22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
 Drukuj temat
[publiczny] Góry, nasze góry
swistak
Dodany dnia 16/10/2014 23:20
Awatar

Złoty Forumowicz

Data rejestracji: 11.08.14

Przeprowadziłem dłuższą rozmowa z mamą, nie przekonałem jej do zasadności pójścia na izbę przyjęć. Mówiła, że mnie tam wyśmieją i wyrzucą.

Później rozmawiałem o tym z siostrą, sugerowała mi psychiatrę, ale nie chciałem się zgodzić (wstyd i podobne ?). Ogólnie mama mi co jakiś czas wspomina o psychiatrze / psychologu.

Po tej dyskusji jestem zmęczony jak po dobrej sesji terapeutycznej. Dziękuję wam bardzo.

Klara
Dodany dnia 16/10/2014 23:29
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 16.04.12

Skoro i mama i siostra wspominają o psychiatrze to może jednak warto się do niego wybrać? Przecież nic nie tracisz, a możesz zyskać.
Wszystko to, co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja

swistak
Dodany dnia 16/10/2014 23:33
Awatar

Złoty Forumowicz

No, w sumie bardzo sensowne, Klara.

EDIT: Tylko będę miał problem z powiedzeniem tego.

W sumie mógłbym stracić to, że psychiatra by mnie mógł zachęcić do leczenia (za pomocą przekonywania, psychotechniki - nawet bez manipulacji).

Jednak wtedy zawsze przecież będę mógł podjąć decyzję (?).

EDIT2: Przecież w sumie muszę rozwiązać ten problem.

EDIT3: To jest psychogenne, moja reakcja wyraźnie o tym świadczy. Pisałem sobie, nie miałem żadnych objawów, jak pomyślałem że jest to pewnie rzeczywiste, to nagle się włączyły.
(tak, wiem, nie diagnozować siebie)
Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 23:54

sigma
Dodany dnia 17/10/2014 00:17
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

[quote]W sumie mógłbym stracić to, że psychiatra by mnie mógł zachęcić do leczenia (za pomocą przekonywania, psychotechniki - nawet bez manipulacji). [/quote]

no ja pier*olę Zalamka
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

Brego
Dodany dnia 17/10/2014 00:35
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 04.09.14

Swistak, weź przestań hamletyzować i zrób coś w końcu- być może przekonasz się wtedy, ze żaden z Twoich scenariuszy się nie spełnił. Nie zgadniesz przyszłości.
Nie przekonasz sie póki nie spróbujesz, a Twoje wywody maja w sobie tyle samo słuszności co wróżenie z fusów.
[i]Istnieje taka cierpienia granica, za którą czekać może już tylko spokój...[/i]

RedKate
Dodany dnia 17/10/2014 00:54
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 06.07.12

Zgadzam się z Sigmą Wink
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]

birbantka
Dodany dnia 17/10/2014 01:58
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 31.08.14

[b]Świstak[/b] twoje myśli chodzą tak pokrętnymi drogami, że sama już nie wiem czy nabijasz sobie tylko liczbę postów czy rzeczywiście zależy Ci na jakimkolwiek leczeniu?
Śledziłam pobieżnie tę dyskusję i powoli dostaję choroby morskiej - czy nie masz wrażenia że ta rozmowa okręca się wokół własnej osi jak karuzela i do niczego tak naprawdę nie prowadzi? Czy może po prostu szukasz widowni i starasz się przyciągnąć uwagę wszystkich komentujących na forum?
Wielu ludzi ma , tak jak ty, obawy przed pójściem do lekarza, ale ostatecznie decydują, że są rzeczy (w tym wypadku ich zdrowie) ważniejsze od strachu. Zastanów się czy twój strach/ wstyd jest w jakikolwiek sposób uzasadniony - co dokładnie uważasz za wstydliwe w ujawnieniu swoich dolegliwości ? Czego się tak boisz , jesteś nieśmiały ? (na forum jesteś bardzo aktywny, dużo komentujesz, doradzasz - może nakręcasz się sam tymi negatywnymi myślami ? )
Może warto zastanowić się na spokojnie, "po cichu" czego tak naprawdę chcesz - bo mam wrażenie że na razie tylko strasznie wybrzydzasz i wolisz sam dla siebie ( i innych) być lekarzem...Ale to tylko moje zdanie - rób co Ci się podoba Smile
[i][small][color=#006666]"Któż zaufa człowiekowi, który nie ma gniazda
i zatrzymuje się tam, gdzie go mrok zastanie?" (Syr 36, 27)[/color][/small][/i]

