Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Ogólnie o psychiatrii
Program dla chorych psychicznie studentów.
|
|
kohterka |
Dodany dnia 09/07/2010 18:35
|
Startujący Postów: 159 Data rejestracji: 28.05.09 |
[url]http://www.konstelacjalwa.pl/[/url] Z tego co zrozumiałam program obejmie tylko 40-tu studentów. Ale oprócz celów indywidualnych znajdują się również bardziej ogólne, tzn. przełamywanie barier pomiędzy studentami zdrowymi a chorymi, propagowanie wiedzy (rzetelnej) o chorobach psychicznych. Z mojego punktu widzenia, przydała by się zmiana w niektórych przepisach na uczelniach, utrudniających studiowanie osobom z chorobą psychiczną/zaburzeniem psychicznym, łatwiejszy dostęp do indywidualnego toku nauczania, możliwość brania tyle urlopów zdrowotnych, ile chory student potrzebuje. Niestety zdążyli mnie skreślić z listy studentów zanim powstał program, choć ja jeszcze walczę (o reaktywację, umorzenie części czesnego), zobaczymy, co z tego będzie. Jeśli mi się uda wrócić na studia złożę podanie o indywidualny tok nauczania. Wiem, że to rozwiązało by większość moich problemów ze studiowaniem. Jeśli chodzi o ten program, to ja jestem ciekawa tych ogólnych celów, liczę na debaty i nie wiem, czy się czasem w to bardziej nie zaangażuję, jeśli wszystko u mnie dobrze się skończy. [color=#996600]Jest taka cierpienia granica, za którą uśmiech pogody się zaczyna... Czesław Miłosz[/color] |
|
|
weronika |
Dodany dnia 09/07/2010 19:43
|
Brązowy Forumowicz Postów: 856 Data rejestracji: 10.08.08 |
Wszystko pięknie ale nigdy w życiu bym nie ujawniła się a uczelni ze swoją chorobą nawet wobec studentów a co dopiero wobec kadry. |
kohterka |
Dodany dnia 09/07/2010 21:17
|
Weronika, mnie ten wstyd i opór również dotyczy. Ciężko mi do końca się przyznać przed samą sobą, a co dopiero przed innymi. Jeśli chodzi o kadrę, to wie tylko mój promotor. Raz mi pomógł. Znowu na niego liczę. Jeśli on mi nie pomoże, to nikt mi nie pomoże(jest również kierownikiem moich studiów). Ten wstyd i opór jest do przepracowania, uważam. Ale zgadzam się, że to jest trudna rzecz. [color=#996600]Jest taka cierpienia granica, za którą uśmiech pogody się zaczyna... Czesław Miłosz[/color] |
|
|
verdemia |
Dodany dnia 09/07/2010 21:20
|
Złoty Forumowicz Postów: 1809 Data rejestracji: 29.07.09 |
NIe uważam, ze powinien być do przepracowania. Ja o swojej bulimii nie mówię nikomu, bo wiem jak niewiele ludzi to jest w stanie zrozumiec i nie odwrócić się ode mnie z obrzydzeniem. Nawet na oddziale leczącym takie rzeczy spotykam się z takim obrzydzeniem a co dopiero w realu kiedy ludzie albo się odwracają, albo próbują słabość wykorzystać do wałsnych celów. |
|
|
yvaine |
Dodany dnia 09/07/2010 21:25
|
Finiszujący Postów: 370 Data rejestracji: 22.04.10 |
pomysł bardzo dobry, ale uważam, że nie na nasze standardy - jesteśmy jeszcze zbyt mało tolerancyjnym społeczeństwem. sama też bym się nie przyznała, gdybym była chora. Edytowane przez yvaine dnia 09/07/2010 21:27 |
|
|
kohterka |
Dodany dnia 09/07/2010 21:36
|
[quote][b]yvaine napisał/a:[/b] pomysł bardzo dobry, ale uważam, że nie na nasze standardy[/quote] Ten program ma to zmienić. Efekty mogą być widoczne za wiele lat być może. Ta zmiana społeczna będzie następować powoli. Myślę,że takich programów będzie więcej. Chyba nie chodzi o głoszenie wszem i wobec o swojej chorobie, choć to, że chociażby znane osoby przyznają się do choroby psychicznej ma swoje pozytywne konsekwencje. Zgadzam się z tym,że żeby mówić o swojej chorobie innym trzeba mieć duże poczucie bezpieczeństwa. I raczej być, co ważne, w miarę zdrowym (czyt. zdrowiejącym). Edytowane przez kohterka dnia 09/07/2010 21:47 [color=#996600]Jest taka cierpienia granica, za którą uśmiech pogody się zaczyna... Czesław Miłosz[/color] |
|
|
Misiu |
Dodany dnia 13/07/2014 18:52
|
Finiszujący Postów: 231 Data rejestracji: 09.07.14 |
Pomysł z tym programem jest bardzo dobry, dobrze żeby się coś takiego upowszechniło. Moje zaburzenia (lęk przed występowaniem publicznie) nie pozwoliły mi skończyć studiów, teraz już nie mam tego problemu, ale wtedy była mi potrzebna terapia. Niestety na uczelni pod tym względem był ciemnogród. Dobrze, że coś zaczyna się zmieniać pod tym względem i eFka nie będzie dla każdego wyrokiem. |
|
|
ef |
Dodany dnia 13/07/2014 19:28
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
korzystałam i korzystam z tego programu akurat. ułatwia życie. wiem, że na wielu uczelniach coś takiego funkcjonuje i w różnym stopniu jest to rozwinięte (na UJ akurat z tego co mi wiadomo najbardziej + współpraca ze wszystkimi innymi krakowskimi uczelniami). z ujawnianiem to jest tak, że wszystko jest ściśle tajne. koledzy z roku nic nie wiedzą (jeśli się im oczywiście nie powie), kadra wie, że są problemy zdrowotne, ale nie wie jakie. Dział ds. Osób Niepełnosprawnych zajmuje się nie tylko osobami z zab. psychicznymi. równie dobrze mogę mieć cukrzycę albo padaczkę. te dane, ani żadne dane medyczne nie wychodzą poza mnie i konsultanta, który się mną w Dziale zajmuje. Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Woldemort |
Dodany dnia 14/07/2014 19:07
|
Rozgrzewający się Postów: 9 Data rejestracji: 28.06.14 |
Korzystam i polecam.
Tumbala, tumbala, tumbalalaika... |
|
Przeskocz do forum: |