Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Choroba afektywna dwubiegunowa
Pomóżcie
|
|
StrazakSam |
Dodany dnia 11/07/2012 20:30
|
Rozgrzewający się Postów: 37 Data rejestracji: 11.07.12 |
Mam jedno pytanie. Co sądzicie na temat preparatów na bazie dziurawca? ( Mam na myśli takie specyfiki jak Deprim etc.) Mój lekarz nie chcę przepisać mi żadnego leku antydepresyjnego, ponieważ twierdzi, że przyjdzie pani mania ;p ( Zdaję sobie sprawę z faktu, że chcę dla mnie dobrze, ale ja nie chcę się męczyć z deprechą) . Od tygodnia pojawiły się u mnie lęki ( dotyczy to głównie unikania znajomych, boję się nawet wtedy gdy jestem w domu, że ktoś mnie zobaczy gdy wyglądam np. przez okno, poza tym mam problemy z koncentarcją i nieco obnizony nastrój), a to w moim przekonaniu początek depresji... Dziękuję za pomoc.
"[b]Bądźcie pozdrowieni, nadwrażliwi za waszą czułość w nieczułości świata tego"[/b] |
|
|
sensitivechild |
Dodany dnia 11/07/2012 21:01
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
No nie wiem.. ja na Twoim miejscu wytłumaczyłabym to właśnie w taki sposób lekarzowi. Jeśli będzie trzymał swoje stanowisko... no to chyba jednak wie lepiej...
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
|
Alia |
Dodany dnia 11/07/2012 21:18
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
To, że środek jest naturalny i dostępny bez recepty jako suplement diety, nie oznacza jeszcze, że jest kompletnie niewinny, łagodny i pozbawiony efektów ubocznych. Dziurawiec może mieć nieciekawe efekty uboczne i interakcje, więc raczej porozmawiaj szczerze z lekarzem o swojej obawie przed depresją. |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 11/07/2012 21:26
|
Platynowy forumowicz Postów: 2684 Data rejestracji: 08.11.11 |
Antydepresanty mogą manię rozbujać, ale nie muszą. Pogadaj z Psychiatrą, Depresja to też problem. Srutututu, pęczek drutu |
|
|
StrazakSam |
Dodany dnia 12/07/2012 18:09
|
Rozgrzewający się Postów: 37 Data rejestracji: 11.07.12 |
Dziękuję za pomoc. Dzisiaj pierwszy raz od kilku dni wyszedłem z domu dwukrotnie ;p na spacer z psem... (Wierzcie mi to dla mnie sukces, biorąc pod uwagę te moje lęki) Nie było tak strasznie, ale strach przed spotkanie znajomej mordki był bardzo silny) Jutro wizyta u psychiatry. Liczę na to, że mi pomoże. Trzymajcie kciuki
"[b]Bądźcie pozdrowieni, nadwrażliwi za waszą czułość w nieczułości świata tego"[/b] |
|
|
wojtek fro |
Dodany dnia 03/09/2012 19:10
|
Rozgrzewający się Postów: 21 Data rejestracji: 11.04.12 |
biorąc preparaty z dziurawca trzeba uważać na słońce |
|
|
blackrose1982 |
Dodany dnia 03/09/2012 19:26
|
Brązowy Forumowicz Postów: 855 Data rejestracji: 15.08.12 |
Mysle ze jesli idziesz jutro do lekarza to opowiedz o tym wszystkim co ci dolega o twoich lekach. Pamietaj ze to lekarz posiada wiedze w tym kierunku i ma spojrzenie na twoja sprawe z boku. Moze zauwazyc wiecej niz myslusz. Pozdrawiam |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 03/09/2012 19:53
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
[quote]Mysle ze jesli idziesz jutro do lekarza[/quote] Post Strażaka Sama jest z 12 lipca |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 03/09/2012 20:00
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Przede wszystkim jeśli coś jest suplementem diety to nie jest lekiem i jego działanie nie jest nigdzie udokumentowanie- te wszystkie suplementy na odchudzenie, nerwy które w reklamach nie mają na końcu - "przed użyciem skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą" nie są lekami i ich działanie nie jest potwierdzone badaniami- to jest luka w prawie, pamiętacie suplement na porost biustu? to dopiero fenomen...
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
girl interrupted |
Dodany dnia 03/09/2012 20:24
|
Srebrny Forumowicz Postów: 1339 Data rejestracji: 23.09.10 |
Uwielbiam reklamy w radio o suplementach, są tak infantylne, że aż boli. Sama kupiłam kilka razy, ale aktualnie stwierdzam, że szkoda pieniędzy, bo to trochę tak, jakby rzucić w błoto. I ja prawdopodobnie też nie dostałabym antydepresanta, więc nawet nie śmiem o niego prosić
"Odkąd sięgam pamięcią, zawsze było coś nie tak..." |
|
|
Alia |
Dodany dnia 03/09/2012 20:42
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Pogodna, nie do końca. W polskim prawie mamy trzy kategorie produktów leczniczych - leki, których działanie jest udokumentowane, suplementy, które muszą być produkowane w odpowiednich warunkach sanitarnych i nic poza tym oraz leki ziołowe, których "działanie potwierdzone jest długoletnim stosowaniem". Co nie oznacza, że są nieszkodliwe, w końcu żywokostem ludzie też się przez lata leczyli, a później okazało się, że uszkadza wątrobę. Przy czym Deprim jest chyba jednak lekiem, a nie suplementem. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 03/09/2012 20:51
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Miałam trochę teorii na studiach podyplomowych z farmacji, i tak jakoś zapadło mi w pamięci powiedzenie jednej pani dr. że te wszystkie suplementy to o kant du.... suplement niczego nie wyleczy- leczy lek i tak to zapamiętałam.
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 03/09/2012 21:57
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Dziurawiec ma akurat pewne działanie antydepresyjne, ale 1. Nie można go łączyć z lekami antydepresyjnymi - ryzyko zespołu serotoninowego 2. Nigdy nie wiadomo jakie jest stężenie substancji leczniczej w dziurawcu. Dość ryzykowne jest zastępowanie leków dziurawcem, a pochodzenie naturalne nie jest dla mnie argumentem przemawiającym za nieszkodliwością - wystarczy wspomnieć o opium, kokainie, kurarze. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Diuna |
Dodany dnia 03/09/2012 23:02
|
Platynowy forumowicz Postów: 2684 Data rejestracji: 08.11.11 |
I konopiach indyjskich... Swoją drogą, przy najbliższej wizycie u psychiatry też będę walczyć o antydepresant. Planowałam to już dawno, ale chciałam być twarda... Srutututu, pęczek drutu |
|
Przeskocz do forum: |