Perfidia
Dodany dnia 17/10/2014 05:43
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

Zgadzam się z sigmą.

Boisie
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
Sonic
Dodany dnia 17/10/2014 09:41
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 17.08.14

Swistak, dziwny z Ciebie człowiek. Po co chcesz iść do lekarza jak nie chcesz się leczyć.
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych,
którzy nas jeszcze pamiętali, razem z nim rozpłyniemy się w czasie i my.

swistak
Dodany dnia 17/10/2014 13:49
Awatar

Złoty Forumowicz

[quote][b]birbantka napisał/a:[/b]
Śledziłam pobieżnie tę dyskusję i powoli dostaję choroby morskiej - czy nie masz wrażenia że ta rozmowa okręca się wokół własnej osi jak karuzela i do niczego tak naprawdę nie prowadzi? Czy może po prostu szukasz widowni i starasz się przyciągnąć uwagę wszystkich komentujących na forum?[/quote]
Wczoraj wieczorem zdecydowałem, że chcę iść do lekarza (=na izbę przyjęć) w sprawie rozwiązania moich problemów z głową (przytłumienie, zawroty głowy, itd.) i poczyniłem pierwsze kroki w tą stronę - rozmawiałem z mamą na ten temat:
[url]http://mam-efke.pl/forum/viewthread.php?thread_id=2415&rowstart=160#post_111514[/url]
Tak, że przynajmniej coś osiągnęliśmy.

Wcześniej dyskusja dotyczyła bardziej pójścia do innego lekarza niż psychiatra.

Pójście do psychiatry jest też coraz bardziej realne.

W sumie większość prawdopodobnych powodów, dla których nie chcę iść do psychiatry, ma charakter psychiczny a nie logiczny (zaraz postaram się wysłać moją listę za i przeciw). Pójście do psychiatry pomoże mi przełamać te powody psychiczne.

[quote][b]Sonic napisał/a:[/b]
Swistak, dziwny z Ciebie człowiek. Po co chcesz iść do lekarza jak nie chcesz się leczyć.[/quote]
Żeby postawił diagnozę? Jeśli okaże się, że mam ChAD, wykonam przecież badanie tarczycy.
Zawsze sobie mogę postanowić, że po pierwszej wizycie nie zrealizuję recepty - mogę sobie to po prostu wtedy dokładnie przemyśleć i ew. pójść po raz drugi po receptę.
(wszystko będzie bardziej zrozumiałe, jak dam tą listę za/przeciw).

[quote][b]birbantka rzekła:[/b]
Zastanów się czy twój strach/ wstyd jest w jakikolwiek sposób uzasadniony - co dokładnie uważasz za wstydliwe w ujawnieniu swoich dolegliwości ? Czego się tak boisz , jesteś nieśmiały ? (na forum jesteś bardzo aktywny, dużo komentujesz, doradzasz - może nakręcasz się sam tymi negatywnymi myślami ? )[/quote]"może nakręcasz się sam tymi negatywnymi myślami" - nie rozumiem

Na forum wszystko jest przecież inne niż w życiu rzeczywistym, łatwiej mówić o sobie (nikt mnie nie zna osobiście). Tutaj jednak też przecież miałem problem z utworzeniem swojego wątku - zobacz kilka pierwszych postów.Poza tym nie czuję lęku odpowiadając innym osobom (dlaczego bym miał?).
Edytowane przez swistak dnia 17/10/2014 13:53

