Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Porozmawiajmy
Dusza - to co czuję i myślę
|
|
martyna |
Dodany dnia 25/04/2020 21:29
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Nieustraszona zaniepokoilas mnie. "Można znaleźć się na dnie nie osiągnąwszy głębi." Stanisław Jerzy Lec Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 26/04/2020 20:45
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
"Ta rozłąka, brutalna, jednoznaczna, bez możliwej do przewidzenia przyszłości, pozostawiała nas zbitych z tropu, niezdolnych do reakcji na wspomnienie tej obecności jeszcze tak bliskiej, a tak już dalekiej, która wypełniała teraz nasze dni". Albert Camus "Dżuma" Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 01/05/2020 20:45
|
Ale w miarę czekania przestaje się już czekać. (Dżuma)
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 14/05/2020 23:43
|
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v= H0ShCtRulz8[/youtube]
Edytowane przez sigma dnia 14/12/2021 15:01 Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 22/10/2020 23:56
|
Świat to przekleństwo wygrywa zły, dobry ginie... [youtube]https://www.youtube.com/watch?v= sjfDYiiH6g4[/youtube] Edytowane przez sigma dnia 14/12/2021 15:02 Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 24/10/2020 18:22
|
Tyle miałem trudności z przezwyciężeniem prawa ciążenia myślałem że jak wreszcie stanę na nogach uchylą przede mną czoła a oni w mordę nie wiem co jest usiłuję po bohatersku zachować pionową postawę i nic nie rozumiem \"głupiś\" mówią mi życzliwi (najgorszy gatunek łajdaków) \"w życiu trzeba się czołgać czołgać\" więc kładę się na płask z tyłkiem anielsko-głupio wypiętym w górę i próbuję od sandałka do kamaszka od buciczka do trzewiczka uczę się chodzić po świecie. Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
martyna |
Dodany dnia 25/10/2020 11:28
|
"Odwaga polega na tym, że nawet, jeśli śmiertelnie się boimy to i tak wsiadamy na konia" Collen Houck
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 01/11/2020 15:58
|
[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/ 319c7aef75ce31db][IMG] https://images89.fotosik.pl /438/319c7aef75ce31dbm.jpg[/IMG][/URL]
Edytowane przez sigma dnia 14/12/2021 15:02 Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
swistak |
Dodany dnia 01/11/2020 19:53
|
Złoty Forumowicz Postów: 1758 Data rejestracji: 11.08.14 |
[quote]"Odwaga polega na tym, że nawet, jeśli śmiertelnie się boimy to i tak wsiadamy na konia" Collen Houck[/quote] Poruszyło mnie to. Pamiętam scenę z końca trzeciej części Matriksa (swoją drogą genialny film): [quote]Neo: I'm scared, Trin. Trinity: So am I. Took me ten minutes to buckle up one boot. But I'll tell you something. Six hours ago I told the Merovingian that I was ready to give anything and everything for you. Do you know what's changed in the past 6 hours? Neo: No. Trinity: Nothing.[/quote] [quote]Neo: Boję się, Trin. Trinity: Ja też. Przez dziesięć minut zapinałam jednego buta. Ale powiem ci coś. Sześć godzin temu powiedziałam Merowingowi, że jestem gotowa oddać absolutnie wszystko za ciebie. Czy wiesz, co się zmieniło przez te ostatnie 6 godzin? Neo: Nie. Trinity: Nic.[/quote] Edytowane przez swistak dnia 01/11/2020 19:57 |
|
|
swistak |
Dodany dnia 30/11/2020 17:51
|
Utwór, przez który nie potrafiłem się skupić na pracy [b]Simon & Garfunkel, Kathy's Song[/b]: Nie ma legalnie na YouTube, więc wrzucam link do Spotify + na Tidalu też jest: [url]https://open.spotify.com/track/ 4Acofe9hICRvy BTP5hFNk0[/url] Tekst z moim tłumaczeniem: [code]I hear the drizzle of the rain Słyszę szum deszczu, Like a memory it falls Jak wspomnienie nadchodzi, Soft and warm continuing Miękki i ciepły, ciągle Tapping on my roof and walls Stukający w mój dach i ściany And from the shelter of my mind A ze schroninia mojej duszy Through the window of my eyes Przez okno mych oczu I gaze beyond the rain-drenched