Zobacz temat
Mam Efkę :: Sprawy organizacyjne :: Przedstaw się
majrowa
|
|
majrowa |
Dodany dnia 10/08/2011 23:29
|
Rozgrzewający się Postów: 15 Data rejestracji: 10.08.11 |
Witam Was wszystkich. Nie wiem co powiedzieć, tak na początek.. Nazywam się Maria. Mam 20 lat. Cierpię na depresję wiele lat. Czasami mam wrażenie, że taka już po prostu jestem. Próbowałam się leczyć, lecz moja mama i mój eks skutecznie mnie odwlekli od tego. Teraz mam cichą nadzieję dotrwać do wizyty psychiatry i psychologa (jakby miały nagle coś zmienić). Znów zacząć brać leki, mieć szanse na normalne życie (przez chorobę musiałam przerwać studia). Dlatego tu przybyłam. Żeby patrzeć na sukcesy Wasze, na tę siłę, która drzemie w każdym z Nas. Żeby pamiętać w trudnych chwilach, że to wszystko ma jakiś sens. Żebym mogła pisać. Sama nie wiem.. Mam nadzieję, że nie palnęłam jakiegoś głupstwa na dzień dobry. |
|
|
hadassa |
Dodany dnia 10/08/2011 23:42
|
Złoty Forumowicz Postów: 1611 Data rejestracji: 13.03.10 |
Witaj Majrowa nie palnęłaś żadnego głupstwa, jest ok... [color=#660099][i]" A ja jestem proszę Pana na zakręcie moje prawo, to jest pańskie lewo. Pan widzi krzesło, ławkę, a ja rozdarte drzewo.(...) Ode mnie widać niebo przekrzywione..."[/i][/color] |
|
|
ef |
Dodany dnia 10/08/2011 23:45
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
cześć, Majrowa. trzymam kciuki, żeby tym razem nikomu nie udało się odwlec Cię od leczenia... Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 10/08/2011 23:52
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Szukaj szansy. Bierz siłę i dawaj ją innym. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
majrowa |
Dodany dnia 10/08/2011 23:52
|
ef dziękuję. Ale to trudne, gdy masz matkę, która stawia na leczenie niekonwencjonalne, a antydepresanty "NIGDY W ŻYCIU!" |
|
|
teczacpt |
Dodany dnia 11/08/2011 06:58
|
Brązowy Forumowicz Postów: 823 Data rejestracji: 13.08.10 |
Witaj Majrowa-trochę nie rozumiem,przecież jesteś pełnoletnia i jeśli nie jesteś ubezwłasnowolniona (a zakładam,że nie)to Twoja mama nie musi być nawet w gabinecie.I to Ty masz prawo decydować o tym jak będzie wyglądało Twoje leczenie.Studia.......zawsze można do nich wrócić,nic nie jest raz na zawsze,nawet depresja.
Tęcza [color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color] |
Nadzieja |
Dodany dnia 11/08/2011 09:42
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Hej
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
majrowa |
Dodany dnia 11/08/2011 10:28
|
teczacpt moja mama jest dla mnie bardzo dużym autorytetem. I dużo będzie mnie kosztować ten ruch, po raz kolejny. I ona nie chodziła ze mną do lekarzy, ale codziennie słyszałam, że te leki mnie zniszczą, są złe etc. |
|
|
verdemia |
Dodany dnia 11/08/2011 10:45
|
Złoty Forumowicz Postów: 1809 Data rejestracji: 29.07.09 |
majrowa hej! wiele osób leczących się u psychiatry lub korzystających z terapii spotyka się z niezrozumieniem w rodzinie. Ale trzeba pamiętać w swoim życiu przede wsyzstkim o sobie. |
|
|
majrowa |
Dodany dnia 11/08/2011 11:10
|
Czytałam [url]http://www.medforum.com.pl/upload/fil/pol_artsp/Murawiec%20broszura%202007%20_2.pdf[/url] i najbardziej zainteresował mnie ten fragment: [center]Po tym co już tu napisano warto się odnieść do dwóch często spotykanych postaw, jakie napotykają w swoim otoczeniu osoby cierpiące na choroby afektywne. Pierwsza to postawa "weź się w garść", "nie pieść się, tylko weź się do roboty", "spręż się, zrób coś". To jak wymaganie od kogoś ze złamaną nogą w gipsie, aby szybko biegał. Jak ustąpią objawy choroby, to będzie sobie radził, ale jeśli ktoś ma je teraz, to z przyczyn obiektywnych, niezależnych od niego samego, jego sprawność jest ograniczona. U podłoża zaburzeń afektywnych leżą zaburzenia pracy neuroprzekaźników. Problemy takiej osoby nie są kwestią lenistwa, a rada "weź się w garść" obiektywnie może się często okazać nierealna. Taka osoba potrzebuje pomocy lekarza i psychologa, sama sobie nie poradzi. I nie jest to jej wina. Druga postawa, której warto poświęcić trochę miejsca, to postawa kolegów i koleżanek, czasem rodzin wygłaszających rady typu "nie bierz tych psychotropów". Bo gdzieś tam coś przeczytali, gdzieś coś tam usłyszeli, ale nie mają prawdziwej wiedzy na ten temat Leki stosowane w leczeniu depresji i manii nie uzależniają. Leki działają na objawy. Leki nie zmieniają osobowości. Łatwo jest komuś mówić "nie bierz tych leków". Ale czy taki doradca weźmie odpowiedzialność za ewentualny nawrót zaburzeń? Za kilka miesięcy w depresji, które mogą spowodować utratę szkoły lub pracy? A nawet doprowadzić do samobójstwa? Czy weźmie odpowiedzialność i spłaci długi bankowe osoby, u której wystąpiła mania?[/center] Doszło do mnie, że moja matka nie będzie za mnie umierała i nie będzie za mnie żyła. Że jeśli mi bardzo źle to mam prawo oczekiwać pomocy i jestem zbyt wartościowa, by stracić kolejne lata na czekanie na cud. Edytowane przez majrowa dnia 11/08/2011 11:14 |
|
|
ef |
Dodany dnia 11/08/2011 11:19
|
Pasjonat Postów: 6498 Data rejestracji: 16.02.11 |
majrowa, dzięki za ten tekst. Wcale nie umarłeś lecz śpisz, jeszcze życie wyjdzie Ci. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 11/08/2011 12:55
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
I słusznie - nikt za Ciebie Twojego życia nie przeżyje. I witaj karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
majrowa |
Dodany dnia 11/08/2011 14:21
|
ef Dziękuję Wam za takie miłe przywitanie |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 11/08/2011 14:48
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
[quote]Doszło do mnie, że moja matka nie będzie za mnie umierała i nie będzie za mnie żyła. Że jeśli mi bardzo źle to mam prawo oczekiwać pomocy i jestem zbyt wartościowa, by stracić kolejne lata na czekanie na cud.[/quote] Majrowa [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Life |
Dodany dnia 11/08/2011 18:59
|
Platynowy forumowicz Postów: 3356 Data rejestracji: 26.02.10 |
Witaj
[b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu [/color][/b] Dla odmiany szczęśliwa i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło |
|
|
teczacpt |
Dodany dnia 11/08/2011 18:59
|
Brązowy Forumowicz Postów: 823 Data rejestracji: 13.08.10 |
To do dzieła
Tęcza [color=#3333ff]Tylko ci nie robią żadnych błędów,którzy nic nie robią.........[/color] |
Przeskocz do forum: |