Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
Strona 1 z 2: 12
|
Nie pamiętam...
|
|
em-es |
Dodany dnia 12/09/2010 11:28
|
Rozgrzewający się Postów: 10 Data rejestracji: 12.09.10 |
Nie pamiętam już kiedy się zaczęło. Wiem tylko, że dawno. Na początku było w porządku, nie jadłam po 18, ćwiczyłam. Z czasem przestałam jeść coraz więcej rzeczy. Po prostu przestałam je lubić. Od kilku lat nie jem mięsa. Jedzenie chowam/wyrzucam odkąd pamiętam. Okłamuję rodziców, że jadłam. Nie potrafię inaczej. Nie potrafię jeść przy ludziach, nie wliczając najbliższej rodziny. Myślę, że ktoś zaraz powie: Ale ona dużo je. Jedzenie stało się moją obsesją. Wolę jeść to co sama sobie zrobię. Gdy ktoś coś ugotuję nie wierzę w dodane tam składniki. Wszędzie doszukuję się podstępu. Większość obiadów kończy się płaczem. Moje kombinacje nie znają granic. Nie wiem już co robić. Nie chcę aby rodzicom było przykro, ale inaczej nie potrafię się zachowywać. Kiedy ktoś zmusza mnie do jedzenia zaczynam traktować go jak wroga. Z mamą też się nie dogaduję. Przez to nie lubię weekendów. Wtedy jest cały czas w domu i muszę jeść. Mam już tego dosyć. Chcę to jakoś rozwiązać, ale nie potrafię... |
|
|
Life |
Dodany dnia 12/09/2010 11:39
|
Platynowy forumowicz Postów: 3356 Data rejestracji: 26.02.10 |
Witaj Zrobiłaś już pierwszy krok- zaczęłaś szukać pomocy- wiesz, że jest Ci potrzebna. My na forum chętnie Cię wesprzemy w Twojej walce, jednak nie zastąpi to wizyty u specjalisty. Masz duży problem i jeśli szybko nie weźmiesz sprawy w swoje ręce, może źle się skończyć. Ja osobiście mocno 3 mam za Ciebie kciuki i wyganiam do lekarza. Bez tego ani rusz... [b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu [/color][/b] Dla odmiany szczęśliwa i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło |
|
|
em-es |
Dodany dnia 12/09/2010 11:59
|
Nie mogę iść do lekarza...Musiałabym wszystko powiedzieć mamie, a tego nie mogę zrobić. Wstydzę się... |
|
|
Life |
Dodany dnia 12/09/2010 12:14
|
Platynowy forumowicz Postów: 3356 Data rejestracji: 26.02.10 |
Nie masz czego się wstydzić. Nie wiem jaki masz kontakt z rodzicami, ale jeśli na tyle dobry, że Cię zrozumieją, to nie ma się czego wstydzić. Musisz pójść do lekarza. Przez forum się nie wyleczysz. Przez samo pisanie jak Ci źle też nic się nie zmieni. Potrzebujesz specjalisty. Sumuję, że jesteś nieletnia i dlatego się boisz. Ale zawsze jeszcze pozostaje pedagog szkolny. Powiem Ci z mojego doświadczenia. Gdy zrozumiałam, że potrzebuje pomocy, byłam jeszcze nieletnia. Bardzo bałam się powiedzieć rodzicom. Zwlekałam. Potem było za późno na leczenie ambulatoryjne i trafiłam do szpitala jako dorosła już kobieta. Ledwo co pełnoletnia Ale rodzice tak czy siak byli zszokowani i mnie nie wspierali w leczeniu wręcz przeszkadzali twierdząc, że nic mi nie jest i żebym pakowała się do domu. Pewnego dnia nie wytrzymałam i powiedziałam, że jak nie chcą mi pomagać, to niech przynajmniej nie przeszkadzają, bo takim zachowaniem wspierają mnie tylko w umieraniu. Ciężko mi było z nimi rozmawiać, nadal jest, ale teraz przynajmniej nie ukrywam przed nimi, że mam problem... Piszę Ci to wszystko, byś zrozumiała, że musisz się jakoś komunikować z rodzicami, przynajmniej do czasu, gdy od nich jeszcze jesteś zależna. Rozmowa nie jest łatwa, ale warto. Ja osobiście nie umiałam moim starym tego spokojnie powiedzieć. Wykrzyczałam im zalana łzami. Ale nie żałuje, że powiedziałam. Będziesz potrzebowała tylko ich podpisu na papierze, że się zgadzają się na leczenie. Potem sama będziesz chodziła do terapeuty... Odwagi dziewczyno! Walcz o siebie!! [b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu [/color][/b] Dla odmiany szczęśliwa i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło |
|
|
anima |
Dodany dnia 12/09/2010 13:13
|
Startujący Postów: 157 Data rejestracji: 25.03.09 |
Witaj. Ile masz lat, jeśli można spytać? Jeżeli wiele brakuje Ci do pełnoletności, to obawiam się, że jednak rodzice się dowiedzą...Wyobrażam sobie, że to trudne dla Ciebie, ale choroba to nie wstyd. Aha, jeśli mogę, zasugeruję zmianę nicka Prędzej czy później grupa trzymająca władzę również o to poprosi |
|
|
em-es |
Dodany dnia 12/09/2010 13:17
|
16 lat, już nie wiele. Na szczęście. Co z nickiem nie tak? |
|
|
Makro |
Dodany dnia 12/09/2010 13:38
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Bo nick sugeruje, że jesteś głupia. A na tym forum staramy się coś zmienić, więc nick sugeruje że się nie da. Również proszę o zmianę nicka. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
