22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia osobowości
 Drukuj temat
Zaburzenia osobowości u dzieci
____A
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 23/02/2009 20:06
Startujący

Data rejestracji: 21.02.09

Pierwsze "efki" dotyczące zab. osobowości zostały zdiagnozowane u mnie gdzieś pomiędzy dwunastym a czternastym rokiem życia. Pierwsza diagnoza dotyczyła osobowości unikającej. W tamtym czasie rzeczywiście mogłam zaobserwować w sobie wiele cech charakterystycznych dla tego typu osobowości, lecz po kilku latach cechy te jakby "zanikły" i nigdy potem nie spotkałam się z tego rodzaju opinią na swój temat, a psychoterapię podejmowałam kilkakrotnie. Diagnozy najczęściej były różne, różne też były powody rozpoczęcia leczenia...
Zastanawia mnie to, czy możliwe jest postawienie właściwej diagnozy u dziecka? (oczywiście piszę tylko i wyłącznie na temat zaburzeń osobowości) Jak można zauważyć zaburzenia w osobowości która nie jest jeszcze ukształtowana?
I jeszcze jedno: Czy zaburzenia osobowości które występowały w dzieciństwie, lub w okresie dorastania, mogą np z biegiem lat "przekształcić się" w zupełnie inne?
Wiem, że pytania te mogą wydać się dziwne, lecz bardzo mnie to interesuje.
Właściwie w przeciągu kilkunastu lat swojego życia (od 12 r. życia do dnia dzisiejszego), "zaliczyłam" większość z F60.xxx (w miejsce "x" wstaw cokolwiekWink) Czy to nie jest dziwne?...

Makro
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 23/02/2009 21:16
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 10.08.08

Cóż, raczej warto unikać takich diagnoz u dzieci. To, że zaliczyłaś różne F 60.XX pokazuje tylko słabość ICD - 10 w kwestii zaburzeń osobowości.
Osobowość się tak naprawdę kształtuje, więc mówienie że jedne zaburzenia przechodzą w drugie do nadużycie. Mimo, że zaburzenia osobowości pojawiają się już w okresie dzieciństwa i dojrzewania to postawienie diagnozy może być obarczone dużym marginesem błędu.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc

http://www.blogozakrecie.blox.pl
____A
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 25/02/2009 14:54
Startujący

Dzięki [b]Makro[/b]Smile

Makro
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 27/02/2009 00:28
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 10.08.08

Zawsze do usług Smile
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc

http://www.blogozakrecie.blox.pl
sophers
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 09/03/2009 01:00
Awatar

Rozgrzany

Data rejestracji: 09.02.09

[quote][b]Mona napisał/a:[/b]
Pierwsze "efki" dotyczące zab. osobowości zostały zdiagnozowane u mnie gdzieś pomiędzy dwunastym a czternastym rokiem życia. Pierwsza diagnoza dotyczyła osobowości unikającej. W tamtym czasie rzeczywiście mogłam zaobserwować w sobie wiele cech charakterystycznych dla tego typu osobowości, lecz po kilku latach cechy te jakby "zanikły" i nigdy potem nie spotkałam się z tego rodzaju opinią na swój temat, a psychoterapię podejmowałam kilkakrotnie. Diagnozy najczęściej były różne, różne też były powody rozpoczęcia leczenia...
Zastanawia mnie to, czy możliwe jest postawienie właściwej diagnozy u dziecka? (oczywiście piszę tylko i wyłącznie na temat zaburzeń osobowości) Jak można zauważyć zaburzenia w osobowości która nie jest jeszcze ukształtowana?
I jeszcze jedno: Czy zaburzenia osobowości które występowały w dzieciństwie, lub w okresie dorastania, mogą np z biegiem lat "przekształcić się" w zupełnie inne?
Wiem, że pytania te mogą wydać się dziwne, lecz bardzo mnie to interesuje.
Właściwie w przeciągu kilkunastu lat swojego życia (od 12 r. życia do dnia dzisiejszego), "zaliczyłam" większość z F60.xxx (w miejsce "x" wstaw cokolwiekWink) Czy to nie jest dziwne?...[/quote]

Zdiagnozowanie zaburzenia osobowości u kogokolwiek poniżej 25 roku życia jest raczej wyznacznikiem słabej znajomości tego tematu, ba! kompletnej nieznajomości kryteriów diagnostycznych.

Przyjęło się że o ukształtowanej osobowości można mówić właśnie w okolicach 25 roku życia - i dopiero wtedy diagnozować ewentualnie jej zaburzenia. Okres adolescencji to czas ogromnych zmian, przeobrażeń i związanych z tym większych i mniejszych problemów. Odrzucając kontekst rozwojowy to faktycznie, co jakiś czas można doszukiwać się innego zaburzenia osobowości.

Generalnie, moim zdaniem, u młodych ludzi, korzystanie z psychiatrycznych i psychologicznych etykietek skutkuje tylko zamieszaniem i dezorientacją. Co więcej może mieć zgubny wpływ na tego kto tą etykietą został obdarowany....
[url=http://www.relacja.com.pl] PRACOWNIA PSYCHOLOGICZNA RELACJA w Koszalinie [/url]
[url=http://www.psycholog.koszalin.pl] Psycholog Koszalin [/url]
[url=http://sophers.pl] BLOG [/url]

http://sophers.pl
____A
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 09/03/2009 02:40
Startujący

[b]Sophers[/b], Tobie także dziękuję.Smile
Temat możemy uznać za zamknięty. Nie piszcie już niczego więcej, bo zaczynam odczuwać chęć zrobienia komuś krzywdy, albo przynajmniej pozwania do sądu...Wink
Należy mi się odszkodowanie!!!Angry

Przeskocz do forum: