Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Psychoterapia
Dzisiaj zrobiłam/em dla swojego leczenia
|
|
Makro |
Dodany dnia 16/10/2010 22:42
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Dużo ostatnio defetyzmu, bierności - mówię temu stanowcze stop. Znaczna część uczestników forum cierpi na zaburzenia, w których 10% zależy od pracy terapeutów, psychiatrów, a pozostałe 90% odpowiedzialności jest po ich stronie. Zatem proszę Was o chwalenie się, prześciganie w aktywności, inicjatywach - posty "pro chorobowe" będą bezlitośnie kasowane, a te pozytywne nagradzane stosownym aplauzem. Chyba przyda się pozytywne wzmocnienie. Edytowane przez Makro dnia 16/10/2010 22:45 [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Mademoisellka |
Dodany dnia 17/10/2010 11:07
|
Medalista Postów: 583 Data rejestracji: 28.12.08 |
Bardzo mi się podoba Twój pomysł, mam tylko pytanie natury technicznej- gdzie mamy to robić? W tym wątku czy w swoich? [color=#336633]To niewiarygodne, jak można czuć się szczęśliwą przez tyle lat, mimo tylu kłótni, tylu upierdliwości i tak naprawdę, kurwa, nie wiedzieć, czy to miłość czy nie. Gabriel García Márquez [i]Miłość w czasach zarazy[/i] [/color] |
|
|
Makro |
Dodany dnia 17/10/2010 11:08
|
Proponuję w tym wątku. Niech będzie optymistycznym akcentem.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Kati |
Dodany dnia 17/10/2010 15:12
|
Platynowy forumowicz Postów: 2764 Data rejestracji: 29.06.09 |
Dziś zrobiłam dwugodzinny spacer z wózkiem. Pierwszy od porodu. Wprawdzie dalej ledwo widzę na oczy z kataru i kaszlę tak, ze mnie panie w sklepie poznają i mówią "dzień dobry" nie patrząc, ale był Chcę wrócić do wielokilometrowych wędrówek, bo to mi służy. Może już wkrótce. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 18/10/2010 08:59
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
przetrwałam noc
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 18/10/2010 18:16
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Kurczę, nie wiem czy to w tym wątku wystarczy, ale... zarejestrowałam się do psychiatry Jeśli od kilku lat już o tym myślałam, 11 miesięcy temu obiecałam kumplowi (któremu zwierzyłam się z problemów) że to zrobię po osiemnastce (którą miałam trochę ponad pół roku temu... ale przed to równałoby się obowiązkowo wiedza mamy, czego nie chciałam) a potem, no cóż, byłam z tym bardzo opieszała i się przeciągnęło aż do teraz... to chyba jednak dobrze zrobiłam, że w końcu się zdecydowałam. I jest to dla mnie to naprawdę wielki krok do przodu w naprawianiu sobie życia |
|
|
Artystyczna Dusza |
Dodany dnia 18/10/2010 19:03
|
Medalista Postów: 711 Data rejestracji: 31.05.09 |
Bardzo fajny pomysł Makro! A ja? -umyłam się -ubrałam się -wytrzepałam pranie -opiekowałam się siostrzeńcem -odpisałam na e-maile Może to niewiele ale dla mnie to bardzo dużo.Aaaaa i tak jak Kati chciałabym wrócić do spacerów-tylko z psem |
Nadzieja |
Dodany dnia 18/10/2010 19:50
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Może nie dzisiaj, ale w sumie pomyślałam, że mogę to tu napisać. Przeczekałam niepożądane objawy zwiększonej dawki Neurotopu i nie zrezygnowałam z dodatkowej tabletki sama. Co u mnie niestety jest sukcesem, bo co jakiś czas eksperymentuję sama z lekami z czego mój lekarz niezbyt jest zadowolony.
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
hadassa |
Dodany dnia 18/10/2010 20:55
|
Złoty Forumowicz Postów: 1611 Data rejestracji: 13.03.10 |
Ech...ja nawet założyłam sobie taki zeszyt, gdzie notuję swoje sukcesy i to co zrobiłam dla mojego zdrowienia. To zalecenie terapeutki z poradni. No i...czasem są dni, że nienapiszę nic, a jak już coś napiszę to są to dwie, może trzy rzeczy...Dlaczego tak trudno znajdować mi pozytywne i optymistyczne rzeczy w moim życiu? A dziś? -byłam na terapii grupowej -spotkałam się z kolegą alkoholikiem na herbacie, taki mini-miting -nie wiem czy to się kwalifikuje, ale pomalowałam sobie paznokcie i w ogóle swojej urodzie poświęciłam dziś ze dwie godziny... [color=#660099][i]" A ja jestem proszę Pana na zakręcie moje prawo, to jest pańskie lewo. Pan widzi krzesło, ławkę, a ja rozdarte drzewo.(...) Ode mnie widać niebo przekrzywione..."[/i][/color] |
|
|
Makro |
Dodany dnia 18/10/2010 20:58
|
Cieszę się, że część zrozumiała idee tego wątku. Powiem, że aż się miło czyta! [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Kati |
Dodany dnia 18/10/2010 21:54
|
Umówiłam się dziś na spotkanie z moimi byłymi uczennicami. Nie widziałyśmy się sześć lat! Nie stchórzyłam, dałam radę w dwie godziny odgruzować chałupę i - warto było Siedziałyśmy cztery godziny i nie mogłyśmy się nagadać. Umówiłyśmy się na następne spotkanie. Jestem zadowolona z dzisiejszego dnia, mimo potwornego zmęczenia. |
|
|
Mademoisellka |
Dodany dnia 19/10/2010 14:54
|
Ja dziś wstałam raniutko, wyszykowałam się na zajęcia i...przez cały dzień byłam optymistką (swoją drogą -cholernie męczący ten optymizm, nie ma czasu nawet zatrzymać się i ponarzekać). Przez cały dzień nie dawałam się czarnym myślom, starałam się rozbudzić w sobie motywację do nauki, a z konkretów- cóż, pozwoliłam sobie pójść na kawę do uroczej kawiarenki i kupiłam sobie luksusowy (jak na kieszeń studenta) magazyn, zgodny z moimi zainteresowaniami . O, tyle. Może dla większości to mało, dla mnie ogromny krok w stronę lepszego życia.
[color=#336633]To niewiarygodne, jak można czuć się szczęśliwą przez tyle lat, mimo tylu kłótni, tylu upierdliwości i tak naprawdę, kurwa, nie wiedzieć, czy to miłość czy nie. Gabriel García Márquez [i]Miłość w czasach zarazy[/i] [/color] |
|
|
Alia |
Dodany dnia 19/10/2010 17:20
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
A czy mogę w tym wątku wpisać, co zrobiłam dziś dla siebie, nawet jeśli niekoniecznie jest to element mojej terapii (której nie mam)? Otóż dziś powiedziałam wicedyrektorce, że nie podoba mi się jej pomysł i wybroniłam rozwiązanie, które było dla mnie wygodniejsze. To było trudne, bo ja z reguły nie umiem sprzeciwiać się przełożonym i w efekcie zawsze jestem jak ten wielbłąd przytłoczony dodatkowymi obowiązkami. |
|
|
Kati |
Dodany dnia 19/10/2010 17:32
|
Alia, przeciwstawienie się przełożonym, to według mnie zdecydowanie zrobienie czegoś dla siebie. Choć czasem jest to robienie sobie kuku Oba warianty przepracowałam na sobie. |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 19/10/2010 21:05
|
A ja mimo potwornego nastroju i rezygnacji pojechałam dzisiaj na terapię, chociaż to nie wiem czy jet to coś wielkiego, bo ja jestem uzależniona od mojej psychoterapeutki i terapii, a spotkania i tak mam wyznaczone, więc... No,ale napisałam i już...
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Makro |
Dodany dnia 19/10/2010 21:23
|
Nadzieja - udała ci się niezwykła sztuka - niby coś zrobiłaś, a i tak to jest do niczego. Przyznaję, że bije pesymizmem.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Nadzieja |
Dodany dnia 20/10/2010 15:59
|
tak jakoś wyszło...
|
|
Mademoisellka |
Dodany dnia 20/10/2010 18:13
|
Ja dziś zjadłam pyszne frytki. I też nie wiem czy to było pozytywne (wskazuje niby na 'normalne' odżywianie, zero odchudzania) czy negatywne (bo niezdrowe i w ogóle wywołało we mnie dziwne wspomnienia za czasów chudości, kiedy to frytki były dla mnie abstrakcją). [color=#336633]To niewiarygodne, jak można czuć się szczęśliwą przez tyle lat, mimo tylu kłótni, tylu upierdliwości i tak naprawdę, kurwa, nie wiedzieć, czy to miłość czy nie. Gabriel García Márquez [i]Miłość w czasach zarazy[/i] [/color] |
|
|
hadassa |
Dodany dnia 20/10/2010 21:18
|
Złoty Forumowicz Postów: 1611 Data rejestracji: 13.03.10 |
Byłam dziś na terapii indywidualnej, była to owocna sesja. Znowu dowiedziałam się czegoś o sobie. Napisałam też dwa długaśne maile, jeden do przyjaciólki, drugi do kolegi. Obydwa ważne i obydwie znajomości też dla mnie ważne. No i w ogóle jakoś tak mi dziś dobrze...No ale tego już sama nie zrobiłam...Jakoś się tak zrobiło... [color=#660099][i]" A ja jestem proszę Pana na zakręcie moje prawo, to jest pańskie lewo. Pan widzi krzesło, ławkę, a ja rozdarte drzewo.(...) Ode mnie widać niebo przekrzywione..."[/i][/color] |
|
|
Greta |
Dodany dnia 20/10/2010 21:30
|
Rozgrzewający się Postów: 14 Data rejestracji: 02.07.10 |
Dzisiaj poszłam na spotkanie ze znajomym. Mimo wielkich obaw i złego samopoczucia, [b]poradziłam sobie[/b]. Mogłam się trochę wygadać. Jestem z siebie prawie dumna |
|
Przeskocz do forum: |