Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Porozmawiajmy
Pogadajmy sobie cz 4
|
|
Czader |
Dodany dnia 19/02/2012 22:11
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
Czyli do wielkanocy jesteśmy przygotowani a jak przyjdzie zajmiemy się przygotowywaniem świąt bożego narodzenia |
|
|
martyna |
Dodany dnia 19/02/2012 22:13
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
hej a 1 maja to gdzie
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 19/02/2012 22:14
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
[quote]Technika zdobienia woskiem...hmmm... [/quote] U mnie w domu się zdobi woskiem Moja babcia robi naprawdę prześliczne wzory, mi trochę gorzej idzie, ale zwykle po kilku jajkach się wprawiam i ostatnie wychodzi znośne |
|
|
ef |
Dodany dnia 19/02/2012 22:16
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
a kiedy jest w ogóle Wielkanoc??
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 19/02/2012 22:18
|
Martyna Proszę [youtube]4hbKjdeDSHM[/youtube] Jaskółka: a możesz o tym opowiedzieć ? w sensie jak to się robi ? |
|
|
martyna |
Dodany dnia 19/02/2012 22:19
|
8,9 kwiecien edit Czader własnie o tej reklamie pisałam Edytowane przez martyna dnia 19/02/2012 22:20 Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 19/02/2012 22:24
|
To jedna z moich ulubionych A tu drugi "hit" [youtube]PGrCC3FNQkM[/youtube] |
|
|
martyna |
Dodany dnia 19/02/2012 22:27
|
no to mnie odstraszyli
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 20/02/2012 01:56
|
[quote]Jaskółka: a możesz o tym opowiedzieć ? w sensie jak to się robi ?[/quote] Dobrze, ale jutro Znaczy, dzisiaj, ale jutro to jest po przespanej (choćby częściowo) nocy Za to na jeszcze dzisiaj kilka cytatów z "Autostopem przez Galaktykę" [i]-Nie wytrzymam... - jęknął Ford, padł na gródź i zaczął liczyć do dziesięciu. Całe życie potwornie się bał, że obdarzone wrażliwością bioformy mogą któregoś dnia zapomnieć, jak to się robi. Tylko licząc, ludzie mogą udowodnić, że są niezależni od komputerów. (...) Ford spokojnie liczył dalej. Jest to chyba najagresywniejsze zachowanie wobec komputera. To tak jakby podejść do człowieka i powtarzać bez ustanku "krwi... krwi... krwi... krwi..."[/i] [i]- Słuchaj pan. Czy oszczędzę panu dużo czasu, jeśli się teraz po prostu poddam i zwariuję?[/i] Dobranoc! |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 20/02/2012 13:18
|
Platynowy forumowicz Postów: 2684 Data rejestracji: 08.11.11 |
Ostatnie zdanie chyba sobie w stopce ustawię...
Srutututu, pęczek drutu |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 20/02/2012 19:02
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
czytam, czytam, czytam OJP A tak swoją drogą Wielkanoc tuż tuż, czyli niedługo się wyśpię [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Czader |
Dodany dnia 20/02/2012 20:15
|
Nadzieja to ze specjalną dedykacją [img]http://media2.mojageneracja.pl/oiotrwputp/mediumk3s8yl554875cf5dd22c535239.jpg[/img] A podpis powinien być taki: Po lewej: Nadzieja Po prawej: Martyna W środku: Czader [quote][b]Jaskółka napisała:[/b]Dobrze, ale jutro[/quote] Jaskółka: czekam na woskowanie |
|
|
martyna |
Dodany dnia 20/02/2012 20:57
|
Czader prędzej tak [img]http://ola19375.blox.pl/resource/normal_tapetki_koty_032.jpg[/img] Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 20/02/2012 21:10
|
Ech...człowiek się chciał przytulić... a mu tu tylko pozwalają obserwować no trudno - mam was na oku - kurczaczki |
|
|
martyna |
Dodany dnia 20/02/2012 21:14
|
a coś ty taki zdziwiony na tym zdjęciu ?
|
|
Czader |
Dodany dnia 20/02/2012 21:21
|
No co, no co, no patrzę i oczom nie wierzę :figielek |
|
|
herbatka |
Dodany dnia 20/02/2012 21:26
|
Medalista Postów: 603 Data rejestracji: 16.09.11 |
co ty paczysz?
