Zobacz temat
LIT i TISERCIN
|
|
olek3076 |
Dodany dnia 15/07/2010 22:14
|
Rozgrzewający się Postów: 15 Data rejestracji: 25.04.10 |
mam pytanie w szpitalu podawano mi Lit i Tisercin w celu zwalczania mojego zespołu maniakalno depresyjnego czuje się powiedzmy lepiej bo nie mam różnicy nastrojów ale są skutki uboczne takie jak drżące ręce, zanik pamięci, brak orientacji oraz słabiej widze, czy taki stan minie czy też mam się z tym nauczyć żyć, ponieważ biorę w dalszym ciągu te leki. pozdrawiam |
|
|
Makro |
Dodany dnia 15/07/2010 23:28
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Takie działania jak drżenie rąk to dość typowe dla litu. Z tym tisercinem nie wiem czy będziesz miał okazję się zżyć - to raczej nie jest lek na długo w CHAD - on może się przyczyniać do zaburzenia funkcji poznawczych.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
bursztynka |
Dodany dnia 04/12/2011 16:29
|
Brązowy Forumowicz Postów: 781 Data rejestracji: 27.12.10 |
Znowu zostanę posądzona o archeologię na forum, ale tak w sprawie litu powiem jaką mam wiedzę w tym momencie na ten temat. Mi doktor zaproponował lit, ze to niby naturalny pierwiastek. Potem sprawdziłam w necie- fakt, lit występuję w przyrodzie, w oceanach i tak dalej. Nie wiem jak sól litu, bo przecież to co ewnetualnie bedę brała to nie czysty lit, a sól litu- przecież pewnie z labolatorium chem. Ale może za miesiąc moja wiedza na ten temat ulegnie zmianie |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 04/12/2011 17:20
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Nie znam się na licie jako leku, ale odnośnie pierwiastka jako takiego, to mogę Ci powiedzieć - w przyrodzie występuje jak najbardziej w postaci jonów w solach, chyba raczej nie jest możliwe znaleźć go jako czysty pierwiastek Zresztą jakby nawet został w jakiś sposób zabezpieczony przed reakcją na powietrzu (np. kapsułka rozpuszczająca się dopiero w żołądku, wykonana w próżni, niereagująca z tymże litem... kombinuję), to zażycie takiego czystego pierwiastka byłoby bardzo niebezpieczne, z powodu oparzeń na skutek reakcji w wodą/kwasem solnym w żołądku... (nie wiem, czy śmiertelne - bo nie wiem, ani ile się tego litu przyjmuje, ani nie chce mi się teraz przeliczać) Wniosek - lit musi być przyjmowany jako jakaś sól (wiki mi mówi, że węglan - może być i węglan, ta "węglanowa" końcówka to jakbyś się napiła wody gazowanej na przykład ). Tak jak zresztą inne metale A o właściwościach "lekowych" to ktoś inny się może wypowie |
|
|
Alia |
Dodany dnia 04/12/2011 18:55
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Powiem szczerze, dla mnie podział leków na "naturalne" i "nienaturalne" jest trochę paranoiczny. Spora część leków stosowanych w nowoczesnej farmacji została najpierw wyodrębniona z roślin, a dopiero później zsyntetyzowana w laboratoriach. Zaś lek zsyntetyzowany w laboratorium ma tę zaletę, że ilość substancji czynnej jest w nim zawsze stała i niezmienna, więc można podać dokładną dawkę. Z drugiej strony, naturalne nie znaczy wcale bezpieczne. W końcu jest bardzo wiele silnie działających substancji roślinnych, w których różnica między dawką leczniczą a niebezpieczną jest minimalna - choćby digitalina (naparstnica), taksyna (cis), atropina (wawrzynek wilcze łyko), winkrystyna (barwinek). I jeszcze jeden przykład - dzieciom nie należy podawać leków przeciwgorączkowych na bazie kwasu acetylosalicylowego (aspiryna, polopiryna), gdyż ich stosowanie w wypadku chorób wirusowych zwiększa ryzyko śmiertelnie niebezpiecznego zespołu Reye'a. Zakaz ten dotyczy również absolutnie naturalnego wywaru z kory wierzby. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 04/12/2011 19:01
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
[i]Zakaz ten dotyczy również absolutnie naturalnego wywaru z kory wierzby.[/i] Alia chcesz powiedzieć że w XXI wieku ktoś jeszcze "warzy" wierzbową korę ? O_O Bursztynka: zaproponował Ci lit bo lit to "stabilizator" |
|
|
Alia |
Dodany dnia 04/12/2011 19:44
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Czader, wyobraź sobie, że tak. Wbrew pozorom jest całkiem sporo ludzi z podejściem "co naturalne, to zdrowe, co syntetyczne, to zło wcielone" - choć może bardziej na Zachodzie niż u nas. |
|
|
bursztynka |
Dodany dnia 04/12/2011 19:51
|
Brązowy Forumowicz Postów: 781 Data rejestracji: 27.12.10 |
We wątek, tak jak zresztą w każdy, wchodzę by posłuchać co pozostali wiedzą w temacie. Kończąc rozprawę- będę się trzymała tego, że lit jako pierwiastek dobrze mi się kojarzy, bo słowo pierwiastek/pierwiastka ma też inne poza " chemiczne" znaczenie. A jako, że ostatnio jestem strasznie zafiksowana na pewne tematy słowo pierwiastek/stka- bardzo mi się podoba i tego będę się trzymać |
|
Przeskocz do forum: |