Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia osobowości
Zaburzenia osobowości u dzieci
|
|
____A |
Dodany dnia 23/02/2009 20:06
|
Startujący Postów: 168 Data rejestracji: 21.02.09 |
Pierwsze "efki" dotyczące zab. osobowości zostały zdiagnozowane u mnie gdzieś pomiędzy dwunastym a czternastym rokiem życia. Pierwsza diagnoza dotyczyła osobowości unikającej. W tamtym czasie rzeczywiście mogłam zaobserwować w sobie wiele cech charakterystycznych dla tego typu osobowości, lecz po kilku latach cechy te jakby "zanikły" i nigdy potem nie spotkałam się z tego rodzaju opinią na swój temat, a psychoterapię podejmowałam kilkakrotnie. Diagnozy najczęściej były różne, różne też były powody rozpoczęcia leczenia... Zastanawia mnie to, czy możliwe jest postawienie właściwej diagnozy u dziecka? (oczywiście piszę tylko i wyłącznie na temat zaburzeń osobowości) Jak można zauważyć zaburzenia w osobowości która nie jest jeszcze ukształtowana? I jeszcze jedno: Czy zaburzenia osobowości które występowały w dzieciństwie, lub w okresie dorastania, mogą np z biegiem lat "przekształcić się" w zupełnie inne? Wiem, że pytania te mogą wydać się dziwne, lecz bardzo mnie to interesuje. Właściwie w przeciągu kilkunastu lat swojego życia (od 12 r. życia do dnia dzisiejszego), "zaliczyłam" większość z F60.xxx (w miejsce "x" wstaw cokolwiek) Czy to nie jest dziwne?... |
|
|
Makro |
Dodany dnia 23/02/2009 21:16
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Cóż, raczej warto unikać takich diagnoz u dzieci. To, że zaliczyłaś różne F 60.XX pokazuje tylko słabość ICD - 10 w kwestii zaburzeń osobowości. Osobowość się tak naprawdę kształtuje, więc mówienie że jedne zaburzenia przechodzą w drugie do nadużycie. Mimo, że zaburzenia osobowości pojawiają się już w okresie dzieciństwa i dojrzewania to postawienie diagnozy może być obarczone dużym marginesem błędu. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
____A |
Dodany dnia 25/02/2009 14:54
|
Dzięki [b]Makro[/b] |
|
|
Makro |
Dodany dnia 27/02/2009 00:28
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Zawsze do usług
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
sophers |
Dodany dnia 09/03/2009 01:00
|
Rozgrzany Postów: 53 Data rejestracji: 09.02.09 |
[quote][b]Mona napisał/a:[/b] Pierwsze "efki" dotyczące zab. osobowości zostały zdiagnozowane u mnie gdzieś pomiędzy dwunastym a czternastym rokiem życia. Pierwsza diagnoza dotyczyła osobowości unikającej. W tamtym czasie rzeczywiście mogłam zaobserwować w sobie wiele cech charakterystycznych dla tego typu osobowości, lecz po kilku latach cechy te jakby "zanikły" i nigdy potem nie spotkałam się z tego rodzaju opinią na swój temat, a psychoterapię podejmowałam kilkakrotnie. Diagnozy najczęściej były różne, różne też były powody rozpoczęcia leczenia... Zastanawia mnie to, czy możliwe jest postawienie właściwej diagnozy u dziecka? (oczywiście piszę tylko i wyłącznie na temat zaburzeń osobowości) Jak można zauważyć zaburzenia w osobowości która nie jest jeszcze ukształtowana? I jeszcze jedno: Czy zaburzenia osobowości które występowały w dzieciństwie, lub w okresie dorastania, mogą np z biegiem lat "przekształcić się" w zupełnie inne? Wiem, że pytania te mogą wydać się dziwne, lecz bardzo mnie to interesuje. Właściwie w przeciągu kilkunastu lat swojego życia (od 12 r. życia do dnia dzisiejszego), "zaliczyłam" większość z F60.xxx (w miejsce "x" wstaw cokolwiek) Czy to nie jest dziwne?...[/quote] Zdiagnozowanie zaburzenia osobowości u kogokolwiek poniżej 25 roku życia jest raczej wyznacznikiem słabej znajomości tego tematu, ba! kompletnej nieznajomości kryteriów diagnostycznych. Przyjęło się że o ukształtowanej osobowości można mówić właśnie w okolicach 25 roku życia - i dopiero wtedy diagnozować ewentualnie jej zaburzenia. Okres adolescencji to czas ogromnych zmian, przeobrażeń i związanych z tym większych i mniejszych problemów. Odrzucając kontekst rozwojowy to faktycznie, co jakiś czas można doszukiwać się innego zaburzenia osobowości. Generalnie, moim zdaniem, u młodych ludzi, korzystanie z psychiatrycznych i psychologicznych etykietek skutkuje tylko zamieszaniem i dezorientacją. Co więcej może mieć zgubny wpływ na tego kto tą etykietą został obdarowany.... [url=http://www.relacja.com.pl] PRACOWNIA PSYCHOLOGICZNA RELACJA w Koszalinie [/url] [url=http://www.psycholog.koszalin.pl] Psycholog Koszalin [/url] [url=http://sophers.pl] BLOG [/url] |
____A |
Dodany dnia 09/03/2009 02:40
|
[b]Sophers[/b], Tobie także dziękuję. Temat możemy uznać za zamknięty. Nie piszcie już niczego więcej, bo zaczynam odczuwać chęć zrobienia komuś krzywdy, albo przynajmniej pozwania do sądu... Należy mi się odszkodowanie!!! |
|
Przeskocz do forum: |