streets Spoglądam poza skąpane w deszczu ulice To England where my heart lies Do Anglii, gdzie leży moje serce My mind's distracted and diffused Mój umysł nieuważny i rozproszony, My thoughts are many miles away Me myśli wiele mil stąd They lie with you when you're asleep Leżą z tobą, kiedy śpisz And kiss you when you start your day I całują cię, gdy rozpoczynasz dzień And a song I was writing is left undone A pieśń, którą pisałem, jest nieukończona I don't know why I spend my time Nie wiem, czemu poświęcam czas Writing songs I can't believe Pisząc pieśni, w które uwierzyć nie mogę With words that tear and strain to rhyme Ze słowami, które się rwą i silą rymować And so you see I have come to doubt I widzisz więc, że doszedłem do zwątpienia All that I once held as true We wszystko, co kiedyś uznawałem za prawdę, I stand alone without beliefs Stoję sam bez przekonań, The only truth I know is you Jedyną prawdą, którą znam, jesteś ty. And as I watch the drops of rain I jak obserwuję spadające krople Weave their weary paths and die Wijące swe znużone ścieżki i ginące, I know that I am like the rain Wiem, że jestem jak deszcz, There but for the grace of you go I Tylko dzięki twej łasce trwam. [/code] Wydaje mi się, że pieśń, o której mowa w strofie 4, można interpretować jako zawartość strof 1-3. Edytowane przez sigma dnia 14/12/2021 15:04 |
|
|
martyna |
Dodany dnia 12/02/2021 19:41
|
[URL=https://www.fotosik.pl/ zdjecie/4fbc3294afaf8df3] [IMG]https://images92.fotosik.pl/ 472/4fbc3294afaf8df3m. jpg[/IMG][/URL]
Edytowane przez sigma dnia 14/12/2021 15:05 Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
swistak |
Dodany dnia 03/04/2021 18:54
|
Romeo, save me, they're trying to tell me how to feel (Romeo, ratuj, próbują mi wmówić, co mam czuć). - Taylor Swift, Love story, https://www.youtube.com/watch?v=8xg3vE8Ie_E |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 13/06/2021 10:11
|
Uderzył deszcz, wybuchła noc, Przy drodze pusty dwór, W katedrach drzew, w przyłbicach gór, Wagnerowski ton. Za witraża dziwnym szkłem, Pustych komnat chłód, W szary pył rozbity czas, Martwy, pusty dwór. Dorzucam drew, bo ogień zgasł, Ciągle burza trwa, Nagle feria barw i mnóstwo świec, Ktoś na skrzypcach gra, Gotyckie odrzwia chylą się I skrzypiąc suną w bok I biała pani płynie z nich W brylantowej mgle. Zawirował z nami dwór, Rudych włosów płomień, Nad górami lecę, lecę z nią, Różę trzyma w dłoni. A po nocy przychodzi dzień, A po burzy spokój, Nagle ptaki budzą mnie Tłukąc się do okien A po nocy przychodzi dzień, A po burzy spokój, Nagle ptaki budzą mnie Tłukąc się do okien Znowu szary, pusty dom, Gdzie schroniłem się I najmilsza z wszystkich, z wszystkich mi Na witraża szkle, Znowu w drogę, w drogę trzeba iść, W życie się zanurzyć, Chociaż w ręce jeszcze tkwi Lekko zwiędła róża... A po nocy przychodzi dzień, A po burzy spokój, Nagle ptaki budzą mnie Tłukąc się do okien A po nocy przychodzi dzień, A po burzy spokój, Nagle ptaki budzą mnie Tłukąc się do okien Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
swistak |
Dodany dnia 11/07/2021 15:37
|
Oglądałem wczoraj Matriksa - film genialny, niedoceniany, zwłaszcza ostatnie 2/3 (bo trylogię trzeba interpretować w całości) > Morpheus: I'm trying to free your mind, Neo. But I can only show you the door. You're the one that has to walk through it. > Morfeusz: Próbuję wyzwolić twoją myśl, Neo. Jednak mogę ci tylko pokazać drzwi. Jesteś tym, który musi przez nie przejść. Myślę o tym trochę w kontekście terapii - to pacjent wykonuje całą pracę. Edytowane przez swistak dnia 11/07/2021 15:44 |
|
|
KingArthur |
Dodany dnia 04/10/2021 16:10
|
Finiszujący Postów: 321 Data rejestracji: 26.09.21 |
"NEVER FORGET WHAT YOU ARE, FOR SURELY THE WORLD WILL NOT. MAKE IT YOUR STRENGTH. THEN IT CAN NEVER BE YOUR WEAKNESS. ARMOUR YOURSELF IN IT, AND IT WILL NEVER BE USED TO HURT YOU." Cytat: Gra o Tron "Cisza nie tylko wyraźniej mówi, ale i dokładniej słyszy." |
