22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
 Drukuj temat
Pomoc 16-latce...
teczacpt
#61 Drukuj posta
Dodany dnia 18/12/2011 15:46
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 13.08.10

To,że chcesz pomagać to nie słabość,a raczej Twoje trudne dzieciństwo ( zgadłam?Grin) i Twoje własne kawałki do przepracowania.

[b]A po czym poznać można, że szuka takiego wsparcia?-[/b]po tym,że chce ci opowiadać o sobie i pewnie oczekuje zrozumienia i współczucia

[b]dostała napadu śmiechu.[/b]-pytanie czy to nie był śmiech przykrywający poczucie winy i nieudolna próba przykrycia prawdziwych emocji

[b]A co z fantazjami erotycznymi? Moim zdaniem jak na szesnastolatkę ma bardzo wybujały temperament, często patologiczne fantazje erotyczne, była też o włos od sprzedania dziewictwa...[/b]-to napewno do terapii-i napewno ma związek z dzieciństwem -molestowanie przez tatusiamyśliciel ?innego pana? sponsoring? ( a może nic z tych rzeczy).Nie próbuj sam z nią wchodzić w te tematy bo autoagresywne zachowania mogą się nasilić

[b]Nie jest typowa, nie jest nudna.
[/b]-FAKT nie znam nudnej bulimiczki czy anorektyczki-każda sesja jest inna,nieprzewidywalna.Nie sposób się z nimi nudzić.

Dlatego właśnie lubię swoją pracęPfft-żadnej przewidywalnościGrin

Tęcza

[color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color]

www.teczacpt.pl
Nadzieja
#62 Drukuj posta
Dodany dnia 18/12/2011 16:29
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 20.08.08

[b]PvdH [/b]życzę Ci szczerze powodzenia, teraz po Twoich dalszych wpisach mogłam spojrzeć na Ciebie trochę z innej strony, bo Twój pierwszy post wzbudził we mnie agresję, tzn to jak się w nim "przedstawiłeś" trudna drogą przed Tobą i bardzo ciężka przed Twoja dziewczyną.
I tak jak napisane to zostało wcześniej terapia jest bolesna i bardzo ciężka, pisze to na podstawie swoich doświadczeń, także mam Ed.
Pacjent z terapeutą, lekarzem tworzą taka specyficzną relację, nikt Cię nie głaszcze po głowie, ale mimo wszystko czujesz się tam bezpiecznie, nikt Cie nie ocenia.
Oczywiście są przeróżne momenty w terapii ciężkie i bolesne, nie raz tracisz do wszystkich zaufanie. Ja zaczęłam od szpitala i nie wyobrażam sobie tego co się wtedy ze mną działo, jakbym miała to mieć na poziomie terapii ambulatoryjnej.
Byłam tam dość długo, było strasznie ciężko, a ja byłam na NIE pod każdym względem, walczyłam ze wszystkimi i z sobą.
Także myślałam, że w szpitalu to psycholodzy będą się na de mną litować, być mili etc. zero taryfy ulgowej.
I teraz powiem dla mnie lekarz/psycholog musi być ostry, pewny siebie, nie wiem jak to określić ale muszę czuć przed nim respekt( może złe określenie) ale inne nie przychodzi mi do głowy w tej chwili. Taki, którym nie mogę kierować. Kiedyś usłyszałam od lekarza pani ma niesamowitą zdolność kręcenia, kierowania terapeutami/lekarzami, ze mną się to pani nie uda i myślę, że dlatego pani do mnie przychodzi.
Oczywiście jasne jest to, że muszę mieć także do takiej osoby zaufanie. Dlatego warto szukać odpowiednich specjalistów.

[b]A to co napisała Tęcza[/b]
[quote]-FAKT nie znam nudnej bulimiczki czy anorektyczki-każda sesja jest inna,nieprzewidywalna.Nie sposób się z nimi nudzić.[/quote]

zgadzam się w 200%
ze mną nie nudzi się ani lekarz, ani psycholog, każde spotkanie inne i nie wiadomo do końca co się na nim wydarzyGrin
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany."
Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color]

jablko-z-cynamonem
#63 Drukuj posta
Dodany dnia 19/12/2011 00:03
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 13.12.11

Macie rację trochę mnie wczoraj poniosło Grin możliwe ,że to ja nie do końca byłam obiektywna .

Wracając do tematu : Podziwiam Cię , że chcesz pomagać i pomóc w tak ciężkiej sytuacji.Bo no każdy wie ,że nie jest ona łatwa. A po sobie wiem , że takie osoby też do łatwych nie należąGrin mają charakterki Grin

Alia
#64 Drukuj posta
Dodany dnia 19/12/2011 20:48
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 01.09.09

PvdH - a ja bym poszła tym tropem chęci pomagania drugiej osobie, aż do osobistego poświęcenia. Może warto się nad tym głębiej zastanowić, skąd Ci się to wzięło. I w ten sposób oprócz pomocy dziewczynie, pomożesz i sobie.

PvdH
#65 Drukuj posta
Dodany dnia 20/12/2011 16:54
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 13.12.11

@Alia - ja między innymi z tego powodu jestem zapisany wstepnie na pierwsze zajecia e-terapii i skończy się to prawdopodobnie normalną terapią - muszę tylko kogoś znaleźć...

Szkoda, że ja potrafię dostrzec w sobie problem a bulimiczka nie...

Przeskocz do forum: