22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Sprawy organizacyjne :: Przedstaw się
 Drukuj temat
Witajcie, podobni do mnie...
agnes89
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 02/01/2015 21:26
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 02.01.15

To już siódmy rok, kiedy mam bulimię... Każdego dnia, który tracę na zmaganie się z nią, jest mi szkoda. Próbowałam już terapii u psychologa, zwracałam się z prośbą do znajomych, rodziny, szukałam na forach grup wsparcia. Nic to jednak nie dało, miałam tylko krótkie okresy poprawy, które miały i wracał dramat. Dziś jest podobnie. Choroba stała się moją codziennością. Nie potrafię pozbyć się starych przyzwyczajeń. Chciałabym poznać osoby, ktore zmagają się z bulimią podobnie, jak ja i chcą z tym skończyć. Raz na zawsze, wrócić do codzienności bez jedzenia i wymiotowania.
Mam nadzieję, że w.końcu trafiłam we właściwe miejsce.

Żeby było ciekawiej, jestem lekarzem, mam dużą świadomość choroby i metod leczenia, a nie potrafie sama sobie pomóc.

Pozdrawiam Was serdecznie i oby to przywitanie było krokiem ku lepszego.

ef
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 02/01/2015 21:29
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 16.02.11

cześć, agnes Smile
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci.

niemanieba
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 02/01/2015 21:35
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 27.11.14

Witaj Agnes...mam nadzieję że znajdziesz tu pomoc.
tylko z głową w koronach drzew można przeżyć chodzenie na wysokości korzeni -ja

Nix
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 02/01/2015 21:39
Awatar

Srebrny Forumowicz

Data rejestracji: 13.11.14

Witaj, jestem bulimiczką od 14 lat. Nadal walczę. Nie ma lekko, ale warto próbować Smile
[b][i]Ale z przeszkodami jest tak jak z pokrzywą - trzeba je uchwycić i wznieść się ponad nie[/i][/b]

chochlik
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 02/01/2015 21:48
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 02.11.14

Cześć!
[i]Ja lubię dziwaków. Raczej trudno zaufać komuś, kto na takim świecie umie zwyczajnie wyglądać i normalnie żyć.[/i]

swistak
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 02/01/2015 22:32
Awatar

Złoty Forumowicz

Data rejestracji: 11.08.14

Cześć!

Basienka
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 02/01/2015 23:22
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 31.08.13

Witaj agnes Smile
[small]"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"[/small]

tajfunek
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2015 07:48
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 31.05.09

Cześć Smile

sigma
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2015 15:28
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

Cześć, możesz od tej pory pisać w innych działach forum.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

agnes89
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2015 19:15
Rozgrzewający się

Witajcie, dziękuję za odzew. Zaczynam w takim razie działać na forum. Pozdrawiam

Brego
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2015 21:53
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 04.09.14

Witaj na forum Smile
To, że jesteś lekarzem i masz świadomość swojej choroby to wg mnie mozę być zarówno plus, jak i minus. Bo w moim przypadku im więcej czytałam o swoich zaburzeniach, pogłębiałam wiedzę dotyczącą metod radzenia sobie z ED, tym bardziej obwiniałam się za niepowodzenia. I jestem zdania, że w przypadku problemów z psychiką dobrze mieć jakąś wiedzę, no ale to nie jest gwarancją sukcesu, bo są rzeczy, które na czysto emocjonalnym poziomie okazują się być nie do przejścia.

Powodzenia. Smile

[i]Istnieje taka cierpienia granica, za którą czekać może już tylko spokój...[/i]

Sonic
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2015 22:23
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 17.08.14

Cześć Smile
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych,
którzy nas jeszcze pamiętali, razem z nim rozpłyniemy się w czasie i my.

agnes89
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 04/01/2015 09:58
Rozgrzewający się

