocha i udawała. Zazwyczaj w tych miłych chwilach posiada myśli samobójcze. Jak już wcześniej pisałem, po czasie potrafi stwierdzić, że mnie nie kocha. Właśnie w tych dniach zachowuje się wobec mnie jak do wroga. Również były sytuacje takie jak np. twierdziła, że zniszczyłem jej życie i tym podobne. Czy to możliwe, że jest to jakaś przeplatająca się mania z depresją? Czytałem, że niektórzy działają na pogodę. Brak uczuć ponoć zaczął się u niej od jesieni, lecz zauważalny był dopiero w okresie kiedy powoli nadchodziła zima. |
|
|
tomi |
Dodany dnia 16/01/2016 21:13
|
Rozgrzewający się Postów: 33 Data rejestracji: 07.01.16 |
Właściwie nie wiem czy to jest coś związanego ze mną, ale ja latem miałem podwyższone libido i ogólne potrzebę zauroczenia do kobiety, a zimą sprawa ma się na odwrót, jesienią jest gdzie pośrodku, a wygląda to tak latem czułem zauroczenie i zwiększony popęd płciowy do określonych kobiet, a zimą to jest obojętnie podobno dwubiegunówka ma się tak, że w fazie depresji czuje się zmniejszoną motywację obniżony nastrój itp. a w fazie mani na odwrót, a ja zimą czuje się tak samo jak latem z wyjątkiem libido no może latem jest większa chęć do życia, ale latem i zimą czuje ogólną anhedonię i też mam obniżony nastrój, a wykryto u mnie dwubiegunówkę. |
|
|
mosia |
Dodany dnia 18/01/2016 02:47
|
Rozgrzany Postów: 69 Data rejestracji: 08.10.15 |
Danzig, jestem kobietą i mam podobnie ale z biegiem lat, wizyt u psychiatry nauczylam sie troszkę dawać na wstrzymanie, niestety tu musi zbadać osobę psychiatra, nikt z nas nie zdiagnozuje Twojej kobiety, moge przytoczyć swoj przykład gdzie początkowo psychiatra stwierdził u mnie ChAD, zaś w momencie kiedy przestałam być zadowolona z wizyt u takowego zmieniłam lekarza który skłania się bardziej ku zaburzeniom osobowości ale żeby to stwierdzić zażądał badania EEG głowy które robię niebawem Jedyne co mogę polecić to pomoc specjalistyczną i dużo zrozumienia i rozmów, trzymaj się ) |
|
Przeskocz do forum: |