Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: Porozmawiajmy
Dusza - to co czuję i myślę
|
|
Czader |
Dodany dnia 25/03/2011 18:51
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
[b][i]Zaiste wariat na swobodzie największą klęską jest w przyrodzie Czesław Miłosz[/i][/b] |
|
|
martyna |
Dodany dnia 26/03/2011 21:11
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
[b] Lubię siedzieć nisko [...] upadek nie jest wówczas tak niebezpieczny.[/b] Mistrz i Małgorzata Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Walentynka |
Dodany dnia 26/03/2011 22:19
|
Rozgrzany Postów: 86 Data rejestracji: 13.03.11 |
Człowieka tak bardzo pochłaniają myśli i plany na przyszłość, że przypomina sobie o życiu dopiero wtedy, gdy jego dni na ziemi są policzone. Ale wówczas na wszystko jest już za późno. |
|
|
musta |
Dodany dnia 27/03/2011 07:38
|
Finiszujący Postów: 323 Data rejestracji: 25.03.11 |
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość. Woody Allen [center][i]Już zawsze będziesz odpowiedzialny za to, co oswoiłeś..[/i][/center] [center][b]Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.[/b] [/center] [center]Hell is empty, and all the devils are here...[/center] |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 03/04/2011 19:43
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
Czemu ty się, zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś - a więc musisz minąć. Miniesz - a więc to jest piękne. Szymboska Niech mi ktos to zakoduje w glowie, zwlaszcza fragment o tym ze minie. Edytowane przez Nieustraszona dnia 03/04/2011 20:28 Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
martyna |
Dodany dnia 06/04/2011 11:19
|
[b]chmury nadchodzą i odchodzą, niektóre z nich są czarne , a niektóre białe, niektóre wielkie a inne małe...[/b]
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 10/04/2011 03:41
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Wisława Szymborska [b]Czwarta nad ranem[/b] Godzina z nocy na dzień. Godzina z boku na bok. Godzina dla trzydziestoletnich. Godzina uprzątnięta pod kogutów pianie. Godzina, kiedy ziemia zapiera nas. Godzina, kiedy wieje od wygasłych gwiazd. Godzina a-czy-po-nas-nic-nie-pozostanie. Godzina pusta. Głucha, czcza. Dno wszystkich innych godzin. Nikomu nie jest dobrze o czwartej nad ranem. Jeśli mrówkom jest dobrze o czwartej nad ranem - pogratulujmy mrówkom. I niech przyjdzie piąta, o ile mamy dalej żyć. karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Czader |
Dodany dnia 10/04/2011 04:06
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
[b]Słynny niebieski prochowiec[/b] [i]Jest czwarta nad ranem Już kończy się grudzień List piszę do ciebie Czy dobrze się czujesz ? W New Yorku jest zimno Poza tym w porządku Muzyka na Clinton Street Gra na okrągło Podobno budujesz Swój własny dom W głębi pustyni Od życia nie chcesz już nic Lecz musiałeś zachować Wspomnienia A Jane do dziś Kosmyk włosów na Twych Wiem że gdy dawałeś go jej Myślałeś już o tym by zwiać Lecz niełatwo jest zwiać Gdy tu byłeś ostatnio Wyglądałeś jak starzec Podniszczyłeś swój słynny Niebieski prochowiec Do każdego pociągu Wychodziłeś na dworzec Bez swej Lili Marlene Powracałeś do domu Dałeś mej kobiecie Swego życia Zaledwie strzęp Nie jest już moją żoną I Twoją Też nie Ciągle widzę Cię Z różą w zębach choć wiem Że to tani był greps Lecz spodobał się Jane Jane pozdrawia cię też Cóż mam ci powiedzieć Mój Bracie mój Kacie Sam nie wiem czy pisać Czy nie ... Brakuje mi ciebie Przebaczam od siebie To dobrze żeś w drogę Mi wszedł A może byś Tak kiedyś wpadł Do mnie Lub do Jane Twój wróg sypia nadal twardo A jego żona Nudzi się A Jane do dziś Kosmyk włosów na Twych Wiem że gdy dawałeś go jej Myślałeś już o tym by zwiać Tak A Jane do dziś Kosmyk włosów ma Twych Wiem że gdy dawałeś go jej Myślałeś już o tym by zwiać [/i] Z poważaniem L.Cohen tłumaczenie Maciej Zembaty |
|
|
martyna |
Dodany dnia 10/04/2011 17:30
|
Jan Twardowski [b]Można milczeć i milczeniem kogoś ranić[/b] Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
tajfunek |
Dodany dnia 10/04/2011 19:35
|
300% normy Postów: 7284 Data rejestracji: 31.05.09 |
[b][i][color=#0000ff]Czy wszystko pozostanie tak samo, kiedy mnie już nie będzie? Czy książki odwykną od dotyku moich rąk, czy suknie zapomną o zapachu mojego ciała? A ludzie? Przez chwilę będą mówić o mnie, będą dziwić się mojej śmierci - zapomną. Nie łudźmy się, przyjacielu, ludzie pogrzebią nas w pamięci równie szybko, jak pogrzebią w ziemi nasze ciała. Nasz ból, nasza miłość, wszystkie nasze pragnienia odejdą razem z nami i nie zostanie po nich nawet puste miejsce. Na ziemi nie ma pustych miejsc.[/color][/i][/b] |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 10/04/2011 21:31
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy. [b]Haruki Murakami Koniec Świata i Hard-boiled Wonderland [/b] [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 12/04/2011 22:59
|
Ślepcze za poczciwym sercem stań W nocy przeprowadzę Cię przez las Założę Ci maskę Nie pozna Cię nikt Uśmiech się schował Mów prawdę , Bóg z Nim Rozwala mnie ta piosenka Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
martyna |
Dodany dnia 17/04/2011 11:15
|
Pewien indiański chłopiec zapytał kiedyś dziadka: - Co sądzisz o sytuacji na świecie? Dziadek odpowiedział: - Czuję się tak, jakby w moim sercu toczyły walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój. - Który zwycięży? - chciał wiedzieć chłopiec. - Ten, którego karmię - odrzekł na to dziadek. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 22/04/2011 20:14
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Człowiek zupełnie nie wie, kiedy tonie, która kropla wody wyznacza mu koniec. Nicholas Sparks Pamiętnik [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 22/04/2011 21:29
|
Jak suchy szloch w tę dżdżystą noc Pudowy kamień, pudowy kamień Jak na nim stanę, on na mnie stanie On na mnie stanie, spod niego wstanę Jak biec do konca potem odpoczniesz potem odpoczniesz cudne manowce cudne manowce cudne cudne manowce Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Lena |
Dodany dnia 22/04/2011 21:43
|
Finiszujący Postów: 232 Data rejestracji: 02.09.09 |
"Samotność jest jak lekarstwo ale kiedy zostaje przedawkowana - zabija" |
|
|
martyna |
Dodany dnia 25/04/2011 16:32
|
"Uczucie niepokoju" Dziwne przeżywam niepokoje, Nieswojo czuję się wśród ludzi, A w mózgu źle pracują zwoje, Uczucie strachu wciąż się budzi. Spadają w otchłań puste myśli, W których się rodzą dziwne stany, Mój sen o szczęściu się nie ziści, Przez co los będzie opłakany. Życie się wali w jakąś przepaść, A razem z nim dom moich marzeń, Jak można ten kataklizm przeżyć, Żeby nie odczuć piętna zdarzeń. Jak wyzbyć się tych niepokoi, Które falami wciąż nachodzą, I czynią chaos bytem swoim, Kiedy w marzeniach moich brodzą. Autor jarmolstan Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Lena |
Dodany dnia 01/05/2011 16:39
|
Most Nie wierzyłem Stojąc nad brzegiem rzeki, Która była szeroka i rwista, Że przejdę ten most, Spleciony z cienkiej, kruchej trzciny Powiązanej łykiem. Szedłem lekko jak motyl I ciężko jak słoń, Szedłem pewnie jak tancerz I chwiejnie jak ślepiec. Nie wierzyłem, że przejdę ten most, I gdy stoję już na drugim brzegu, Nie wierzę, że go przeszedłem |
|
|
Lena |
Dodany dnia 04/05/2011 18:17
|
"Płacząc, pozwalamy wypłynąć bólowi na zewnątrz" "Statek, który stoi w porcie jest bezpieczny. Jednak nie po to buduje się statki." "Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem" OWIDIUSZ |
|
|
Alia |
Dodany dnia 04/05/2011 20:54
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
My, wydrążeni ludzie My, chochołowi ludzie Razem się kołyszemy Głowy napełnia nam słoma Nie znaczy nic nasza mowa Kiedy do siebie szepczemy Głos nasz jak suchej trawy Przez którą wiatr dmie Jak chrobot szczurzej łapy Na rozbitym szkle W suchej naszej piwnicy Kształty bez formy, cienie bez barwy Siła odjęta, gesty bez ruchu. A którzy przekroczyli tamten próg I oczy mając weszli w drugie królestwo śmierci Nie wspomną naszych biednych i gwałtownych dusz Wspomną, jeżeli wspomną, Wydrążonych ludzi Chochołowych ludzi. T.S. Eliot Jakoś mnie wzięło na wspominanie Eliota, mojego ukochanego poety z czasów liceum (co chyba nie świadczy najlepiej o mnie jako nastolatce). |
|
Przeskocz do forum: |