Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Psychoterapia
Terapia grupowa a aktywność
|
|
ewaalicja |
Dodany dnia 27/02/2014 16:04
|
Rozgrzewający się Postów: 18 Data rejestracji: 18.07.13 |
Uczęszczam na terapię grupową. Jak pisałam w swoim wątku miałam ostatnio kryzys i mało się udzielałam. Obecnie chciałabym nadrobić to swoimi wątkami. Moim głównym problemem są emocje to znaczy przezywam je silniej niż inni w grupie. Mam problemy ze słuchaniem innych sama dużo mówię ale mam poczucie że są to czasem tematy zastępcze. Po prostu obawiam się własnego płaczu, płaczu innych i nie umiem tego przełamać. Czasem dochodzi wstyd, czasem zazdrość że na kimś uwaga się bardziej skupia aniżeli na mnie. W ramach oddziału mam też rozmowy indywidualne trwające 15 min raz w tyg. Ostatnio za zadanie dostałam prowadzenia dzienniczka emocji. Pytałam się terapeutki czy mogę dzielić się tymi emocjami na grupie a Ona mi powiedziała że na grupie trzeba zaopiekować się też innymi. I nie umiem radzić sobie z tą granicą co na grupie co nie na grupie. Poradźcie coś Proszę |
|
|
Mina |
Dodany dnia 27/02/2014 17:18
|
Brązowy Forumowicz Postów: 862 Data rejestracji: 18.05.12 |
[quote][b]ewaalicja napisał/a:[/b] mam poczucie że są to czasem tematy zastępcze. Po prostu obawiam się własnego płaczu, płaczu innych i nie umiem tego przełamać. Czasem dochodzi wstyd, czasem zazdrość że na kimś uwaga się bardziej skupia aniżeli na mnie. [/quote] o czym mówić, myślę że sama sobie tutaj odpowiedziałaś, może na początek o tym co się w tobie dzieje, o wstydzie o zazdrości? może konkretnie o tym co chcialabyś naprawdę powiedzieć? czasem nie trzeba mówić dlugo, by wyrazić sedno a czasem mówi się wiele nie o tym co najważniejsze. [quote][b]ewaalicja napisał/a:[/b] Ostatnio za zadanie dostałam prowadzenia dzienniczka emocji. Pytałam się terapeutki czy mogę dzielić się tymi emocjami na grupie a Ona mi powiedziała że na grupie trzeba zaopiekować się też innymi. I nie umiem radzić sobie z tą granicą co na grupie co nie na grupie. Poradźcie coś Proszę[/quote] Myślę, że gdy skupisz się na powiedzeniu tego, co dla ciebie najbardziej ważne, to w niczym to nie przeszkodzi opiekowaniu się innymi na grupie. Mi się wydaje, że gdy nie leje się wody, byle gadać, to wtedy i uwagi paradoksalnie dostaje się więcej, bo każdy dostrzega wagę tematu, i inni mają czas, by zaistnieć na sesji, bo nie jest on tracony na jakieś zastępcze kwestie. [color=#996600]"Jeżeli ktoś prosi o radę, podpowiedź, wskazówkę albo pomoc, to świetnie; podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. Ale jeśli zobaczysz, że ten ktoś tylko cię wysłuchał, pokiwał głową i nic nie zrobił, to daj mu spokój. On po prostu j |
|
Przeskocz do forum: |