Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
Bulimia w związku, co robić?
|
|
Jonek |
Dodany dnia 07/01/2018 14:32
|
Rozgrzewający się Postów: 3 Data rejestracji: 07.01.18 |
Cześć, mam taki problem, ponieważ jestem w związku z dziewczyną która cierpi na bulimię, dowiedziałem się o tym jakiś czas temu (powiedziała mi to tym), na początku było wszystko normalnie, zachowywała się jak zawsze aż nagle od 2/3 miesięcy jest jakby obok, nasz kontakt bardzo się ograniczył w ogóle nie mówi o niczym, nawet nie pytam o chorobę bo mówiła że nie chce o tym rozmawiać. Jeśli chodzi o okazywanie uczuć to ona przestała w ogóle to robić, nie mówi że kocha, że tęskni że chce się spotkać itp.. Mi bardzo na niej zależy i ją kocham, czytałem już wiele informacji na ten temat bulimii. Była już u lekarza i ma zacząć terapię (o tym też mi nie powiedziała, dowiedziałem się tego od jej mamy). No i tutaj pojawiają się moje pytania 1. Czy to jest normalne zachowanie w związku gdy jedna strona jest chora na bulimię? Czy po prostu nie chce już kontynuować naszej relacji? 2. Jak mogę jej pomóc? 3. Czy odejść od niej i zostawić ją samą jak prosi? 4. Jak mogę okazać jej wsparcie? poruszać ten temat? 5.Jak wygląda życie w związku z bulimiczką? czy to jest sinusoida? że raz lepiej raz gorzej? |
|
|
swistak |
Dodany dnia 08/01/2018 07:31
|
Złoty Forumowicz Postów: 1758 Data rejestracji: 11.08.14 |
[quote][b]Jonek napisał/a:[/b] 2. Jak mogę jej pomóc?[/quote] Z wątku [url]http://mam-efke.pl/forum/post.php?action=reply&forum_id=20&thread_id=1278&post_id=51023"e=51023[/url]: [quote][b]Perfidia napisał/a:[/b] [b]2. Moja/mój mąż/żona/siostra/brat/przyjaciółka/... ma anoreksję/bulimię/chad. Chcę jej/jemu pomóc. Co mogę zrobić?[/b] Temat rzeka. Ale najogólniejsza odpowiedź zwykle wygląda tak: ODP.: A. Dowiedzieć się jak najwięcej o problemie z różnych źródeł. B. Nie osądzać, nie potępiać, być wsparciem. C. Nie wspomagać zachowań chorobowych (np. nie proponować wspólnego odchudzania anorektyczce), wspomagać leczenie i terapie. [/quote] [quote] 3. Czy odejść od niej i zostawić ją samą jak prosi? [/quote] Nie rozumiem [quote] 1. Czy to jest normalne zachowanie w związku gdy jedna strona jest chora na bulimię? Czy po prostu nie chce już kontynuować naszej relacji?[/quote] Niekoniecznie, być może ceni sobie Wasz związek, tylko jest jej trudno. [quote]4. Jak mogę okazać jej wsparcie? poruszać ten temat?[/quote] Mam wrażenie, że nie chce rozmawiać z Tobą o terapii. Edytowane przez swistak dnia 08/01/2018 07:49 |
|
|
Espresso27 |
Dodany dnia 08/01/2018 10:51
|
Finiszujący Postów: 233 Data rejestracji: 02.11.16 |
hm... Może zaproponuj jej jakiś wypad we dwoje? W jakieś ciche spokojne miejsce żeby mogła się w jakiś sposób oderwać myślami od problemów? Odejść? Myślę że ona może kazać ci zrobić to czego gdzieś tam podświadomie się boi?
Edytowane przez Espresso27 dnia 08/01/2018 10:54 |
|
|
Jonek |
Dodany dnia 08/01/2018 18:14
|
Rozgrzewający się Postów: 3 Data rejestracji: 07.01.18 |
[quote][b]Espresso27 napisał/a:[/b] hm... Może zaproponuj jej jakiś wypad we dwoje? W jakieś ciche spokojne miejsce żeby mogła się w jakiś sposób oderwać myślami od problemów? Odejść? Myślę że ona może kazać ci zrobić to czego gdzieś tam podświadomie się boi?[/quote] Zrobić coś czego podświadomie się boi? tzn? gdzieś wyjść, rozerwać się itp? |
|
Przeskocz do forum: |