09.09.2010
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

09/09/2010
nie wiem...być może za dużo jedzenia i za dużo stresu ostatnio

09/09/2010
Verdemia dlaczego? L&M z czasem będzie łatwiej Pocieszacz

09/09/2010
boli mnie całe ciało ;(

08/09/2010
Okropnie mi ciężko sprostać rzeczywistości i przykro z tego powodu Zalamka

08/09/2010
gorąca kąpiel tego mi było trzeba Wink

Archiwum shoutboksa
Aktualnie online
Gości online: 2

Użytkowników online: 1
modliszka

Łącznie użytkowników: 292
Najnowszy użytkownik: Marek Wierzbicki
Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Bulimia na mam-efke.pl
Perfidia
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 22/03/2009
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 26.01.09

http://bulimia.ma... - nasze najnowsze dziecko. Pierwsza tak wyczerpująca strona na temat bulimii w polskiej sieci. Zapraszamy do podziwiania Pfft

W razie jakichś uwag, sugestii itp. - proszę się nie krępować. Lubimy konstruktywną krytykę, nie przepadamy za krytykanctwem Wink
Mężczyzna, który prawi morały, jest zwykle hipokrytą, a kobieta, która to czyni, jest zawsze brzydka. Oscar Wilde

Ja tu tylko sprzątam.

http://antyproana.blox.pl
weronika
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 22/03/2009
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 10.08.08

Widzialam widzialam podziwiam za super grafike,tresci jeszcze nie zglebialamGrin
moja spiżarnia
mentalne wakacje, szare komórki próżnują, wagary od życia, a coWink

http://tailtu.blox.pl
____A
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 22/03/2009
Startujący

Data rejestracji: 21.02.09

Ja też widziałam i także "podziwiam"PfftWink
A tak poważnie, to cieszę się że powstała taka strona, chętnie sobie na temat bulimii poczytam.

Makro
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 17/05/2009
Awatar

Srebrny Forumowicz

Od dzisiaj odświeżona, mam nadzieję że bardziej atrakcyjna forma.
Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłączone. Proszę nie traktować moich słów jako wiążących.

http://www.blogozakrecie.blox.pl
tajfunek
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 31/05/2009
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 31.05.09

no to mam ciekawą lekturę-dzięki MakroSmile
fajnie byłoby gdyby moja mama chciała poczytać sobie o tym, być może wtedy zrozumiałaby mnie bardziej i troszkę dokształciłaby się w tej dziedzinie

[...] życie to taki dziwny prezent. Na początku się je przecenia: sądzi się, że dostało się życie wieczne. Potem się go nie docenia, uważa się, że jest do chrzanu, za krótkie, chciałoby się niemal je odrzucić. W końcu kojarzy się, że to nie był prezent, ale jedynie pożyczka. I próbuje się na nie zasłużyć.

Makro
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 31/05/2009
Awatar

Srebrny Forumowicz

W większym stopniu to dzieło Perfidii - ja stanowiłem funkcję konsultanta + większość prac technicznych. Nie mam tak lekkiej klawiatury Grin
Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłączone. Proszę nie traktować moich słów jako wiążących.

tajfunek
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 31/05/2009
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 31.05.09

a to szacuneczek dla Perfidii również SmileGrinSmile
[...] życie to taki dziwny prezent. Na początku się je przecenia: sądzi się, że dostało się życie wieczne. Potem się go nie docenia, uważa się, że jest do chrzanu, za krótkie, chciałoby się niemal je odrzucić. W końcu kojarzy się, że to nie był prezent, ale jedynie pożyczka. I próbuje się na nie zasłużyć.

Kati
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 30/06/2009
Awatar

Srebrny Forumowicz

Data rejestracji: 29.06.09

Na początek mogę Wam przetłumaczyć tekst tego filmiku o bulimii - z napisami więcej dziewczyn będzie mialo okazję go usłyszeć. Co Wy na to? Oczywiście niedpłatnie, to chyba nie muszę pisaćSmile

Perfidia
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 30/06/2009
Awatar

Brązowy Forumowicz

Jeśli masz chęć, czas - będziemy bardzo wdzięczni Smile
Mężczyzna, który prawi morały, jest zwykle hipokrytą, a kobieta, która to czyni, jest zawsze brzydka. Oscar Wilde

Ja tu tylko sprzątam.

verdemia
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 04/08/2009
Finiszujący

Data rejestracji: 29.07.09

dzieki tej stronie bardzo duzo sie dowiedzialam. DziekiSmile czy jest mozliwosc dodania jakichs informacji o leczeniu bulimii w szpitalach psychiatrycznych? bylabym bardzo wdzieczna.

Makro
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 04/08/2009
Awatar

Srebrny Forumowicz

Pomysł jest dobry, tylko trudny do zrealizowania. Jeżeli ktoś poda mi adres ośrodka leczącego bulimię na pewno zamieszczę.

Perfidia
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 05/08/2009
Awatar

Brązowy Forumowicz

Lista miejsc, gdzie można leczyć bulimie i inne zaburzenia odżywiania z jednej strony byłaby niezwykle użyteczna, z drugiej - niesamowicie trudna do ułożenia.

Po pierwsze - w Polsce nie ma sensus stricte takiego ośrodka, który udzielałby pomocy bezpłatnie. Przeważnie istnieją oddziały psychiatryczne nastawione na leczenie zaburzeń odżywiania, ale są to oddziały szpitalne, psychiatryczne, często ograniczone do leczenia dzieci i młodzieży.

Po drugie - ośrodki prywatne. Jest ich kilka, zwykle leczą nie tylko ED. Największe zastrzeżenie to nie mamy możliwości sprawdzenia czy dany ośrodek rzeczywiście warto polecać. Niestety istnieją takie placówki, które zdzierają kasę z ludzi, nie oferując w zamian tego co deklarują. Nie chciałabym reklamować tego typu działalności.

Ja tu tylko sprzątam.

verdemia
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 05/08/2009
Finiszujący

Data rejestracji: 29.07.09

Makro napisał/a:
Jeżeli ktoś poda mi adres ośrodka leczącego bulimię na pewno zamieszczę.

czy to oznacza, ze oddzialy nerwic i zaburzen odzywiania nie zajmuja sie tak naprawde leczeniem bulimii?
bo mi chodzilo raczej o takie ogolne rzeczy typu jak wyglada dieta na takim oddziale albo jak mozna sprawdzic czy taka osoba nie wymiotuje albo sie nei przeczyszcza i czy przypadkiem osoby z bulimia nie sa spychane lekko na margines poniewaz nie ma u nich takiego zagrozenia zycia. Dzis np przeczytalam, ze maja mniejsze szanse na zakwalifikowanie sie na oddzial.
Edytowane przez verdemia dnia 05/08/2009

Lukreszja
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 30/08/2009
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 29.08.09

Stronę również widziałam, choć rzeczywiście fajnie by było zobaczyć tam coś konkretniejszego na temat leczenia ;>
Poza tym to bardzo przyzwoita stronka Wink Informacji na ten temat, chyba nie udałoby mi się znaleźć w internecie zbyt wiele, to też nie jestem zbyt poinformowana - no ewentualnie na pro mia, jakieś amatorki skleciłyby obraz bulimii, ale takie abstrakcje na pewno nie pomogą osobie chorej ;>

kohterka
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 05/07/2010
Awatar

Startujący

Data rejestracji: 28.05.09

Dopiero się dokopałam do tego wątkuSmile.

Leczeniem bulimii zajmuje się na pewno Oddział Zaburzeń Jedzenia w Krakowie. Jest to pododdział Oddziału Nerwic i Zaburzeń Osobowości.
Można przejść leczenie w trzech programach; anorektycznym, anorektyczno - bulimicznym, bulimicznym

W programie bulimicznym dieta 3000 kcal, trzy posiłki dziennie.

Pacjentki są non stop pod obserwacją. Są rewizje. Jak ja byłam oddział był mniejszy o jedną salę. Taka mała ilość pacjentek na pewno ułatwiała kontrolę.

verdemia napisał/a:
czy przypadkiem osoby z bulimia nie sa spychane lekko na margines poniewaz nie ma u nich takiego zagrozenia zycia. Dzis np przeczytalam, ze maja mniejsze szanse na zakwalifikowanie sie na oddzial.

Jak ja byłam, to rzeczywiście oprócz mnie była jeszcze jedna dziewczyna w programie bulimicznym (na 6 pacjentek), choć w zasadzie miała chyba bardziej anoreksję bulimiczną. Wtedy nie było jeszcze tego programu anorektyczno - bulimicznego. Tak więc coś w tym jest, co napisałaś choć pewnie jest to wszytko jakoś uzasadnione.

Ps. Personel był jednakowo pozytywny dla wszystkichSmile.
Edytowane przez kohterka dnia 05/07/2010

Przeskocz do forum: