Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
bulimia a kleptomania
|
|
sigma |
Dodany dnia 03/05/2013 10:59
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
W nawiązaniu do rozmowy z shoutboxa: [quote]martyna 01/05/2013 09:42 czy kleptomania w bulimii podlega karze wg kodeksu karnego czy istnieją przesłanki by nie ponosić odpowiedzialności za kradzieże? Pogodna 01/05/2013 10:51 martyna kiedyś jak ukradłam kilka batonów taki pretekst układałam sobie w głowie - wykorzystać nie miałam okazji Pogodna 01/05/2013 10:51 bo mnie nikt nie złapał.. Pogodna 01/05/2013 10:52 ba nawet mówiłam sobie przecież od psychiatry i psychologa dostane takie zaświadczenie sigma 01/05/2013 10:53 obawiam się, że kleptomania musi mieć twarde dowody psychiatryczne, żeby być okolicznością łagodzącą czy uniewinniającą, nie wystarczy powiedzieć "ja tak mam". sigma 01/05/2013 10:53 a kradzież jedzenia w napadzie bulimii to nie jest kleptomania martyna 01/05/2013 11:17 sigma"Innym przykładem autodestrukcyjnego zachowania w bulimii bywa kleptomania." [url]http://bulimia.mam-efke.pl/index.php?go=nastepstwa_bulimii[/url] martyna 01/05/2013 11:17 jak się ma to do tego co napisałaś ?[/quote] Otóż kleptomania wg ICD-10 to jest zaburzenie polegające na "powtarzającej się trudności lub niemożności powstrzymania się od kradzieży przedmiotów, które [u]nie są zabierane dla osobistego użytku ani z chęci zysku.[/u] Zamiast tego rzeczy skradzione mogą być wyrzucane, rozdawane lub zbierane. Zachowanie to idzie również w parze z wzrastającym uczuciem napięcia przed kradzieżą i gratyfikacji podczas tego czynu i bezpośrednio po jego dokonaniu." A w związku z tym, co podkreśliłam - celowa kradzież, która ma służyć temu, żeby się ukradzionym jedzeniem najeść, nie wpisuje się w definicję kleptomanii. W kleptomanii rozładowanie napięcia następuje dzięki samej kradzieży a nie dzięki temu, co się z ukradzionym przedmiotem zrobi. A jak to się ma do cytowanego artykułu - to by się musiał wypowiedzieć autor artykułu Ale biorąc pod uwagę kontekst tego zdania o kleptomanii: "Osoby dotknięte bulimią często nawiązują kontakty seksualne z przypadkowymi partnerami (promiskuityzm), mają także skłonność do nadużywania alkoholu i środków odurzających. Innym przykładem autodestrukcyjnego zachowania w bulimii bywa kleptomania." - ja to rozumiem tak, że tu są wymienione problemy, które często z bulimią współwystępują po prostu. Nie ma tu mowy o tym, że chodzi o jakieś typowo "bulimiczne" kradzieże. Edytowane przez sigma dnia 03/05/2013 11:00 karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
aleksandra |
Dodany dnia 03/05/2013 18:53
|
Rozgrzany Postów: 95 Data rejestracji: 22.04.13 |
Czyli wychodzi na to, że jeśli bulimiczka kradnie jedzenie to robi to na własny użytek, więc podlega karze i nie ma mowy o "ułaskawieniu" czy "okoliczności łagodzącej" ?
"Szaleństwem jest zachowywać się w ten sam sposób i oczekiwać innego rezultatu" |
sigma |
Dodany dnia 03/05/2013 19:03
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Nie wiem, czy jest mowa o okolicznościach łagodzących, ale jeśli tak - to ze względu na kompulsywne działanie w bulimii, a nie na kleptomanię. Choć jeśli ktoś kradnie jedzenie z myślą "usprawiedliwię się, że mam bulimię/kleptomanię", to w takiej sytuacji jakakolwiek ograniczona zdolność oceny swojego postępowania jest wykluczona. karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 06/05/2013 08:38
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Do tego co napisała sigma dodałabym, że kompulsywne zachowania w bulimii czasem wykraczają poza obszary jedzeniowe. Tzn. może być tak, że to, co na początku było kradzieżą jedzenia do objadania się i zwracania (bulimia bywa dość kosztowna) staje się czymś więcej - kradzież sama w sobie zaspokaja potrzeby, które wcześniej wypełniała bulimia. Wśród osób chorujących na bulimię istnieje spora grupa osób, które mają problem nie tylko z kompulsywnym objadaniem się i przeczyszczaniem, ale które wykazują cały szereg zachowań kompulsywnych - to może być i kradzież, i seks, i alkohol, i leki itd. Im dłużej trwa nieleczone zaburzenie, tym więcej doświadczeń tego typu dana osoba zbiera. I w większości przypadków okazuje się, że pierwotnym problemem wcale nie była bulimia, czy inne zachowania kompulsywne, ale są to wszystko wtórne objawy zaburzonej osobowości. A o tym jak na coś takiego patrzy prawo, to nie mam zielonego pojęcia. [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Makro |
Dodany dnia 06/05/2013 13:09
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Czy osoba dokonująca kradzieży rozumie, że to jest czyn zabroniony? W tym jednym pytaniu mieści się z mojej wiedzy sprawa odpowiedzialności wobec prawa. Wszak każemy podpalaczy, pedofili, gwałcicieli - kleptomania ma być w jakiś sposób zwolniona? To moja opinia, bo w kwestii psychiatrii sądowej nie jestem ekspertem. Za kilka miesięcy pewnie będę w stanie lepiej odpowiedzieć [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
martyna |
Dodany dnia 06/05/2013 17:10
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
osoba rozumie, ale to jest ponad ją, nie jest w stanie tego powstrzymać jak przychodzi ciąg jedzeniowy.Nie potrafię tego ocenić, na ile wtedy jest świadoma tego co robi, bo wchodzenie jej w drogę powoduje agresję. Makro powodzenia na specjalizacji. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 07/05/2013 00:41
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
[quote]nie jest w stanie tego powstrzymać jak przychodzi ciąg jedzeniowy[/quote] Niestety to stwierdzenie wywołuje u mnie silny sprzeciw - tu dla mnie bardziej pasuje stwierdzenie "nie chce" zamiast nie jest w stanie. W zaburzeniach ED nie stwierdza się zaburzeń świadomości, a gdyby były, to o ile prościej byłoby hospitalizować bez zgody. @Martyna - nie dziękuję [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Przeskocz do forum: |