Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Choroba afektywna dwubiegunowa
dziecko z Chadowcem..
|
|
Matylda |
Dodany dnia 19/10/2014 22:39
|
Rozgrzewający się Postów: 20 Data rejestracji: 18.10.14 |
właściwie to powinnam to pytanie zadać lekarzowi prowadzącemu mojego partnera..ale może u Was się czegoś dowiem.. czy przyjmowanie od kilkunastu lat leków na CHAD ma wpływ na występowanie np. wad u płodu? ? wiem,że żadne leki nie są bezpieczne i każde mają działania niepożądane ale... Czy ktoś spotkał się z jakimiś badaniami na ten temat? będę bardzo wdzięczna za posty. Pozdrawiam |
|
|
swistak |
Dodany dnia 20/10/2014 09:41
|
Złoty Forumowicz Postów: 1758 Data rejestracji: 11.08.14 |
Niektóre leki (np. depakina) powodują dosyć duże ryzyko wystąpienia wad u płodu, ale wtedy, kiedy kobieta je bierze w ciąży. W sumie wszystko powinno być w ulotce. Najbardziej istotny w tym wypadku jest fakt, że ChAD jest w dosyć dużym stopniu chorobą dziedziczną. Chociażby [url]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3637882/[/url]: [quote]A large number of family studies have consistently documented that BPD aggregates in families. Studies published since 1960 suggest that the recurrence risk for BPD in first-degree relatives of BPD patients is approximately 9% (Smoller and Finn, 2003), nearly ten times that of the general population (Tsuang and Faraone, 1990, Kessler et al., 1997) (Table 1). Relatives of probands with BPD are also at increased risk (approximately 3-fold) of unipolar major depressive disorder (MDD) compared to relatives of unaffected controls. In fact, because the base rate of MDD is greater than that of BPD, relatives of individuals with BPD are more likely to be affected with MDD than BPD(Smoller and Finn, 2003). [/quote]Wydaje mi się, że jeśli w rodzinie u męża nie było przypadków ChAD, to możliwość przeniesienia choroby na dziecko jest mniejsza (ale tu by się musiał lekarz wypowiedzieć). A jeśli chodzi o mężczyzn, to szukałem teraz pobieżnie na ten temat (w sumie ten problem mnie troszeczkę też interesuje, jeśli okaże się że mam ChAD). Znalazłem trochę informacji nt. pogorszenia jakości spermy (ale chyba nie jest ono zbyt duże i nie prowadzi raczej do wad płodu, tu bardziej chodzi o minimalne problemy z zajściem w ciążę). Nic nie znalazłem na temat wpływu kuracji na dzieci, ale moje wyszukiwanie nie było wyczerpujące. W każdym razie, chłopak powinien pogadać w tej sprawie z lekarzem. Edytowane przez swistak dnia 20/10/2014 09:42 |
|
|
Matylda |
Dodany dnia 20/10/2014 10:47
|
Rozgrzewający się Postów: 20 Data rejestracji: 18.10.14 |
Dzięki Świstak bardzo mi pomogłeś.. teraz wiem co robić |
|
Przeskocz do forum: |