Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Choroba afektywna dwubiegunowa
Kim jestem?
|
|
Natali |
Dodany dnia 08/09/2021 22:38
|
Rozgrzewający się Postów: 5 Data rejestracji: 28.08.21 |
Odkąd mam diagnozę szukam siebie i zastanawiam się czy to ja czy może rekcja chemiczna w moim mózgu. Kim właściwie jestem? Czasami myślę że pomiędzy dwoma biegunami gdzieś pośrodku ....czyli jestem tak bardzo szara? Co myślicie? Kim Jesteście? |
|
|
swistak |
Dodany dnia 12/09/2021 17:06
|
Złoty Forumowicz Postów: 1758 Data rejestracji: 11.08.14 |
Cześć, Wiesz, ludzie zachowują się inaczej w odmiennych warunkach i rolach społecznych. Nie jest tak, że ktoś robi zawsze tak samo - niezależnie od nastroju, samopoczucia, pory dnia lub nocy, tego, z kim rozmawia, itd. Także role społeczne mają na to wpływ: ktoś może być surowym nauczycielem i troskliwym ojcem a także oziębłym mężem - zupełnie inaczej zachowując się podczas bycia w tych trzech różnych rolach społecznych. Można oczywiście analizować przyczyny, dla których ktoś się zachowuje w dany sposób: ktoś zmęczony może być bardziej rozdrażniony, itd. Myślę, że można to też rozszerzyć na fazy ChAD. Tak, jak w różnych rolach społecznych, w różnych fazach zachowujesz i czujesz się odmiennie. Nie za bardzo wiem, czy próba rozgraniczenia, czy w danej sytuacji zachowujesz się jeszcze "jak Ty" czy już nie "jak Ty" ma duży sens. Po prostu w danej sytuacji postępujesz zwykle w określony sposób - i tyle - w niektórych sytuacjach jesteś np. bardziej rozdrażniona. Sam mam dużą tendencję do nazywania moich problemów, prosiłem terapeutów / lekarza o stawianie mi konkretnych diagnoz. Jak się dowiedziałem, nie zawsze jest to potrzebne. Chociażby, jak kiedyś pisała Sigma: "Na terapii leczy się człowieka, a nie zaburzenie. O ile to nie będzie sprofilowana terapia grupowa, to idziesz do terapeuty i pracujesz nad tym, jakie masz problemy, bez względu na to, jak się one medycznie nazywają." Być może trochę podobnie jest u Ciebie z próbą rozgraniczania tego co jest spowodowane przez ChAD a co nie. Może inni mnie skorygują albo dopowiedzą. |
|
|
Natali |
Dodany dnia 13/09/2021 19:46
|
Rozgrzewający się Postów: 5 Data rejestracji: 28.08.21 |
Zgadzam się z jednym diagnoza nie powinna nas definiować a jednak ze mna tak zrobiła, pomimo ze rozumiem Twoje rozumowanie, niestety w moim przypadku utrata poczucia swojej wyjatkowosci zniszczyla mnie, caly moj entuzjazm wszystkie moje osiagniecia to tylko chemia w mozgu ....choroba.....bylam wzietym coachem ...nauczycielka....zarazalam ludzi pasja zycia I checia posiadania pasji....a teraz....to tylko trudne wspomnienie |
|
|
martyna |
Dodany dnia 13/09/2021 20:52
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Natalia ale choroba Cie nie skreśla, to tylko choroba. Mnie tez zabrala duzo, ale tez nauczyla pokory, odnalazlam sie w awoim świecie rowniez choroby. Potrzebujesz troche czasu by sobie to poukladac, cierpliwosci. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
Przeskocz do forum: |