|
|
martyna |
Dodany dnia 07/11/2021 11:16
|
"Powiedź mi... Jak głęboko tam jest? Jak długo się spada, by dosięgnąć dna tak, do końca? I co tam jest, na dnie? Czy ciemno jest? Czy nie ma tam nic? A może coś jest? Może tam słońce jaśniej świeci?; może trwa tylko noc?; a może tylko dzień? Jak tam jest? Może ciszy tam brak?; Może światła inny blask. Może niebo bez gwiazd, A może go brak?; Ty byłeś już tam?;. Mówisz, że strach. Że, ciemno tam jest? Że, pustka i nic? Że, tylko wyje wiatr? Że spokój tam trwa?; I życia tam brak?; Nie myśli się nic?; Bo myśli jest brak? Nie tęskni się?;. Nie pragnie?;. Nie cierpi?; Nie czeka?; Tam nic nie boli? Nie ma krzyku i łez?; A miłość? Czy miłość tam jest? Nie?;. Więc, miłości tam nie ma?; Dlaczego jej brak? Bo kochać to ból?; A bólu przecież tam nie ma; Było ci źle? Czy bałeś się? Nie? Nie czułeś nic? Nie, strachu tam też nie ma?; Byłeś tam sam? Mówisz, że nie?; Więc kto tam był? Dlaczego milczysz? Powiedz mi?;. Nie mówisz nic. Nie, nie powiesz mi ?; Ja wiem?; Wiem, było ci źle?; I bałeś się?;. I nie chcesz o tym powiedzieć?; Więc, nie mów nic, i tak to wiem. W połowie drogi byłam tam; Dlaczego wróciłam? Nie wiem;. A głos? Czy głos jakiś był? Jak dzwon; Odbity echem od gołych skał; I w uszach dzwoni; W bezdźwięku trwa, a słyszysz go; Wciąż dzwoni tak. A mówi, co? Że czeka wciąż?; Woła, ze mną bądz; Szepcze i kusi;. Mówi, z ukrycia wyjdź I nawołuje; przyjdź" K. już wiesz jak tam jest. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 14/12/2021 15:06
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
"Kiedyś można było mnie opisać wieloma słowami: byłem wesoły, ambitny, wstydliwy i wysportowany, trochę nieprzewidywalny, raczej niski, zwykle ogolony, często zadowolony i raczej niezbyt bogaty, a teraz jestem po prostu bardziej albo mniej zmęczony." J. Małecki, Święto ognia karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
martyna |
Dodany dnia 10/02/2022 10:36
|
Sztorm Donatan W oddali pasmo ciemnych chmur, zbliża się Nieposkromiona siła burz, boję się My na fali zimnych słów, nasza mała łódź Przezwycięży strach Nie szukam już złotych gór Spełniasz tyle snów, że spokojnie płynę w dal Pokonam sztorm! Kiedy jesteś obok (obok) Uzupełniasz sobą (sobą) Uzupełniasz sobą mnie Pokonam sztorm! Kiedy jesteś obok (obok) Uzupełniasz sobą (sobą) Uzupełniasz sobą mnie Po toniach błądzi wiele dusz Topi smutki samotnie w głębi wód Jesteś jak mój stały ląd Latarni morskiej światłem, co prowadzi mnie Pokonam sztorm! Kiedy jesteś obok (obok) Uzupełniasz sobą (sobą) Uzupełniasz sobą mnie Pokonam sztorm! Kiedy jesteś obok (obok) Uzupełniasz sobą (sobą) Uzupełniasz sobą mnie Tylko ty odróżnisz deszcz, od moich łez Odgadniesz smutek, kiedy twarz uśmiecha się W głębinach czyha strach, poplątany ład Chce ściągnąć nas na dno Nad nami niebo ma wiele smutnych barw Gdzieś pomiędzy jest nasz dom Pokonam sztorm! Kiedy jesteś obok (obok) Uzupełniasz sobą (sobą) Uzupełniasz sobą mnie Pokonam sztorm! Kiedy jesteś obok (obok) Uzupełniasz sobą (sobą) Uzupełniasz sobą mnie Pokonam sztorm! Kiedy jesteś obok. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 25/04/2022 07:19
|
Boże chroń mnie od "przyjaciół" z wrogami sobie poradzę. Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
swistak |
Dodany dnia 04/06/2022 20:06
|
"Sometimes all of our thoughts are misgiven" (Led Zeppelin, Stairway to heaven), "Czasem lęk nasze myśli wypełnia" (tłum. Paweł Biliński), "Czasami wątpimy we wszystkie nasze myśli" (moja propozycja bardziej dosłownego tłumaczenia) Z tego, co czytam w słownikach, "misgive" może wiązać się albo z lękiem, albo z wątpliwościami odnośnie jakiejś koncepcji. W piosence jest dużo o pewności (np. "There's a lady who's sure" ), więc to tłumaczenie wydaje mi się lepsze. W każdym razie tajemniczy wers i ciekawa piosenka. Edytowane przez swistak dnia 04/06/2022 20:06 |
|
Przeskocz do forum: |