Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Nerwica natręctw
Pokonać OCD
|
|
Antonine M |
Dodany dnia 18/03/2015 20:43
|
Rozgrzany Postów: 98 Data rejestracji: 02.03.15 |
Tak się zastanawiam, czy jest tu ktoś, kto wyszedł z OCD i może się tu podzielić swoim pozytywnym doświadczeniem i napisać, co mu w tym pomogło. Wiele słyszałam i czytałam o terapii poznawczo-behawioralnej, która ma być skuteczna szczególnie w połączeniu z farmakoterapią. W moim przypadku zupełnie się to nie sprawdziło. Przez kilka miesięcy chodziłam na taką terapię, która w moim odczuciu (ówczesnym, a tym bardziej obecnym) nie miała żadnego sensu. Ciekawa jestem, co sądzicie o tej formie terapii i czy komuś z Was ona pomogła. Dla mnie kluczem do wyleczenia było wyrwanie się z chorych relacji rodzinnych i odchorowanie, przepracowanie ich. [i]If you're too big to follow rivers, how you ever gonna find the seas?[/i] |
|
|
Alia |
Dodany dnia 18/03/2015 21:16
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Mój mąż dość skutecznie leczy się z OCD. W jego wypadku pomogła farmakoterapia, terapia kognitywno-behawioralna (która wciąż trwa, ale przeszła w bardziej ogólną terapię, zajmującą się różnymi innymi kwestiami psychicznymi) oraz oddział dzienny. Szło to dość powoli, momentami miałam już dosyć, ale teraz jest już o wiele lepiej. Ale owszem, pomogło również zajęcie się z jednej strony sytuacją rodzinną i powolne odcinanie się od chorych układów, a z drugiej zmiana w sytuacji zawodowej. |
|
|
Alinka |
Dodany dnia 28/03/2015 19:27
|
Rozgrzewający się Postów: 24 Data rejestracji: 25.03.15 |
W ogóle chyba mało tu osób z OCD , takie odnoszę wrażenie. Co do skuteczności sama jestem ciekawa? Edith : Mam na myśli skuteczność terapii .Pisałam szybko i tak wyszło. Edytowane przez Alinka dnia 28/03/2015 20:16 |
|
Przeskocz do forum: |