22 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Em Em
6 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
4 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
10 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
 Drukuj temat
[publiczny] Góry, nasze góry
Sonic
Dodany dnia 16/10/2014 11:01
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 17.08.14

Olivia ma racje,ogarnij się i idz do lekarza.
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych,
którzy nas jeszcze pamiętali, razem z nim rozpłyniemy się w czasie i my.

sigma
Dodany dnia 16/10/2014 11:29
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

[quote]mi nawet mama przygotowuje ubrania do wyjścia[/quote]
OJP Zalamka
A myjesz się sam??
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

Nieustraszona
Dodany dnia 16/10/2014 11:40
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 03.04.10

Bardzo potrzebujesz terapii i pomocy psychiatry. Baaaaaaaaaaardzo nie ma na co czekać.
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość....

swistak
Dodany dnia 16/10/2014 11:58
Awatar

Złoty Forumowicz

Data rejestracji: 11.08.14

Dziękuję za gorzkie słowa. Zgadzam się, że moje relacje z mamą są patologiczne.

Przez ostatnie kilka lat miałem bardzo poważne problemy, które paraliżowały większość moich działań. W tym roku, w wakacje je rozwiązałem, i jestem w stanie także te opisane tutaj rozwiązywać.

Prawa jazdy nie zrobiłem ze względu na ChAD i zaburzenie czysto obsesyjne.
U mojego lekarza rodzinnego nie byłem już chyba od 2 lat.

[quote][b]Olivia napisał/a:[/b]
I skończ z szukaniem odpowiedzi w necie na temat każdej osoby która tu na forum coś napisze a zajmij się sobą. [...] Wiesz że siedzeniem na necie wypełniasz czas w którym nie wiesz co masz ze sobą zrobić. Nie chce być wredna ale musisz sie chłopie ogarnąć.[/quote]

Masz rację, na necie dosyć dużo siedziałem, oglądając strony z wiadomościami. Teraz już znacznie mniej to robię, bo zablokowałem sobie do nich dostęp przed 21.
Chyba wszystko, co pisałem wczoraj i przedwczoraj, pisałem z pamięci, tylko ten cytat z Tolkiena sprawdziłem, bo go nie pamiętałem dokładnie.

[quote][b]Nieustraszona napisał/a:[/b]
Bardzo potrzebujesz terapii i pomocy psychiatry. Baaaaaaaaaaardzo nie ma na co czekać.[/quote]
Wydaje mi się, że na te problemy raczej psychiatra nie pomoże, bardziej terapeuta / psycholog.
Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 12:00

Sonic
Dodany dnia 16/10/2014 12:34
Awatar

Finiszujący

CHAD sam sobie zdjagnozowałeś ?
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych,

swistak
Dodany dnia 16/10/2014 13:07
Awatar

Złoty Forumowicz

Tak (wiem, że to jest kiepski pomysł).
Obserwuję swoje cykle już od dłuższego czasu, poza tym gdzieś na początku roku miałem manię i byłem na granicy psychozy, na szczęście się zorientowałem i "sprowadziłem na ziemię".
Tak że szansa, że jest to coś innego, jest raczej niewielka.

Zasadniczo dobrze się kontroluję.
Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 13:08

Sonic
Dodany dnia 16/10/2014 13:10
Awatar

Finiszujący

Człowieku idz do lekarza,niech on ciebie zdjagnozuje.

swistak
Dodany dnia 16/10/2014 16:59
Awatar

Złoty Forumowicz

Rozmawiałem z mamą na ten temat, pytała, dlaczego sądzę, że się tak czuję.
Mówiła coś w stylu, że osoby w moim wieku to szły do wojska.

W każdym razie dla kogoś kto nie wie o moim samook. w czerwcu, wygląda to na hipochondrię. Nie mówiłem mamie o tym (tak, wiem, że powinienem).

Rozumiem, że żeby "iść do lekarza", musiałbym przepisać się do innego lekarza POZ ("lekarza rodzinnego") a następnie umówić się do niego na wizytę:
[url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Medycyna_rodzinna[/url]

Domyślam się, że rzeczy typu "izba przyjęć w szpitalu" nie wchodzą w grę?
Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 17:04

Brego
Dodany dnia 16/10/2014 17:26
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 04.09.14

Do psychiatry nie trzeba jeszcze skierowania ( o ile się orientuję). Chyba, ze najpierw chcesz zahaczyć o lekarza POZ- to wtedy po prostu idziesz do przychodni, gdzie jesteś zarejestrowany i wybierasz sobie któregoś.
[i]Istnieje taka cierpienia granica, za którą czekać może już tylko spokój...[/i]

Sonic
Dodany dnia 16/10/2014 17:36
Awatar

Finiszujący

Do psychiatry nie trzeba skierowania. Smiało się rejestruj i idz. Smile

swistak
Dodany dnia 16/10/2014 17:53
Awatar

Złoty Forumowicz

Na razie nie chcę iść do psychiatry.
Myślę tylko o pójściu do lekarza (w sumie jeszcze nie zdecydowałem), który by się zajął moimi problemami z urazem głowy (podejrzenie wstrząsu mózgu). Neurolog chyba nie jest konieczny, wystarczy zwykły lekarz POZ?
Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 17:54

Sonic
Dodany dnia 16/10/2014 18:04
Awatar

Finiszujący

Jak podejrzewasz wstrząs mózgu do idz do szpitala. W przychodni raczej nie pomogą bo nie mają takiego sprzętu. Jak podejrzewasz CHAD to idz do przychiatry,ale to twoje zycie,twoje wybory.

tajfunek
Dodany dnia 16/10/2014 18:16
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 31.05.09

swistak moze czas zaczac dzialac,a nie tylko myslec?
Sam sie diagnozujesz,co jest bardzo niezdrowe.
Nawet wstrzas mozgu moze zdiagnozowac jedynie lekarz.

