Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
Zaburzenia depresyjno-lękowe
|
|
modliszka |
Dodany dnia 27/10/2009 12:39
|
Złoty Forumowicz Postów: 2327 Data rejestracji: 26.10.09 |
Zdiagnozowana depresja z lękiem - wg mojej psychiatry leki najlepiej do końca życia (już to widzę) Najchętniej wziełaby mnie na oddział ale ja mówię jej za każdym razem że przeraża mnie to miejsce a ona dalej nie naciska i stara się prowadzić mnie ambulatoryjnie. [i]Złamać można praktycznie wszystko, nawet serce. Lekcje, których udziela nam życie, nie przynoszą mądrości, lecz blizny i zrosty.[/i] |
|
|
ef |
Dodany dnia 28/02/2011 00:34
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
odkopuję wątek, bo mnie interesuje. zaburzenia to jeszcze nie choroba, tak? ostatnio dowiedziałam się od lekarza, że na taką depresyjność wynikająca z zaburzeń osobowości raczej nie zadziałają leki, tylko jakaś kosmicznie długa terapia ewentualnie... nie mogę się ogarnąć. Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 28/02/2011 01:27
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Hmm... nie chciałabym tu kompetencji lekarza podważać (albo chciałabym, ale się boję ), ale zarówno z mojej wiedzy, jak i doświadczeń (A., nie bezpośrednio moich) wynika, że leki działają również na taką depresyjność. Przynajmniej doraźnie. Na pewno na dłuższą metę nie wystarczą, bo nie wyleczą zaburzeń osobowości, czyli w tym przypadku być może głównej przyczyny depresji, ale twierdzenie, że nie zadziałają, to chyba przesada. A. się od roku jest w terapii i tam się zajmuje głównie tym, co jest związane z zaburzeniami osobowości, a od pół roku leczy się psychiatrycznie w związku z depresyjnością, wynikającą z zaburzeń osobowości właśnie - i w takim połączeniu daje to efekty. Ale kilka lat temu leczyła się tylko psychiatrycznie, tylko z depresji, i też efekty wtedy były. Tyle że na jakiś czas, nie trwałe. karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
ef |
Dodany dnia 28/02/2011 01:35
|
no właśnie. bo biorę te proszki, biorę, biorę - i tak w nieskończoność, i one troszkę uspokajająco czasem działają, ale w końcu zawsze wracam do tego samego - niepokój, autoagresywne emocje, lęk.
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 28/02/2011 01:52
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Ale prawda jest taka, ze leczenie depresji (nie tylko tej wynikającej z zaburzeń osobowości) tylko za pomocą farmakoterapii w ogóle rzadko daje trwały efekt. Same leki najczęściej działają tylko na jakiś czas. Zdecydowanie największą skuteczność ma łączenie farmakoterapii z psychoterapią.
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Rat |
Dodany dnia 15/03/2011 22:48
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
w tym samym punkcie jesteśmy . Do tej pory same leki , ale to nie wszystko . Leki nie zadziałają cudów , chyba .. ale raczej w większej części leczących się , myśl jest taka ,że leki i będzie dobrze . Al to nie prawda , terapia i leki to jest duet znakomity , ale często leki nie są potrzebne i terapia wystarczy . Edytowane przez Rat dnia 15/03/2011 22:49 [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
ef |
Dodany dnia 16/03/2011 00:10
|
czekam na terapię dalej. i pewnie zacznę ją dopiero w październiku, bo na wakacje chyba nie zostanę tu gdzie jestem i nie ma sensu, żeby zaczynać w kwietniu/maju i przerywać w czerwcu. dzisiaj znów mnie lęki dociskały w ciągu dnia, i tak sobie myślę: "czego się boisz?" i nie wiem. nie mam ochoty na wizytę u lekarza. Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
Strona 2 z 2: 12
Przeskocz do forum: |