Sonic
Dodany dnia 17/10/2014 13:57
Awatar

Finiszujący

Skąd taki strach przed lekami ? Sama diagnoza nic Ci nie da. Czego oczekujesz od lekarza ?
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych,

sailor_moon
Dodany dnia 17/10/2014 13:59
Awatar

Rozgrzany

Data rejestracji: 26.06.12

swistak,

zamiast przeciągać tę dyskusję w nieskończoność po prostu zrób coś wreszcie albo nic nie rób. Ile jeszcze chcesz na siłę wałkować ten sam temat usilnie w ten sposób zabiegając o naszą uwagę? Co Ci ludzie mieli powiedzieć to już powiedzieli i kilkakrotnie powtórzyli. Nie zachowuj się jak dziecko. I się nie obrażaj o te słowa. Mówię po prostu szczerze.
chaos theory

Sonic
Dodany dnia 17/10/2014 14:16
Awatar

Finiszujący

Zgadzam się z całego serca z Sailor Smile

sailor_moon
Dodany dnia 17/10/2014 14:23
Awatar

Rozgrzany

Ja rozumiem, swistak że masz ze sobą problemy i że to przeżywasz, ale sam się też bardzo nakręcasz. Jesteś dorosłym facetem, przestań się mazać i weź sprawy w swoje ręce. I na Boga zacznij się sam ubierać..Pfft
chaos theory

RedKate
Dodany dnia 17/10/2014 15:59
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 06.07.12

[quote]Zawsze sobie mogę postanowić, że po pierwszej wizycie nie zrealizuję recepty - mogę sobie to po prostu wtedy dokładnie przemyśleć i ew. pójść po raz drugi po receptę.[/quote]

To może sobie zawczasu to przemyśl. Twoja zabawa w Hamleta jest doprawdy męcząca i wkurzająca.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]

sigma
Dodany dnia 17/10/2014 17:01
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

A może byś tak w końcu przestał pieprzyć, tworzyć listy, linkować przełomowe rozmowy z mamusią i dzielić włos na czworo i zabrał się za leczenie?
Twoje filozofowanie jest już niestrawne.

swistak
Dodany dnia 17/10/2014 17:14
Awatar

Złoty Forumowicz

[quote][b]sailor_moon napisał/a:[/b]
zamiast przeciągać tę dyskusję w nieskończoność po prostu zrób coś wreszcie albo nic nie rób. Ile jeszcze chcesz na siłę wałkować ten sam temat usilnie w ten sposób zabiegając o naszą uwagę? Co Ci ludzie mieli powiedzieć to już powiedzieli i kilkakrotnie powtórzyli. Nie zachowuj się jak dziecko. I się nie obrażaj o te słowa. Mówię po prostu szczerze.[/quote]

Na razie nie chcę się leczyć na ChAD (o ile go mam).
Edytowane przez swistak dnia 17/10/2014 17:15

sailor_moon
Dodany dnia 17/10/2014 17:16
Awatar

Rozgrzany

swistak,

Ty nawet nie wiesz czy to CHAD masz, póki co sam to sobie wymyśliłeś. Czy Ty w ogóle rozumiesz o czym my mówimy?
chaos theory

swistak
Dodany dnia 17/10/2014 17:18
Awatar

Złoty Forumowicz

Zróbmy sobie może przerwę 24h, bo we mnie już się gotuje, a nie chcę na nikogo nawrzeszczeć.

(Bardzo dziękuję wszystkim za rozmowę i za troskę, doceniam to, że się staracie, ale po prostu chwilowo nie wyrabiam emocjonalnie).
Edytowane przez swistak dnia 17/10/2014 17:18

sigma
Dodany dnia 17/10/2014 17:18
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Jeśli nie chcesz się leczyć na CHAD, to warto, byś przemyślał sens swojej obecności na tym forum.
Po co tu jesteś, na forum dla ludzi leczących się psychiatrycznie?
Czego od nas oczekujesz?

Przeskocz do forum: