Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Ogólnie o psychiatrii
Wizyta na SOR przy silnych MS
|
|
swistak |
Dodany dnia 09/12/2017 15:27
|
Złoty Forumowicz Postów: 1758 Data rejestracji: 11.08.14 |
Cześć, Czytałem zalecenia, żeby w wypadku silnych myśli samobójczych dzwonić na numer alarmowy i prosić o przyjazd. Mam pytanie: co się dzieje później? Jak wygląda taka wizyta na SOR? Być może więcej wiedzy o tym pomoże komuś (lub nawet mi w przyszłości) podjąć decyzję o szukaniu pomocy. Edytowane przez swistak dnia 09/12/2017 15:37 |
|
|
girl interrupted |
Dodany dnia 09/12/2017 15:39
|
Srebrny Forumowicz Postów: 1339 Data rejestracji: 23.09.10 |
Wydaje mi się, że lepszym pomysłem w przypadku myśli samobójczych jest udanie się na izbę przyjęć szpitala psychiatrycznego - jest to droga prosta i nieokrężna, po co sobie komplikować życie? SOR w przypadku próby samobójczej - płukanie żołądka, ratowanie życia itp., a potem kiedy stan się ustabilizuje to i tak szpital psychiatryczny Po prostu w szpitalu psychiatrycznym są lekarze bardziej wykwalifikowani jeśli chodzi o silne myśli samobójcze
"Odkąd sięgam pamięcią, zawsze było coś nie tak..." |
|
|
swistak |
Dodany dnia 10/12/2017 11:51
|
[quote][b]girl interrupted napisał/a:[/b] Wydaje mi się, że lepszym pomysłem w przypadku myśli samobójczych jest udanie się na izbę przyjęć szpitala psychiatrycznego[/quote] Tylko z Izby Przyjęć nie przyjeżdżają. Naprawdę, ma ktoś takie doświadczenia? Kojarzę, że ktoś tutaj pisał, że zadzwonił po karetkę i mu to pomogło, że porozmawiała sobie z psychiatrą i rozmowa wiele jej dała. Koleżanka też dzwoniła, i tego samego dnia była już w domu. Edytowane przez swistak dnia 10/12/2017 11:54 |
|
|
Life |
Dodany dnia 10/12/2017 12:18
|
Platynowy forumowicz Postów: 3356 Data rejestracji: 26.02.10 |
Karetka w przypadku silnych ms? Hmm... Można i tak. Ale... są też: centrum interwencji kryzysowej, telefony zaufania, samodzielne dojście na SOR. Korzystałam z wszystkich trzech opcji. W CIK przyjmują bez skierowania i ubezpieczenia. Potrzebujesz pogadać - idziesz - zgłaszasz - rozmawiasz. Gdy Ci to pomoże, idziesz do domu, czasem możesz poprosić o kilka rozmów wspierających, a jak zagrażasz sobie, wzywają karetkę. Na SORze mówisz o co chodzi i czekasz na konsultacje z psychiatrą. Co potem, zależy analogicznie, jak w przypadku poprzednim. Dla mnie wzywanie karetki przy m.s. nie było czymś, co brałam pod uwagę. Najczęściej jak potrzebowałam wsparcia, to sama się fatygowałam. Jestem zdania, że jeśli myśli się o pomocy mając silne m.s., to nie jest tak źle i można samodzielnie podejść do miejsc, w których się takową pomoc otrzyma. A na długotrwałą pomoc walki z m.s. polecam psychoterapię. By nie dopuścić do takiego momentu, że pomoże tylko hospitalizacja. [b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu [/color][/b] Dla odmiany szczęśliwa i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło |
|
|
martyna |
Dodany dnia 25/10/2021 06:47
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Nie wiem gdzie mogę się czymś podzielić więc napiszę tutaj . W czw odeszła mi rodzinnie i nie tylko bliska osoba , miała tylko 16 lat. Teraz ja nie mogę dojść do siebie po tym ,pewnie nie ja jedna rodzicom jej współczuję bo nie wyobrażam sobie jak można się podnieść po czymś takim. W całej tej sytuacji to ja powinnam być ta silna, ta z głową na karku, ta wiedząca co robić dalej a tak nie jest, nawet pozorob nie spełniam. Włączyły mi się własne przemyślenia, nie mogę spać a jak zasypiam to dni mi się w kolko ta syt i w kolko i kolko. W.twierdzi że mam uważać bo stałam się osoba z grupy ryzyka a to niebezpieczne.Ł. nie wie co ma w tej sytuacji zrobić by mi pomóc.a ja się zastanawiam jakiej na ten moment pomocy potrzebuje i czy potrzebuje? Czy to nie jest normalna reakcja na tą sytuacja i się wyciszy? Od dłuższego czasu jestem w remisji. Płacz oczyszcza ponoć ale lęk też?nie jestem już o tym przekonana. Pomożecie? Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
swistak |
Dodany dnia 25/10/2021 08:07
|
Cześć. Nie wiem, co Ci napisać. Bardzo mi przykro. Widzę, że jest Ci ciężko. > W całej tej sytuacji to ja powinnam być ta silna, ta z głową na karku, ta wiedząca co robić dalej a tak nie jest, nawet pozorob nie spełniam W tej sytuacji trudno doradzać komukolwiek (piszę o Tobie doradzającej innym osobom), tu proste rady niewiele pomogą Edytowane przez swistak dnia 25/10/2021 08:59 |
|
|
martyna |
Dodany dnia 12/03/2022 06:41
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Przy myślach s trwa wew wojna dobra i zła, jeszcze o minute, godzinę może uda się nawet dzień. I tak kolejnego dnia. Każdy oddech staje się ciężki przytłoczony myślami, pragnieniami rozterkami. Ktoś jest w tym sam, nie może ktoś inny najbardziej kochający wyjąć z głowy ot tak. Można być tylko obok i mieć nadzieję by dobro zwyciężyło. Pobyt w szpitalu czasem pomaga by ochronić , stworzyć bezpieczeństwo w razie gdy ta walka była przegrywają.Do tego dochodzą leki, już na początku dostaje się ich taką ilość że seduja konkretnie. może to jest wyjście? Na zewnątrz wojna w głowie wojna, zlewa się w całość a człowiek zza szyby jest w innym świecie, świecie bez zła. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 12/03/2022 15:36
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
Zadbaj o siebie.
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
tajfunek |
Dodany dnia 12/03/2022 17:06