22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
 Drukuj temat
Zaburzenia odżywiania a DDA
lisbeth
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 26/07/2011 22:24
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 27.06.11

Od psychiatry w szpitalu usłyszałam, że moja anoreksja to wtórna postać syndromu DDA. Zostałam skierowana na grupową terapię dla dorosłych dzieci alkoholików i tylko taką terapię właściwie miałam. Mam mętlik w głowie, niby poprawilo się w związku z ED, potem wzloty i upadki, jak to w ED. Teraz się trzymam trochę gorzej, ale i terapię DDA przerwałam już jakiś czas temu. Doktor "dał mi gwarancję", że terapia DDA wyleczy mnie z ED. Uwierzyłam mu, bo ślepo wiezryłam we wszystko co mówił, był dla mnie autorytetem, opiekunem, gdy nie miałam nikogo. Czasem czuję się oszukana. Wiem, że terapia jest mi potrzebna, ale tam nie ma nikogo, kto miał ED, czuję, że tam też nie pasuje. Chciałabym dowiedzieć się co o tym sądzicie, czy ktoś spotkał się z taką sytuacją lub sam jest Dorosłym Dzieckiem Alkoholika z ED?

Pogodna
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 26/07/2011 22:54
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 23.06.10

Ja jestem, ogólnie myślę, że DDA mają problemy na tle funkcjonowania a to ucieka w różne zaburzenia. To, że nie ma tam nikogo z ED nie powinno Cię zniechęcać, oni też mają problemy z racji dorastania w alkoholowej rodzinie ale u nich poszły widocznie w inną stronę, Daj sobie szansę poznać ich bliżej jestem pewna, że znajdziesz podobieństwa.
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.

Perfidia
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 26/07/2011 22:58
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

Zgadzam się z Pogodną. Zamiast szukać różnic między sobą a resztą grupy, może lepiej skoncentrować się na wspólnym mianowniku, a w przypadku DDA to jednak solidna podstawa jest, aby znaleźć wspólny grunt.

Pytanie pozostaje takie - czujesz się oszukana, bo zakończyłaś terapię, a ED zostało (tak zrozumiałam z tego co napisałaś). Skąd pewność, że terapię możesz uznać za zakończoną?
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
lisbeth
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 26/07/2011 23:04
Rozgrzewający się

nie zakończyłąm terapii, musiałam przerwać, ale zamierzam kontynuować. w kwestii ED niby się poprawilo, ale znów zaczęło się, że tak powiem "sypać". czuję, że DDA to jedno, a ED to drugie. i czuje się oszukana i opuszczona przez doktora, tak jakby "zwalił" obowiązek opieki nad pacjentką na inną instytucję. i jeszcze poczucie żalu, że w takim razie nie mam prawa prosić o terapię w sprawie samego ED, że nie zasługuję

Perfidia
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 26/07/2011 23:11
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

Lisbeth, rozumiem, że czujesz się oszukana. Wydaje mi się trochę dziwne, że lekarz z taką pewnością wypowiedział się na temat Twojego leczenia (że rozwiązując problem DDA, rozwiążesz też ED).
Z drugiej strony - jest rzeczywiście bardzo prawdopodobne, że DDA jest podstawą dla innych problemów (w tym ED). I to nie znaczy, że nie zasługujesz na terapię ukierunkowaną w stronę ED. Problem jest taki, że żadna terapia nie daje 100% gwarancji, a w Twoim przypadku może być tak, że dużo większe szanse na wyzdrowienie masz adresując przede wszystkim problem DDA.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
Pogodna
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 26/07/2011 23:11
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

lisabeth, tak bardzo ogólnikowo piszesz, że ciężko mi zrozumieć :/
Musiałaś przerwać bo lekarz tak zdecydował ?
Jeśli nie mógł - a jest tylko człowiekiem i różne rzeczy w życiu się zdarzają i wysłał Cię w inne miejsce gdzie uzyskasz pomoc to miło z jego strony, może Twoja niechęć do terapii DDA wynika z tego, że czujesz sie porzucona przez tamtego doktora.
Czy w nowej grupie terapeutycznej powiedziano Ci jasno, że skoro masz ED to nie kwalifikujesz się na terapię DDA?
Może warto poszukać przyczyny sypania się, skoro już się troszkę poukładałaś.

teczacpt
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 26/07/2011 23:20
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 13.08.10

Lisbeth-trudno terapie tak po prostu rozdzielić-to DDA,a to ED,to po prostu Twoja terapia.Ja myślę,że po prostu łatwiej Ci się identyfikować jako osoba z ED ( bo to moja wina) jak jako DDA (bo z tym nie chcę mieć nic wspólnego i po co grzebać w dzieciństwie jak to nic przyjemnego).I chyba tu tkwi problem.Zaś DDA i ED to dość częste połączenie.
Tęcza

[color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color]

www.teczacpt.pl
Nieustraszona
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 27/07/2011 00:45
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 03.04.10

Wydaje mi sie, ze nie warto myśleć nad obiawami, a nad przyczynami, a ta przyczyna jest bycie DDA. Nie mówił Ci lekarz o czymś takim jak temat zastępczy?
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość....

sensitivechild
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 27/07/2011 08:41
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 04.12.10

Zgadzam się z moimi Przedmówczyniami Wink już dużo zostało napisane... Może jest tak, że nie radząc sobie z sytuacją z domu, poszłaś w coś, co dało Ci się skupić na zupełnie czymś innym. Ja co prawda nie jestem dzieckiem alkoholika, ale z rodziny dysfunkcyjnej owszem. I jestem pewna, że to stąd problemy z odżywianiem i to właśnie tym muszę się zająć, co nie jest ani proste ani przyjemne. A sama piszesz, że już nieco ogarnęłaś sytuację, potem przerwałaś terapię i znów zaczęło się sypać (tak zrozumiałam)... Zatem może nie była ona jednak bezpodstawna
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color]
[b][color=#ff9900]
"-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić,

lisbeth
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 27/07/2011 18:53
Rozgrzewający się

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Musiałam przerwać terapię ze względu na zajęcia, które zaczęły się w letnim semestrze w godzinach kiedy trwała grupa i nie mogłam ich przełożyć.
Doktor po prostu wypisując mnie ze szpitala skierował tam, na terapię DDA, jako kontynuacja leczenia szpitalnego, cos takiego.
Wiem, że DDA i ED jest często powiązane. Wszyscy w grupie wiedzą o ED, nikt tego nie potępia i wspierają mnie. Ale nawet sama prowadząca powiedziała mi, ż ektoś się musi zająć moją anoreksją. Miał się dodatkowo zająć tym właśnie doktor, ale po dwóch spotkaniachstwierdził, że to nie ma sensu grzebać się w objawach i terapia DDA ma być moją główną terapią. To już więcej do niego nie poszłąm. Zabolało mnie to, że nawet nie pamiętał jak miałam na imię, wiem że miał dużo pacjentów, ale deklarował, że bardzo mnie lubi i takie tam, że mu zależy na moim zdrowiu a tku klops, nwet nie wie jak mam na imię.
Sensitivechild, w tym co piszesz jest sens, być może jest gorzej, bo nie chodzę na terapię, cos tam mi dała, ale boję się, że to nie wystarczy.

Dziękuję za Wasz odzew, naprawdę pomogliście mi ułożyc sobie trochę to wszystko.

Pogodna
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 27/07/2011 20:41
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

lisbeth, niektórzy nie mają pamięci do imion, co nie wyklucza, że mógł Cię polubić i dopingować w leczeniu. Nie przejmuj się tym wcale Smile

Przeskocz do forum: