Zobacz temat
Mam Efkę :: Nasze wątki :: Nasze wątki - część otwarta
[publiczny] Góry, nasze góry
|
|
Sonic |
Dodany dnia 16/10/2014 11:01
|
Finiszujący Postów: 362 Data rejestracji: 17.08.14 |
Olivia ma racje,ogarnij się i idz do lekarza.
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych, którzy nas jeszcze pamiętali, razem z nim rozpłyniemy się w czasie i my. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 16/10/2014 11:29
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
[quote]mi nawet mama przygotowuje ubrania do wyjścia[/quote] OJP A myjesz się sam?? karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 16/10/2014 11:40
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
Bardzo potrzebujesz terapii i pomocy psychiatry. Baaaaaaaaaaardzo nie ma na co czekać.
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
swistak |
Dodany dnia 16/10/2014 11:58
|
Złoty Forumowicz Postów: 1758 Data rejestracji: 11.08.14 |
Dziękuję za gorzkie słowa. Zgadzam się, że moje relacje z mamą są patologiczne. Przez ostatnie kilka lat miałem bardzo poważne problemy, które paraliżowały większość moich działań. W tym roku, w wakacje je rozwiązałem, i jestem w stanie także te opisane tutaj rozwiązywać. Prawa jazdy nie zrobiłem ze względu na ChAD i zaburzenie czysto obsesyjne. U mojego lekarza rodzinnego nie byłem już chyba od 2 lat. [quote][b]Olivia napisał/a:[/b] I skończ z szukaniem odpowiedzi w necie na temat każdej osoby która tu na forum coś napisze a zajmij się sobą. [...] Wiesz że siedzeniem na necie wypełniasz czas w którym nie wiesz co masz ze sobą zrobić. Nie chce być wredna ale musisz sie chłopie ogarnąć.[/quote] Masz rację, na necie dosyć dużo siedziałem, oglądając strony z wiadomościami. Teraz już znacznie mniej to robię, bo zablokowałem sobie do nich dostęp przed 21. Chyba wszystko, co pisałem wczoraj i przedwczoraj, pisałem z pamięci, tylko ten cytat z Tolkiena sprawdziłem, bo go nie pamiętałem dokładnie. [quote][b]Nieustraszona napisał/a:[/b] Bardzo potrzebujesz terapii i pomocy psychiatry. Baaaaaaaaaaardzo nie ma na co czekać.[/quote] Wydaje mi się, że na te problemy raczej psychiatra nie pomoże, bardziej terapeuta / psycholog. Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 12:00 |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 16/10/2014 12:34
|
CHAD sam sobie zdjagnozowałeś ?
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych, którzy nas jeszcze pamiętali, razem z nim rozpłyniemy się w czasie i my. |
|
|
swistak |
Dodany dnia 16/10/2014 13:07
|
Tak (wiem, że to jest kiepski pomysł). Obserwuję swoje cykle już od dłuższego czasu, poza tym gdzieś na początku roku miałem manię i byłem na granicy psychozy, na szczęście się zorientowałem i "sprowadziłem na ziemię". Tak że szansa, że jest to coś innego, jest raczej niewielka. Zasadniczo dobrze się kontroluję. Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 13:08 |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 16/10/2014 13:10
|
Człowieku idz do lekarza,niech on ciebie zdjagnozuje.
|
|
swistak |
Dodany dnia 16/10/2014 16:59
|
Rozmawiałem z mamą na ten temat, pytała, dlaczego sądzę, że się tak czuję. Mówiła coś w stylu, że osoby w moim wieku to szły do wojska. W każdym razie dla kogoś kto nie wie o moim samook. w czerwcu, wygląda to na hipochondrię. Nie mówiłem mamie o tym (tak, wiem, że powinienem). Rozumiem, że żeby "iść do lekarza", musiałbym przepisać się do innego lekarza POZ ("lekarza rodzinnego") a następnie umówić się do niego na wizytę: [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Medycyna_rodzinna[/url] Domyślam się, że rzeczy typu "izba przyjęć w szpitalu" nie wchodzą w grę? Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 17:04 |
|
|
Brego |
Dodany dnia 16/10/2014 17:26
|
Finiszujący Postów: 412 Data rejestracji: 04.09.14 |
Do psychiatry nie trzeba jeszcze skierowania ( o ile się orientuję). Chyba, ze najpierw chcesz zahaczyć o lekarza POZ- to wtedy po prostu idziesz do przychodni, gdzie jesteś zarejestrowany i wybierasz sobie któregoś.
[i]Istnieje taka cierpienia granica, za którą czekać może już tylko spokój...[/i] |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 16/10/2014 17:36
|
Do psychiatry nie trzeba skierowania. Smiało się rejestruj i idz.
|
|
swistak |
Dodany dnia 16/10/2014 17:53
|
Na razie nie chcę iść do psychiatry. Myślę tylko o pójściu do lekarza (w sumie jeszcze nie zdecydowałem), który by się zajął moimi problemami z urazem głowy (podejrzenie wstrząsu mózgu). Neurolog chyba nie jest konieczny, wystarczy zwykły lekarz POZ? Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 17:54 |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 16/10/2014 18:04
|
Jak podejrzewasz wstrząs mózgu do idz do szpitala. W przychodni raczej nie pomogą bo nie mają takiego sprzętu. Jak podejrzewasz CHAD to idz do przychiatry,ale to twoje zycie,twoje wybory.