martyna |
Dodany dnia 12/09/2010 14:35
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
O udało się z nickiem i masz za to Witaj Em-es Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
em-es |
Dodany dnia 12/09/2010 14:45
|
Ale i tak żałuję tamtego... |
|
|
martyna |
Dodany dnia 12/09/2010 14:49
|
Nie masz co żałować, nie powinniśmy się określać takimi przymiotnikami. Rozumiem że może być Ci źle samej z sobą ale daj nam się poznać zanim z góry nam narzucisz że jesteś taka czy inna.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 12/09/2010 17:47
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Witaj
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
em-es |
Dodany dnia 12/09/2010 18:02
|
|
|
|
Alia |
Dodany dnia 12/09/2010 19:27
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Tak jak pisała Life, skoro jeszcze się uczysz, to spróbuj porozmawiać z pedagogiem szkolnym. Czy też szkolnym psychologiem, może swoim wychowawcą albo jakimś nauczycielem, do którego masz zaufanie (choć jeśli dobrze myślę i jesteś teraz w pierwszej klasie szkoły średniej, to nauczycieli pewnie jeszcze nie poznałaś wystarczająco dobrze). |
|
|
em-es |
Dodany dnia 12/09/2010 19:35
|
Racja, nie znam nauczycieli. Jeśli pójdę do pedagoga to rodzice się dowiedzą. Poza tym nie potrafiłam bym powiedzieć tak komuś prosto w oczu, w dodatku komuś obcemu. Z jednej strony chcę coś zmienić, z drugiej zaś nie. Kompletna rozsypka. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 12/09/2010 21:40
|
Czasem tak jest że nie wiadomo, w którą stronę iść. Myślę jak już sama będziesz mieć dość choroby podejmiesz właściwą decyzję, póki co żyjecie w symbiozie . Widocznie za mało masz strat by zawalczyć o siebie. Ja z mojej strony życzę właściwych decyzji.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
anima |
Dodany dnia 13/09/2010 00:16
|
[quote][b]em-es napisał/a:[/b] Racja, nie znam nauczycieli. Jeśli pójdę do pedagoga to rodzice się dowiedzą. Poza tym nie potrafiłam bym powiedzieć tak komuś prosto w oczu, w dodatku komuś obcemu. Z jednej strony chcę coś zmienić, z drugiej zaś nie. Kompletna rozsypka.[/quote] Masz 16 lat.... dopiero 16 lat... Jeśli TERAZ czegoś nie zrobisz, będziesz siedzieć tak jak ja, w wieku nie powiem ilu lat, na forum takim jak to, zamiast korzystać z życia i rozwijać się. Ja mam dość. Nie trafiłam niestety w Twoim wieku na takie forum, gdzie są sensowni ludzie, tylko wessało mnie pro ana. I zdrowiejąc czuję się jak narkoman na odtruciu. Korzystaj z tego, że masz świadomość bagna, nad brzegiem którego stoisz. Zaburzenia jedzenia NIE SĄ zabawne/atrakcyjne/ekscytujące, tylko zabijają. Posłuchaj siebie (nie nas, tylko siebie) i [b]poproś [/b]o pomoc, zamiast się zagłodzić na śmierć, by dopiero wtedy ktoś zauważył. (I proszę nie odebrać mojego posta jako ataku - to tak na wszelki wypadek) |
|
|
Alia |
Dodany dnia 13/09/2010 20:15
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Skoro jesteś w nowej szkole, to daj sobie troszkę czasu na rozejrzenie się. Z pedagogiem pewnie będziecie mieli i tak jakieś spotkania, zajęcia integracyjne czy coś w tym rodzaju - wtedy będziesz mogła sobie wyrobić o nim opinię. |
|
|
Mademoisellka |
Dodany dnia 13/09/2010 21:00
|
Medalista Postów: 583 Data rejestracji: 28.12.08 |
Jest wiele możliwości, nawet jeśli jest się niepełnoletnim. Trzeba tylko chcieć. Możesz np. zaoszczędzić kasę i pójść prywatnie, wtedy masz milion procent pewności, że nikt nie poinformuje Twoich rodziców. Albo pójść na NFZ. Potrzebne Ci będzie tylko zaświadczenie o ubezpieczeniu. Ja np. wcisnęłam rodzicom kit, że potrzebne dla pielęgniarki w szkole. Uwierzyli. Dostałam zaświadczenie, potem marsz do psychiatry, od psychiatry skierowanie do psychologa. Za jakiś czas nabrałam siły i powiedziałam rodzicom na spokojnie. [color=#336633]To niewiarygodne, jak można czuć się szczęśliwą przez tyle lat, mimo tylu kłótni, tylu upierdliwości i tak naprawdę, kurwa, nie wiedzieć, czy to miłość czy nie. Gabriel García Márquez [i]Miłość w czasach zarazy[/i] [/color] |
|
|
anima |
Dodany dnia 13/09/2010 23:53
|
Właściwie to nie potrzebna jest wizyta u psychiatry. Skierowanie do psychologa może wydać lekarz rodzinny. |
|
|
em-es |
Dodany dnia 14/09/2010 08:23
|
Ja już miałam skierowanie, ale do psychiatry... Tyle, że jakoś tak się rozeszło po kościach i moja mama zapomniała po jakimś czasie. |
|
Strona 1 z 2: 12
Przeskocz do forum: |