Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Schizofrenia
magiczne myślenie i natrętne ruminacje
|
|
Klusia |
Dodany dnia 15/08/2012 23:58
|
Rozgrzewający się Postów: 18 Data rejestracji: 15.08.12 |
Chciałabym pogadać trochę na temat tych dwóch irytujących objawów, występujących nie tylko w schizofrenii. Niestety mam jedno i drugie i bardzo mi to czasem dokucza, a neuroleptyki na to nie działają... Magiczne myślenie rozwinęło się u mnie wiele, wiele lat temu pod wpływem silnych stresów i niestety nie odpuściło do dziś. Czym to się u mnie objawia? Nie jestem zbyt oryginalna, po prostu muszę robić różne określone rzeczy. I tak np zeszyt/książka zawsze musi leżeć okładką na dół, kapcie muszą być ułożone przy łóżku w określony sposób, ręcznik nie może wisieć tak a inaczej, bacznie przyglądam się też ułożeniu szczoteczek do zębów w kubku. Takie przykłady można mnożyć. Jeśli te "rytuały" nie będą spełnione - może stać się coś złego... Mam jeszcze drugą denerwującą rzecz, która występuje głównie przy słuchaniu muzyki czy oglądaniu filmów. Słucham sobie jakiejś piosenki, słyszę jakiś fragment np o śmierci i od razu traktuję to jako złą wróżbę, która może się spełnić, jeśli czegoś tam nie zrobię lub zrobię. Ogólnie mam też całą listę piosenek, które "mogą przynieść pecha". Kiedy o tym piszę, wydaje mi się to idiotyczne i śmieszne, ale nie potrafię sobie dać rady z magicznym myśleniem. Nie umiem go przezwyciężyć, strach przed złymi rzeczami i nieszczęściami jest silniejszy... Druga sprawa to te ruminacje. Zanim się o nich dowiedziałam, myślałam że jestem po prostu jakaś głupia albo że mam mega sklerozę... Przed wyjściem z domu potrafię wrócić się trzy, cztery razy, żeby sprawdzić czy wyłączyłam to albo tamto albo czy zamknęłam lodówkę (!) i nieważne, że ani razu jej tego dnia nie otwierałam. Potrafię też wrócić się z drugiego piętra na parter aby sprawdzić, czy oby na pewno zamknęłam skrzynkę na listy. W pracy potrafiłam rozwalić całą już spakowaną paczkę żeby sprawdzić, czy oby na pewno zapakowałam to co miałam. Podobne przykłady można mnożyć. Czy ktoś z was także cierpi z powodu tych objawów? Jak się ich pozbyć? Jak je zwalczyć? Macie na to jakiś sposób? Neuroleptyki na to nie pomagają. Brałam różne w różnych dawkach, ale ruminacje i magiczne myślenie zawsze w mniejszym lub większym stopniu mi dokuczały... |
|
|
Alia |
Dodany dnia 16/08/2012 09:20
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
To, co opisujesz, brzmi zupełnie jak objawy nerwicy natręctw, na którą cierpi mój mąż. Tutaj: [url]http://www.nerwica.com/poradnik-dr-macieja-erdzi-skiego-w-leczeniu-nn-t10398.html[/url] możesz zapoznać się z poradnikiem dla cierpiących na zespół natręctw, napisanym przez dr. Żerdzińskiego. |
|
|
Klusia |
Dodany dnia 16/08/2012 12:19
|
Dziękuję za odpowiedź. Nerwicy jako takiej nie mam, a te moje objawy nie są aż tak silne, żeby dezorganizować mi życie. Po prostu są... irytujące. Myślenie magiczne wiąże się natomiast z moimi lękami, a nawet poważniejszymi objawami jakie kiedyś miałam i dokucza mi bardziej, niż te ruminacje. Zresztą moje życie lubi ironię - jak już staram się coś zrobić w kierunku zwalczania magicznego myślenia (np mówię sobie, że słowa piosenki tak naprawdę na nic nie mają wpływu), to wtedy zdarzy się coś niedobrego, co z powrotem utwierdza mnie w przekonaniu, że już lepiej jej nie słuchać, niż ściągnąć na siebie jakieś większe nieszczęście... Dzięki za ciekawego linka, może znajdę tam jakieś wskazówki. |
|
|
GretaG |
Dodany dnia 28/08/2012 02:42
|
Finiszujący Postów: 231 Data rejestracji: 27.08.12 |
Klusia - bardzo wierzysz w to co przychodzi Ci do głowy? w te niezamknięte lodówki, albo słowa piosenek? |
|
|
sensitivechild |
Dodany dnia 28/08/2012 07:34
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
Znajome, a jakże u mnie to objaw nerwicy natręctw, jak napisała Alia. Już w wieku ...10? Może 9 lat(?) - trudno to tak dokładnie zlokalizować - w drodze do domu ze szkoły nie było opcji, by przejść tą stroną dziury w drodze, a nie inną... Bo stanie się coś złego moim Rodzicom. Potem myślenie bluźniercze się przypałętało, strasznie się męczyłam jako dzieciak. No i te przykłady można by mnożyć - mycie rąk N razy dziennie (umyję je, dotknę szafki w łazience i znów myję; dotknę pralki - znów myję). Zasłanianie rąk przy dotykaniu klamek jakichkolwiek, albo rur w autobusie, nie mówiąc o balustradach (najlepiej się czuję w rękawiczkach, byle by w dobry sposób je zdjąć - nie dotykając wewnętrznej części dłoni hehe). Liczby - o matko strasznie na mnie działają. I wszystko, każde słowo i każda myśl ma znaczenie, jakby słowo było rzeczywiste. Co do następnej sprawy, to potrafię w pracy otwierać koperty odrywać zwrotki, żeby sprawdzić, czy postawiłam pieczątkę, sprawdzam te okna, prąd i w ogóle. Rozumiem Cię. Nie znam żadnego sposobu strasznie czasem człowiek zmęczony tym wszystkim, ale chyba jakoś nauczyłam się z tym żyć... Mydło bez użycia wody - cudowny wynalazek Edytowane przez sensitivechild dnia 28/08/2012 07:35 [color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
|
Klusia |
Dodany dnia 29/09/2012 19:41
|
[quote][b]GretaG napisał/a:[/b] Klusia - bardzo wierzysz w to co przychodzi Ci do głowy? w te niezamknięte lodówki, albo słowa piosenek?[/quote] No właśnie nie. Ale wolę to robić "na wszelki wypadek", bo może nasze życie to czyjeś jedno wielkie granie w Simsy i jeśli źle powieszę ręcznik albo posłucham "złej" piosenki, to stanie się coś niedobrego...? |
|
|
Herbaciana |
Dodany dnia 29/09/2012 21:26
|
Startujący Postów: 122 Data rejestracji: 07.04.12 |
Zachowuję się tak samo. Ba, sprawdzam nawet przed wyjściem, oddaniem czegoś (np. książki do biblioteki), zaklejeniem listu, a i tak mam wątpliwości i muszę sprawdzić. Nerwicy natręctw u mnie nie stwierdzono, za to zaburzoną pamięć krótkotrwałą tak. Ubezpieczam się |
|
Przeskocz do forum: |