RedKate
Dodany dnia 16/10/2014 18:31
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 06.07.12

Świstak, ty przestań być taki "chciałbym a boję się", tylko idźże do tego lekarza. Stary chłop jesteś, nie daj się za rączkę trzymać.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą."
Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color]

swistak
Dodany dnia 16/10/2014 20:14
Awatar

Złoty Forumowicz

Ja miałem problem powiedzieć mamie, że chcę iść do dentysty, a to jest znacznie trudniejsze.

Przed chwilą miałem bardzo dobrą okazję, mama troskliwie pytała się mnie czy mi czegoś nie potrzeba, itd., ale nie potrafiłem się przełamać.

EDIT: Przy pójściu do szpitala samodzielnie jest podobnie.
Edytowane przez swistak dnia 16/10/2014 20:15

tajfunek
Dodany dnia 16/10/2014 20:22
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 31.05.09

czy Ty musisz wszystko z mamą konsultowac? potrafisz sam podejmowac decyzję?myśliciel

martyna
Dodany dnia 16/10/2014 20:32
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 07.08.09

sam się diagnozujesz , raz osobowość narcystyczna, raz CHAD, raz depresja - myślę, że to sugestie po przeczytaniu tutejszych historii. Wyszedłeś z domu by przedłożyć złożenie pracy, więc możesz.
Mam nieodparte wrażenie, że robisz wszystko by mieć problem
" nie do rozwiązania" jak nie z pisaniem pracy, to z objawami, myciem, decyzjami, etc by się wtopić w " własną diagnozę", a na każde argumenty uczestników masz sto swoich.
Szczerze ja nie umiem i chyba nie mam na tyle chęci i sił by Ci doradzać, produkować się bo to nic nie da.
Bardzo to smutne Sad
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

Olivia
Dodany dnia 16/10/2014 20:37
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 06.09.14

swistak idz pierwsze do lekarza pierwszego kontaktu on ci powie co dalej, a do psychiatry nie musisz mieć skierowania. Nie musisz mamie wszystkiego meldować. To prawda w twoim wieku to już wracali ze służby wojskowej.
[color=#669933]Everybody has someone that hates on you because you have something they want.[/color]

swistak
Dodany dnia 16/10/2014 20:46
Awatar

Złoty Forumowicz

[quote][b]martyna napisał/a:[/b]
sam się diagnozujesz , raz osobowość narcystyczna, raz CHAD, raz depresja - myślę, że to sugestie po przeczytaniu tutejszych historii. Wyszedłeś z domu by przedłożyć złożenie pracy, więc możesz.
Mam nieodparte wrażenie, że robisz wszystko by mieć problem
" nie do rozwiązania" jak nie z pisaniem pracy, to z objawami, myciem, decyzjami, etc by się wtopić w " własną diagnozę", a na każde argumenty uczestników masz sto swoich.
Szczerze ja nie umiem i chyba nie mam na tyle chęci i sił by Ci doradzać, produkować się bo to nic nie da.
Bardzo to smutne Sad [/quote]

Dziękuję.
Nie studiuję w miejscu mojego zamieszkania, z tego względu podróż tam odbywa się przy udziale mamy, która mnie zawozi na autobus.

Od bardzo długiego czasu (typu rok, pół roku) sam (=bez towarzystwa innych osób) nie wyszedłem z domu (poza chodzeniem do kościoła i kręceniem się dookoła, np. jak mam coś posprzątać na podwórku). W ogóle poza kilkoma przypadkami to chyba nigdy nie miało miejsca.

Zasadniczo posuwam się do przodu, już w miarę podjąłem decyzję, że dobrze byłoby do lekarza iść, wiem też że powinienem iść na izbę przyjęć (a nie do lekarza POZ, jak sądziłem).

Jak pisałem, miałem bardzo duży problem z powiedzeniem, co chcę dostać na prezent na święta (czy urodziny, nie pamiętam już dokładnie). Nie było to nic kłopotliwego ani bardzo drogiego (jednak, prawdę mówiąc, pewne inne rzeczy mi też wtedy przeszkadzały).

Perfidia
Dodany dnia 16/10/2014 20:50
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

[quote]Wydaje mi się, że na te problemy raczej psychiatra nie pomoże, bardziej terapeuta / psycholog.[/quote]

Kluczowe słowo - wydaje Ci się Pfft

Wizyta u psychiatry w pierwszej kolejności jest wskazana chociażby dlatego, że jeżeli rzeczywiście masz chad, to najprawdopodobniej będziesz potrzebował leków. A tych terapeuta Ci nie przepisze. Ponieważ piszesz o objawach somatycznych ("wstrząs mózgu"), to również warto, żeby jednak lekarz się temu przyjrzał. Istnieje prawdopodobieństwo, że objawy, które opisujesz są związane z Twoim zdrowiem psychicznym.

Nie ciąży Ci ta pępowina?

<życzliwy, aczkolwiek stanowczy kop w tylną część ciała> Przestań analizować, zacznij działać!
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
Przeskocz do forum: