22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Porozmawiajmy
 Drukuj temat
stalking
martyna
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 21/03/2012 19:35
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 07.08.09

stalking -czyli potocznie to nękanie smsami lub telefonami.
Od 6 czerwca 2011 weszły w życie kary za tzw. stalking. Za takie przestępstwa grozi kara nawet do 10 lat więzieniu.
Według nowych przepisów za stalking będzie można ukarać osobę, która poprzez uporczywe nękanie wzbudza u ofiary poczucie zagrożenia lub "istotnie narusza jej prywatność". Za nękanie sąd będzie mógł więc uznać częste dzownienie do ofiary, wysyłanie jej sms-ów, śledzenie, ale też obdarowywanie ofiary prezentami, których ona sobie nie życzy.
Do trzech lat więzienia będzie grozić również osobom wykorzystującym wizerunek pokrzywdzonego lub inne jego dane osobowe w celu wyrządzenia mu szkody majątkowej lub osobistej, np. przez zamawianie na jego koszt towarów oraz tworzenie, bez jego wiedzy, kont osobistych na portalach społecznościowych, podszywając się pod taką osobę.
Jeśli nękanie doprowadzi poszkodowanego do próby samobójczej, to sprawca będzie mógł trafić do więzienia nawet na 10 lat. Ściganie sprawców stalkingu będzie następowało na wniosek osoby pokrzywdzonej.

Macie jakieś osobiste doświadczenia z stalkingiem?
ja niestety tak. Od kilku miesięcy głuche telefony o różnych porach dnia i nocy, znajomy policjant nalega bym tym się w końcu zajęła i formalnie to zgłosiła.

[small]przepraszam ale musiałam to tutaj napisać[/small]
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

Diuna
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 21/03/2012 20:08
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 08.11.11

Parę miesięcy temu ktoś wysyłał mi smsy, w których pisał o "naszym romansie" którego, rzecz jasna, nie było. Z innego numeru otrzymywałam propozycje spotkań sponsorowanych. Skończyło się, gdy trzech moich kumpli, nagragło delikwentowi wiadomości na poczcie.
Zakładam, że pewna osoba chciała mnie skompromitować. Nie wyszło.
Srutututu, pęczek drutu

sigma
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 22/03/2012 13:49
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

U mnie problem głuchych telefonów z obcego numeru o rożnych porach dnia i nocy rozwiązało po prostu dodanie numeru do ignorowanych.
Ale ja podejrzewam, że to był ktoś obcy i przypadkowy i nie zależało mu na nękaniu akurat mnie konkretnie, więc nie zmieniał w tym celu numerów.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

Perfidia
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 23/03/2012 16:53
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

Czy anonimowe maile z obrzydliwą treścią liczą się jako stalking?
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
martyna
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 23/03/2012 17:48
Awatar

300% normy

jeśli [quote]Według nowych przepisów za stalking będzie można ukarać osobę, która poprzez uporczywe nękanie wzbudza u ofiary poczucie zagrożenia lub "istotnie narusza jej prywatność". Za nękanie sąd będzie mógł więc uznać częste dzownienie do ofiary, wysyłanie jej sms-ów, śledzenie, ale też obdarowywanie ofiary prezentami, których ona sobie nie życzy.[/quote] to tak.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

sensitivechild
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 23/03/2012 19:53
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 04.12.10

Hmm.. mój były, z którym byłam w związku ponad rok, pisał do mnie straszne głupoty. Obrażał mnie, wyzywał, chociaż nic mu nie zrobiłam (jedyne co to nie chciałam już z nim być Pfft ), jak nie reagowałam to zaczął pisać na temat mojej Rodziny. Na koniec zadzwonił do mnie jego przyjaciel, rzekomo do prostytutki, jak zrozumiałam. Bałam się, jak dostałam jakiegokolwiek smsa, bo myślałam, że to znów on. Skończyło się na policjiPfft i spokój.
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color]
[b][color=#ff9900]
"-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić,

martyna
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 23/03/2012 20:49
Awatar

300% normy

u mnie też się skończy, po kolejnym tel zgłaszam. Moja cierpliwość się skończyła.

sensitivechild
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 24/03/2012 08:48
Awatar

Platynowy forumowicz

I słusznie Martynka. U mnie był tak, że policjant zaproponował, że póki co pójdzie któryś do niego i powie, że jeszcze raz, a sprawa trafi do sądu. Chyba się przestraszył, bo zaprzestał swoich praktyk.
Odwagi Słoneczko i oby to się skończyło jak najszybciej Smile
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color]
[b][color=#ff9900]
"-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić,

martyna
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2013 20:09
Awatar

300% normy

dziś się popłakałam bo znowu telefony sie pojawiły. Kilka dni temu był pierwszy - naiwna myślałam że to była pomyłka.
Taka pierdoła mnie złamała - masakra.

sensitivechild
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2013 20:31
Awatar

Platynowy forumowicz

To może warto jednak przejechać się na policję? Do przyjemności to nie należy, ale nękanie tym bardziej...
[b][color=#ff9900]

Karol
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2013 21:01
Awatar

Srebrny Forumowicz

Data rejestracji: 23.06.12

grzej do tego znajomego policjanta.
[i]The barbarians come out at night.[/i]

Andromeda
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2013 21:05
Awatar

Rozgrzewający się

Data rejestracji: 02.01.13

Idź na policję. ;**
Love is louder than the pressure to be perfect ... <3

http://likecottoncandle.tumblr.com
martyna
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 06/01/2013 07:46
Awatar

300% normy

i teraz mam spokój znowu do następnego razu Angry, podejrzewam kto to może być ale nikogo za rękę nie złapałam, więc trudno rzucać oskarżenia.
Nie chcę policji bo to cała machina.

sensitivechild
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 06/01/2013 11:41
Awatar

Platynowy forumowicz

Kurcze, właśnie w tym problem, że nie ma pewności. Musieliby dojść do tego, kto to wypisuje/wydzwania, ale myślę, że warto byłoby o to zawalczyć. Ktoś, kto Cię nęka zasługuje na utarcie nosa.
U mnie było o tyle łatwiej, że mnie ten psychol nękał otwarcie, zatem podałam nazwisko i adres, i od tamtej pory spokój.
Martynka, pomyśl o tej policji. Po to są, a jakim prawem ktoś Ci szarpie nerwy.
[b][color=#ff9900]

Przeskocz do forum: