24 Czerwca 2021
Reklama
Grupa doświadczonych psychiatrów i psychologów w Kłodzku
psychiatra wrocław, psychoterapeuta wrocław, specjalista psychiatra
Leczenie zaburzeń odżywiania - anoreksja i bulimia we Wrocławiu
Nasze Strony
RSS
Ostatnie newsy - Ostatnie newsy
Ostatnie artykuły - Ostatnie artykuły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


ploion ploion
00:37:39 Offline
Klara Klara
02:01:28 Offline
sigma sigma
02:29:01 Offline
Basienka Basienka
02:39:54 Offline
tajfunek tajfunek
04:01:46 Offline
Ostatnio zarejestrował się: Siostra87
Ogółem Użytkowników:2,169
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

14/06/2021
Niebieski rajd podziałał. Nic nie lata.

13/06/2021
musze przestać kupować artykuły spożywcze w najbliższym lidlu bo to nie jest 1 raz.

13/06/2021
ojojoj. ja znalazłam jednego, ubiłam. i w płatkach owsianych pajęczynkę, a poza tym nic póki co. mam nadzieję, że nie będzie dramatów.

13/06/2021
Mole niby zniknęły, a nauczkę mam, żeby nie kupować produktów sypkich w Lidlu.

12/06/2021
Tak wszystko wywalone, spraj i lodówka. W zeszłym roku przerabiałam. Ale wkurza.

Archiwum shoutboksa
Wspomaganie leczenia depresji dietą
DepresjaOd dawna wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, jednak, zdaniem dr Andrew McCulloch’a, szefa Fundacji na Rzecz Zdrowia Psychicznego, jesteśmy dopiero na początku drogi do poznania, jaki wpływ na funkcjonowanie mózgu i zdrowie psychiczne mają poszczególne składniki odżywcze.

Raport zatytułowany „Feeding Minds” zwraca uwagę na fakt, że na przestrzeni ostatnich pięciu dekad została zachwiana równowaga między spożywanymi składnikami odżywczymi. Zły wpływ na naszą dietę miało rozpowszechnienie produkcji żywności na skalę przemysłową, stosowanie pestycydów oraz zmiana składu tłuszczów zwierzęcych, będąca wynikiem zmiany sposobu karmienia zwierząt. W ostatnich latach znacznie wzrosła konsumpcja kwasów nasyconych, dzięki rozpowszechnieniu się gotowych posiłków. Według raportu, Brytyjczycy spożywają o 34% mniej warzyw i o dwie trzecie mniej ryb, co może mieć wpływ na zapadanie na depresję, schizofrenię i chorobę Alzheimera.

W ramach projektu „Food and Mood”, zorganizowanego przy wsparciu brytyjskiej organizacji Mind, zajmującej się promocją troski o własne zdrowie psychiczne, przeprowadzono badania wpływu diety na psychiczne samopoczucie. Okazało się, że 88% badanych odczuło wyraźną poprawę samopoczucia i sprawności umysłowej po zmianie diety. Według 26% badanych, zmiana sposobu odżywiania pomogła im pozbyć się huśtawki nastrojów, a około 25% badanych zauważyło zmniejszenie liczby ataków paniki, lęku oraz depresji.

Badania przeprowadzone w University of British Columbia udowodniły, że spożycie ryb morskich wpływa na zwiększenie poziomu serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za nastrój, sen, potrzeby seksualne i zachowania impulsywne. Andrew Stoll z Harvard University wykazał również skuteczność tłuszczów rybnych w łagodzeniu objawów choroby dwubiegunowej (występujących przemiennie stanów depresyjnych i maniakalnych), a Malcolm Pett z Sheffield University zauważył poprawę u 69% pacjentów, którym, po nieskutecznej kuracji Prozakiem, podawano duże dawki kwasów omega, występujących w mięsie ryb.

Oprócz kwasu omega, zawartego w rybach, innym związkiem mającym, wg najnowszych badań, istotny wpływ na poprawę nastroju jest tryptofan. Znaczne ilości tryptofanu zawierają takie potrawy jak: indyk, chleb, mleko, ser żółty czy banany. Wim Riedel z Uniwersytetu z Maastricht opublikował na łamach „Brain, Behavoiur and Immunity” wyniki badań dotyczących wpływu poziomu tryptofanu na zdolności zapamiętywania i samopoczucie. Przebadano 27 ochotników, z których 16 miało w rodzinie osoby ze skłonnością do depresji. Uczestnikom eksperymentu obniżano poziom tryptofanu, a następnie testowano ich pamięć oraz nastrój. Okazało się, że zdolności pamięciowe spadły u wszystkich badanych, zaś w grupie uczestników, których krewni mieli skłonność do depresji, stwierdzono również jej objawy.

Naukowcy podkreślają, że na swoją dietę szczególnie powinny uważać osoby podatne na depresję oraz poddane immunoterapii, takie leczenie powoduje bowiem obniżenie poziomu tryptofanu.

Źródło: depresja.pl
Dodaj do:

Komentarze
#1 | weronika dnia 19/10/2008 14:31
Zapomniałeś dodać, że suplementacja tryptofanem jest cholernie drogaEhmm
#2 | Makro dnia 19/10/2008 20:05
Nie ja to pisałem, ponieważ brak też informacji ostrzegającej przed stosowaniem tryptofanu przy terapii MAO.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?

40,598,267 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2021