Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
Strona 1 z 2: 12
|
życie po....
|
|
martyna |
Dodany dnia 11/07/2011 22:21
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
mam pytanie a ze nie znalazłam odpowiedniego wątku zadam w nowym. Kiedy po leczeniu/ czy w trakcie leczenia wróciłyście do uprawiania sportu? Mam na myśli zdrowe podejście np do pływania czy roweru dla kondycji czy też poprawy samopoczucie a nie redukcji kg. Kto decyduje, ze mogę iść popływać i będzie to ok, a nie przerodzi się w pływanie do utraty przytomności? Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
verdemia |
Dodany dnia 12/07/2011 03:51
|
Złoty Forumowicz Postów: 1809 Data rejestracji: 29.07.09 |
[quote]Kto decyduje, ze mogę iść popływać i będzie to ok, a nie przerodzi się w pływanie do utraty przytomności?[/quote] martyna, a kto moze swiadomie decydować o twoim życiu i tym co z nim robisz poza tobą? ja tam nie mam do czego wracac sport ble... jedyne co to uprawiałam kiedykolwiek w życiu to spacerki. Chociaz powinnam dla zdrowia. |
|
|
gabagaba |
Dodany dnia 12/07/2011 05:32
|
Rozgrzewający się Postów: 43 Data rejestracji: 09.07.11 |
No, jak pływając stracisz przytomność - to będziesz wiedziała... A serio, to trudne pytania zadajesz. Jak poprzedniczka powtórzę, że Ty decydujesz. Jesli poczujesz, że chcesz pojeździć na rowerze, albo iść na basen dla relaksu, to idź. A ja mam zapewnioną taką ilość wysiłku fizycznego, przez córunię, że gwałtem i przemocą wobec własnego ciała byłaby jakakolwiek inna forma sportu |
|
|
martyna |
Dodany dnia 12/07/2011 08:17
|
Niby tak. Tylko ja decyduje i tylko ja ponoszę konsekwencję tych decyzji. Zastanawiam się czy jest jakaś rama czasowa , że można np.pływać bez szkody dla siebie. Czy to kwestia czasu czy własnego podejścia? Bo ja na ten moment chyba nie potrafię powiedzieć sobie przepływam 10 basenów i STOP no nie wiem. Choć chciałabym móc wrócić do pływania, czy ruchy jako takiego. Tylko kiedy? Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
ef |
Dodany dnia 12/07/2011 09:53
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
Martyna, a może nie "kiedy?" tylko po prostu "jak?". jak, czyli z idealną uwagą i wyczuciem swojego organizmu. pływanie czy rowerowanie takie zupełnie rekreacyjne, takie spacerki. to Ci nie zrobi szkody, dopóki nie będziesz się spinać,ścigać sama ze sobą, pokonywać ograniczenia. to Ci chyba teraz niepotrzebne, hm? może spróbujesz tak zupełnie na luzie, bez zakładania ile, jak szybko, jak długo... jeździć i pływać, tak, żeby sprawiało Ci to przyjemność, żeby Cię odprężało. na moje oko więcej na razie nie trzeba... Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 12/07/2011 10:23
|
no tak. a ja chce już, teraz przejechać kilka km na rowerze popływać kilka basenów ....domagam się całą sobą ruchu Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
ef |
Dodany dnia 12/07/2011 10:28
|
dobrze, to przejedź te kilka kilometrów, przepłyń parę basenów, ale powoli i spokojnie, bez spinania się i wymagania od siebie jakichś strasznych rzeczy. bez obciążenia, czyli np. na małym przełożeniu na rowerze po płaskim terenie, a w pływaniu bardziej skup się na oddechu i na rytmie, niż na fizycznym obciążeniu organizmu. acha, teraz nie, bo szpital, tak? Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 12/07/2011 10:32
|
teraz nie dam rady, ale tak " mi się chce " ruchu w sumie mogłabym po prostu wyjść gdzieś do fitness i pojeździć na rowerze na 2 godz mogę stąd wyjść zanim mnie rozniesie Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
ef |
Dodany dnia 12/07/2011 10:35
|
może zrób sobie po prostu gimnastykę albo dwie rundki spaceru dookoła szpitala? żaden fitness, nie zgadzam się!
Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 12/07/2011 14:27
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Martyna, wydaje mi się, że jeszcze puki masz takie wątpliwości to szukasz sobie zamiennika w postaci uzależnienia od sportu. Jeśli chcesz się przekonać czy umiesz ćwiczyć dla zdrowia a nie do upadłego to wyznacz sobie np godzinke na ćwiczenia i zobacz czy umiesz po tej godzinie z nich zrezygnować Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 12/07/2011 14:47
|
nie umiem
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 12/07/2011 14:54
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Więc chyba sama sobie odpowiedziałaś - jeszcze nie czas na uprawianie sportu, jeśli nie umiesz robić tego czysto rekreacyjnie.
karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Makro |
Dodany dnia 12/07/2011 15:39
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Bardzo bystre z was kobiety dzisiaj Podpisuję się pod waszą opinią wszystkimi kończynami. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
re |
Dodany dnia 12/07/2011 21:45
|
Startujący Postów: 180 Data rejestracji: 22.04.11 |
[quote][b]Makro napisał/a:[/b] Bardzo bystre z was kobiety [b]dzisiaj[/b] [/quote] To komplement czy wręcz odwrotnie? Od razu przypomniało mi się "Pod Budą": [i]A jutro znów pójdziemy na całość...[/i] [color=#993399][i]rano znajduję obok łóżka 3 skarpetki myślę sobię, że pod łóżkiem musi być jeszcze jedna zaglądam - i znajduję tam jeszcze dwie!!![/i][/color] |
|
|
teczacpt |
Dodany dnia 12/07/2011 23:12
|
Brązowy Forumowicz Postów: 823 Data rejestracji: 13.08.10 |
Wiesz Martyna-mam taką fantazję,że w szpitalu trochę Cię podtuczyli i zaczynasz kombinować jak zrzucić kilogramy,ale mogę się mylić
Tęcza [color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color] |
gabagaba |
Dodany dnia 13/07/2011 06:18
|
Martyna, chyba Tęcza ma trochę racji. Nosi Cię. Staraj się przetrzymać. Dasz radę. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 13/07/2011 07:59
|
[quote]w szpitalu trochę Cię podtuczyli[/quote] bardzo a nie trochę mnie utuczyli nie wiem czy to kombinowanie, chciałabym po prostu więcej się ruszać bo teraz toczę się a nie chodzę.Nie chcę redukować kg bo to wiążę się min z zagrożeniem dla samatyki, chciałabym nie czuć sie jak potwór z Lochness Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
gabagaba |
Dodany dnia 13/07/2011 08:56
|
To pospaceruj, pooddychaj, poleż, poczytaj.... Ja też ciągle zapominam, że jemy po to, żeby żyć i że każdna myśl, usmiech, przytuenie potrzebuje kcal. Na pewno panikujesz, że Cię utuczyli, a wyglądasz jak (bez urazy) Kostek. Sama wiesz, że ledwo żyjesz, a jak zaczniesz się forsować, to kg spadną. Wyjdź na słonko, to dobrze robi. Ja niestety nie mogę, bo siedzę w pracy... |
|
|
teczacpt |
Dodany dnia 15/07/2011 00:04
|
Brązowy Forumowicz Postów: 823 Data rejestracji: 13.08.10 |
Martynka-spacerki i tylko spacerki i to do tego krótkie.Wyczynowy sport to może być zagrożenie Twojego zdrowia (życia?) na ten moment.Ale po co ja to piszę.Pewnie o tym wiesz.Masz tyle mądrości-ale niestety wobec innych....a nie wobec siebie.Trzymaj się dzielnie i walcz o życie
Tęcza [color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color] |
martyna |
Dodany dnia 15/07/2011 07:19
|
Dziękuję Wam Wczoraj czułam niepokój związany z pewną konkretną sytuacją, zazwyczaj jak tam miałam reagowałam w sposób dla mnie najłatwiejszy. A że nie kaleczę się od miesiąca , (nie chce do tego wracać myślę że to już za mną )poszłam do fitness klubu poprosiłam panią TYLKO o 15 min i pojeździłam na rowerku tyle też. Wyszłam spokojniejsza i zmęczona. Nie zostałam dłużej, nie przeciągłam tego czasu - gdybym tylko tak potrafiła sama siebie pilnować byłoby wręcz cudnie. Idealny sposób na odreagowanie- 15 min i już. Ale macie rację, postaram sie w domu nie wsiadać na rower bo chyba nie jestem w stanie teraz się przypilnować. Już i tak muszę posiłków pilnować. Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
Strona 1 z 2: 12
Przeskocz do forum: |