Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Choroba afektywna dwubiegunowa
CHAD a borderline
|
|
dark |
Dodany dnia 27/04/2013 13:35
|
Rozgrzewający się Postów: 47 Data rejestracji: 25.01.10 |
Witam, piszę ze szpitala, gdzie trafiłem po próbie samobójczej, z diagnozą "ciężki epizod depresji w przebiegu CHAD". Wcześniej miałem u lekarza prowadzącego diagnozę: CHAD + borderline + nieleczone ADHD. Tu lekarka prowadząca mi sugeruje, że mam tylko bodrderline, jak zrozumiałem, dlatego, że daje to objawy ze spektrum CHAD, a nie mam regularnych i silnych, naprzemiennych z depresją stanów maniakalnych (a i depresje ponoć nie takie straszne. Nie wiem, co o tym myśleć, zwłaszcza, że może to mieć wpływ na papiery - dziś mam umiarkowany stopień niepełnosprawności na CHAD, i tylko dzięki temu, że mam zasiłek stały udaje mi się jakoś funkcjonować, raz lepiej, raz gorzej, ale np. udało mi się niemal od zera prawie skończyć studia (ostatnia depra - rozwód miał tu zapewne swoje znaczenie - przerwała mi magisterkę w połowie, mam nadzieję, że skończę). Z doświadczenia wiem, że próba rzucenia mnie na głęboką wodę pełną rekinów, jaką jest dziś otwarty rynek pracy (stres, agresywna rywalizacja) nie będzie dla mnie inspiracją, prędzej się rozpiję albo zabiję. Co do konieczności ciągłej psychoterapii w związku z borderline, zgadzam się, od lat praktykuję, i pomalutku osiągam widoczne efekty. Pozdrawiam, co możecie na ten temat powiedzieć? [i]"Nauczyłem się śmiać z własnego trupa" Andrzej Bursa[/i] |
|
|
Tiger2005x |
Dodany dnia 27/04/2013 15:12
|
Rozgrzewający się Postów: 16 Data rejestracji: 11.04.13 |
Trzeba brać leki, które stabilizują nastrój, ja biorę lit i pomaga. Chociaż ja chyba tylko raz mialem deprezję, częściej mnie atakowała mania Mam wygodne życie i ciężko mi raczej wpadać w depresję. A z tego forum się dowiedziałem że wielu artystów czy np aktor Jean-Claude-Van Damme też ma CHAD, a żyje i dobrze sobie radzi. |
|
|
fluorescent rabbit |
Dodany dnia 27/04/2013 22:39
|
Finiszujący Postów: 376 Data rejestracji: 11.06.12 |
ciężka sprawa. może jakieś praktyki dodatkowe sobie załatw jak już masz ten zasiłek, takie nawet bez kasy, co by podbić CV, albo coś w stylu organizacji powiedzmy pożytku publicznego, fundacje, ekologia itp, poważni pracodawcy zdarza się że też przychylnie patrzą na takie opcje, ja mam jakieś doświadczenie w tym zakresie i to dobrze działa na ludzi naszego typu chodzi o to że nie siedzisz na tyłku przed tv tylko robisz coś pożytecznego, fajnego, jak dla mnie to jest jedyny sposób żeby utrzymać siebie w dobrym stanie psychicznym, widzieć dla siebie jakieś zastosowanie ogólnie, w społeczeństwie |
|
|
Efenti |
Dodany dnia 04/05/2013 10:16
|
Rozgrzewający się Postów: 44 Data rejestracji: 24.01.13 |
Fluorescent rabbit dobrze prawi Podstawa to próby podjęcia jakiejkolwiek aktywności. Wystarczy cokolwiek, na początek polecam nawet codzienne głupie spacery jako element wdrażania się w tryb życia codziennego. Chodzi mi o dodanie nowej atrakcji. Co dalej ze sobą począć? Nie wiem bo na razie jestem na etapie wspomnianych wyjść "do ludzi". Ale myślę też o reaktywacji dawnych, umarłych, znajomości celem resocjalizacji i podchody pod szukanie lekkiej pracy. Najważniejsze to nie siedzieć w domu samemu ze sobą bo bo to tylko prowadzi do zapaści. |
|
Przeskocz do forum: |