[color=#0000cc]As long as you don't choose - everything remains possible.[/color] |
|
|
Czader |
Dodany dnia 20/02/2012 21:30
|
pacze a w koło apacze [youtube]3HxtFWxF1Ds[/youtube] |
|
|
herbatka |
Dodany dnia 20/02/2012 21:58
|
Medalista Postów: 603 Data rejestracji: 16.09.11 |
kolejny wierszyk przyniesiony z przedszkola
[color=#0000cc]As long as you don't choose - everything remains possible.[/color] |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 20/02/2012 23:32
|
Już piszę Będą nam potrzebne: - [b]jaja ugotowane na twardo[/b] (najlepiej tak rozplanować przygotowania, żeby jaja były jeszcze ciepłe, gdy zaczniemy je malować, bo wtedy wosk się lepiej rozprowadza). Najfajniej wygląda, jak są to jaja w białych skorupkach, wzór jest najlepiej widoczny - [b]barwniki[/b] przygotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie wiem, czy instrukcje o tym wspominają, ale można dodać trochę octu dla trwalszego koloru) - [b]ołówek z wbitą w tył szpilką z metalową główką[/b] (te z plastikową się nie nadają) - szpilka musi siedzieć stabilnie, więc warto postarać się ją wbić w miarę głęboko (choć nie może zostać sam łepek na powierzchni, tak 1,5-2cm niech wystaje) - [b]mały garnuszek (metalowy kubek?) przeznaczony na straty[/b], może być też puszka np. po kukurydzy czy piwie (obcięta) - [b]wosk, najlepiej pszczeli[/b] (fajnie się sprawdzają te świeczki, które można kupić na różnych jarmarkach, pachnące miodem) - ilości świeczek nie podam, ale po stopieniu żeby wyszło pod względem głębokości na szerokość ok. 2-3 palców. Wosk można rozpuszczać wielokrotnie, u mnie praktycznie co roku korzystamy z tego samego, pierwszy raz stopionego już pewnie z naście lat temu. Głównie chodzi mi o to, że płynny wosk powinien "mieć objętość" - jeśli będziemy mieć rozlany na dnie, to może się stać zbyt płynny lub zbyt szybko nagrzewać -[b]mały nożyk[/b] 1. Wkładamy świeczki (po wyjęciu knotów) do garnuszka i na małym ogniu nagrzewamy, aż się roztopią, a potem - aż wosk się stanie gorący. Jednak pilnujemy temperatury, żeby nam się nie zapalił! Z tym woskiem to kwestia wyczucia, on musi być wystarczająco gorący, żeby się dobrze rozprowadzał (po paru jajkach zaczniecie wyczuwać), więc powinien mieć ciepło cały czas dostarczane. Ale nie gwałtownie. 2. Główkę szpilki trzymamy chwilę w gorącym wosku (też łatwiej z nią pracować, jak jest cieplejsza). Parę sekund wystarczy 3. Można zacząć malować. Kurczę, to chyba najtrudniejsze do opisania... Może z takich luźnych informacji: - przy słabiej nagrzanym wosku ciężko zrobić dłuższą kreskę, jest ona też cieńsza (a kropki są mniejsze). Oczywiście można to uzyskać również krócej i płyciej zanurzając szpilkę... znów metoda prób i błędów - kreski często mogą mieć kształt "łezek" - grubsze są w miejscu, w którym przykładamy szpilkę do jajka. Jeśli wosk jest słabo nagrzany, może się okazać, że zamiast łezki wyjdzie "kropka z ogonkiem" - co czasem też się da fajnie wykorzystać (i tu próby z "ilością nabieranego wosku" się kłaniają jako lepsza metoda niż manipulowanie ilością ognia) - ruchy powinny być dość szybkie, bo wosk szybko zastyga - zwykle na jedno zanurzenie szpilki w wosku przypada 1 kreseczka, czasem 2 (ale to rzadko, bo i wosku więcej spada na jajko za pierwszym razem, i on stygnie) - kopii obrazu Van Gogha nie zrobimy, trzeba się nastawić na proste motywy - z kropek i kresek Jak będę miała chwilę, to poszukam jakichś przykładów 4. Jajko z zastygniętym wzorem wkładamy do barwnika, niech się moczy (zgodnie z instrukcją, choć więcej też mu nie zaszkodzi), my w tym czasie malujemy kolejne jaja. 5. Po wyjęciu z barwnika suszymy jajo. 6. Zabieramy się za zeskrobywanie wosku nożykiem. Trzeba to robić ostrożnie, bo po pierwsze jaja (zwłaszcza te białe) mogą pękać, po drugie nożyk może zostawiać zadrapania na kolorze. Nie próbowałam jeszcze zdrapywania jakimś drewnianym nożykiem (jak do masła) lub plastikowym, może to by było łagodniejsze? Oprócz malowania, to również przy zdrapywaniu przydaje się żółtobrązowa barwa pszczelego wosku - widać, czy już zdrapaliśmy czy nie 7. Warto natrzeć jajo odrobiną tłuszczu (np. margaryny) w celu nadania połysku [b]BEZPIECZEŃSTWO[/b] Sport ekstremalny to to nie jest, ale mamy do czynienia z czymś gorącym i łatwopalnym - więc trzeba uważać. W przypadku oparzenia standardowo - schładzamy, jeśli jest silne/rozległe, to marsz do lekarza. W przypadku zapalenia się wosku - [b]NIE gasić wodą!!![/b] Bo z małego ogienka płonącego w garnku z woskiem zrobi się kula ognia na pół kuchni. Mówię z doświadczenia*. Nie panikujemy, cofamy się trochę i oceniamy sytuację. Zakręcamy palnik, bierzemy metalową pokrywkę i ostrożnie kładziemy na garnku. Ogień z braku tlenu powinien przestać płonąć. O ile nie zrobi tego wcześniej, z dość szybko spadającej temperatury po zakręceniu palnika. *a powtórzyłam jeszcze sobie przed wylaniem tej szklanki wody - "nie gasić wodą!", ech... Na szczęście tylko na malowaniu kuchni się skończyło, no i na godzinie stresu i chodzenia na dygoczących nogach Ale jeśli mi by coś się stało, to nagroda Darwina gwarantowana - "zginęła malując jajka wielkanocne" Ufff, kilka godzin pisałam, a i tak nie wiem, czy ujęłam wszystko co ważne Jak coś, to pytajcie |
|
Przeskocz do forum: |