|
|
tajfunek |
Dodany dnia 16/10/2014 18:16
|
300% normy Postów: 7284 Data rejestracji: 31.05.09 |
swistak moze czas zaczac dzialac,a nie tylko myslec? Sam sie diagnozujesz,co jest bardzo niezdrowe. Nawet wstrzas mozgu moze zdiagnozowac jedynie lekarz. |
|
|
RedKate |
Dodany dnia 16/10/2014 18:31
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2185 Data rejestracji: 06.07.12 |
Świstak, ty przestań być taki "chciałbym a boję się", tylko idźże do tego lekarza. Stary chłop jesteś, nie daj się za rączkę trzymać.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą." Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color] |
|
|
swistak |
Dodany dnia 16/10/2014 20:14
|
Ja miałem problem powiedzieć mamie, że chcę iść do dentysty, a to jest znacznie trudniejsze. Przed chwilą miałem bardzo dobrą okazję, mama troskliwie pytała się mnie czy mi czegoś nie potrzeba, itd., ale nie potrafiłem się przełamać. EDIT: Przy pójściu do szpitala samodzielnie jest podobnie. Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 20:15 |
|
|
tajfunek |
Dodany dnia 16/10/2014 20:22
|
300% normy Postów: 7284 Data rejestracji: 31.05.09 |
czy Ty musisz wszystko z mamą konsultowac? potrafisz sam podejmowac decyzję? |
|
|
martyna |
Dodany dnia 16/10/2014 20:32
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
sam się diagnozujesz , raz osobowość narcystyczna, raz CHAD, raz depresja - myślę, że to sugestie po przeczytaniu tutejszych historii. Wyszedłeś z domu by przedłożyć złożenie pracy, więc możesz. Mam nieodparte wrażenie, że robisz wszystko by mieć problem " nie do rozwiązania" jak nie z pisaniem pracy, to z objawami, myciem, decyzjami, etc by się wtopić w " własną diagnozę", a na każde argumenty uczestników masz sto swoich. Szczerze ja nie umiem i chyba nie mam na tyle chęci i sił by Ci doradzać, produkować się bo to nic nie da. Bardzo to smutne Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Olivia |
Dodany dnia 16/10/2014 20:37
|
Finiszujący Postów: 299 Data rejestracji: 06.09.14 |
swistak idz pierwsze do lekarza pierwszego kontaktu on ci powie co dalej, a do psychiatry nie musisz mieć skierowania. Nie musisz mamie wszystkiego meldować. To prawda w twoim wieku to już wracali ze służby wojskowej.
[color=#669933]Everybody has someone that hates on you because you have something they want.[/color] |
|
|
swistak |
Dodany dnia 16/10/2014 20:46
|
[quote][b]martyna napisał/a:[/b] sam się diagnozujesz , raz osobowość narcystyczna, raz CHAD, raz depresja - myślę, że to sugestie po przeczytaniu tutejszych historii. Wyszedłeś z domu by przedłożyć złożenie pracy, więc możesz. Mam nieodparte wrażenie, że robisz wszystko by mieć problem " nie do rozwiązania" jak nie z pisaniem pracy, to z objawami, myciem, decyzjami, etc by się wtopić w " własną diagnozę", a na każde argumenty uczestników masz sto swoich. Szczerze ja nie umiem i chyba nie mam na tyle chęci i sił by Ci doradzać, produkować się bo to nic nie da. Bardzo to smutne [/quote] Dziękuję. Nie studiuję w miejscu mojego zamieszkania, z tego względu podróż tam odbywa się przy udziale mamy, która mnie zawozi na autobus. Od bardzo długiego czasu (typu rok, pół roku) sam (=bez towarzystwa innych osób) nie wyszedłem z domu (poza chodzeniem do kościoła i kręceniem się dookoła, np. jak mam coś posprzątać na podwórku). W ogóle poza kilkoma przypadkami to chyba nigdy nie miało miejsca. Zasadniczo posuwam się do przodu, już w miarę podjąłem decyzję, że dobrze byłoby do lekarza iść, wiem też że powinienem iść na izbę przyjęć (a nie do lekarza POZ, jak sądziłem). Jak pisałem, miałem bardzo duży problem z powiedzeniem, co chcę dostać na prezent na święta (czy urodziny, nie pamiętam już dokładnie). Nie było to nic kłopotliwego ani bardzo drogiego (jednak, prawdę mówiąc, pewne inne rzeczy mi też wtedy przeszkadzały). |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 16/10/2014 20:50
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
[quote]Wydaje mi się, że na te problemy raczej psychiatra nie pomoże, bardziej terapeuta / psycholog.[/quote] Kluczowe słowo - wydaje Ci się Wizyta u psychiatry w pierwszej kolejności jest wskazana chociażby dlatego, że jeżeli rzeczywiście masz chad, to najprawdopodobniej będziesz potrzebował leków. A tych terapeuta Ci nie przepisze. Ponieważ piszesz o objawach somatycznych ("wstrząs mózgu"), to również warto, żeby jednak lekarz się temu przyjrzał. Istnieje prawdopodobieństwo, że objawy, które opisujesz są związane z Twoim zdrowiem psychicznym. Nie ciąży Ci ta pępowina? <życzliwy, aczkolwiek stanowczy kop w tylną część ciała> Przestań analizować, zacznij działać! [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Przeskocz do forum: |