Dokładnie, Brego, moj zawod mi nie pomaga, a powiedziałabym nawet, że utrudnia leczenie. Za bardzo wierzę, że skoro tyle wiem i pomagam innym ludziom, sobie też będę w stanie. Na szczęście teraz już się przekonałam, że jedynym wyjściem z bulimii jest rozpoczęcie terapii. Chcę uzyskać pomoc na oddziale szpitalnym, bo dotychczasowe próby leczenia nie dały mi dużo. Po wizytach u psychologa czuję się bardziej świadoma, gdzie jest źródło problemu, ale brakuje mi bardziej intensywnej pracy nad sobą, nauczenia się koponowania normalnych posiłków, spotkania ludzi podobnych do mnie i porozmawiania z nimi na żywo. Lub tutaj, bo po to tu jestem Smile a przede wszystkim brakuje mi spokoju, odcięcia się na kilka tygodni od codzienności i poświęcenia tegoczasu na pracę nad sobą. A jakie Wy macie doświadczenia po pobytach na oddziałach zaburzeń odrzywiania? Zdecyduję się chyba na warszawski instytut, o ile uda mi się tam dostać miejsce. Jakieś doświadczenia z tym zwiazane? Jeśli możecie udzielić mi jakichś informacji, bardzo o to proszę Smile

sigma
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 04/01/2015 11:02
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

Pytanie o doświadczenia z leczeniem na oddziałach zaburzeń odżywiania proponuję umieścić w odpowiednim dziale. Tu raczej ograniczamy się do przedstawienia i przywitania Wink
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

Brego
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 04/01/2015 15:59
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 04.09.14

Wiesz, z zaburzeniami psychicznymi IMHO jest ta zaleta, że samemu można też bardzo wiele zrobić, w zasadzie to chyba najwięcej. Smile tak naprawdę wszystko jest w naszych rękach. Ja do terapii mam podejście takie, że nie rozwiąże za mnie moich problemów- może mnie jedynie naprowadzić na rozwiazanie, na które jednak muszę JA SAMA wpaść.
Piszesz, że potrzeba Ci wiedzy dotyczącej komponowania posiłków itp- wg mnie jest to jedna z latwiejszych rzeczy do ogarnięcia jeśli chodzi o ED, także myślę, że to nie powinno Ci sprawić problemu i może w łatwy sposób rozwiązać część Twoich problemów i podnieść komfort jedzenia.
Ale faktycznie, wg mnie terapia i wałkowane emocji to podstawa. Przynajmniej u mnie.
Nie mam doświadczenia z oddziałami, natomiast generalnie u siebie zauważam zasadę, że jak mam lżejszy, mniej intensywny okres w życiu, to objawy chorobowe znacznie się wyciszają. Być może właśnie taki spokój i chwila oddechu to coś, czego potrzebujesz. Smile
Rozglądaj się po forum śmiało.
[i]Istnieje taka cierpienia granica, za którą czekać może już tylko spokój...[/i]

agnes89
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 04/01/2015 21:47
Rozgrzewający się

Dzięki za wskazówki, zacznę uważniej poruszać się po forum, pewnie z czasem będę mostrzem w odnajdywaniu się tutaj Wink

A jeśli chodzi o pracę nad sobą i to, co pozostało mi do wyregulowania w swojej osobie, zachowaniu, to masa składowych, a każde trochę mnie przerażają, nawet tak prosta rzrcz, jak normalne, zbilansowane posiłki. Od zawsze miałam źle wzorce. Jako dziecko mama pozwalała mi jeść ile tylko chciałam, bez umiaru, bez regularność, dosłownie wszystko i w każdej ilości, jesli tylko miałam na to ochotę. Będąc nastolatką, zaczęłam się odchudzać dietą cud, której kaloryczność była równa 1/5 normy, do twgo ćwiczyłami miałam obsesję na punkcie jedzenia i sylwetki. Standard u bukimiczki. A teraz staram się nauczyć wszystkiego od zera. Teorie niby znam, ale z praktyką nadal się mierzę.

Toxicomaner
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 10/01/2015 23:11
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 08.01.15

Heej. Jeśli interesuje Cię rozmowa z nastolatkiem z podobnym problem to chętnie porozmawiam. Chyba jestem na podobnym etapie, wiesz, też staram się skończyć z bulimią ale to jest trudne. Ale z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteś naprawdę blisko do skończenia z tym, ważne, że uświadomiłaś sobie w czym leży problem. Jeśli uważasz, że hospitalizacja i wypoczynek Ci pomogą to zrób to, może właśnie ten moment jest na to idealny. Trzymam kciuki.

Przeskocz do forum: