Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: O komputerach
Linux
|
|
weronika |
Dodany dnia 26/03/2009 07:06
|
Brązowy Forumowicz Postów: 856 Data rejestracji: 10.08.08 |
Tylko nie smiac sie ze mnie prosze wyjadacze Windowsa masci wszelakiej, ale jak uruchamia sie w Linuksie aplikacje .exe? wbrew pozorom nie jest to tylko double left click....
[URL=http://chomikuj.pl/?page=258631]moja spiżarnia[/URL] na skraju... |
Makro |
Dodany dnia 26/03/2009 08:47
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Tu Ciebie zaskoczę - potrzebujesz program o nazwie Wine. Mam Ubuntu na drugiej partycji. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
weronika |
Dodany dnia 26/03/2009 09:57
|
O Matko,i mow mi jeszcze bo skad mam to wiedziec gdzie takie cus znajde...ten Linux mnie wykonczy kiedys
Makro |
Dodany dnia 26/03/2009 17:42
|
w ubuntu tylko się instaluje brakujące programy za pomocą kilku kliknięć. Proponuję abyś sprawdziła jak się instaluje nowe oprogramowanie na twoim linuksie.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
weronika |
Dodany dnia 27/03/2009 19:19
|
eeee....Xandros is inglisz only a ja jestem szwabojęzyczna... szkoda że nie mam cd-romu w netbooku bo już dawno byłby formacik i win xp [URL=http://chomikuj.pl/?page=258631]moja spiżarnia[/URL] na skraju... |
Makro |
Dodany dnia 27/03/2009 23:01
|
Ha, mam napęd CD na USB - ułatwia życie, poza tym jestem maniakiem kopii zapasowych. Postaram się jutro sprawdzić jak zainstalować Wine w Xandrosie [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
weronika |
Dodany dnia 28/03/2009 14:14
|
Haha, też bym miała jakbym miała jakby mi skąś skapnęło 250zł na taki napęd ja tam żyję na karty sd
Makro |
Dodany dnia 28/03/2009 20:53
|
Poczytałem o tym Xandrosie - rzeczywiście jakaś mocno zakręcona dystrybucja. Osobiście proponował bym Ci Ubuntu z gnome - u mnie działa super, a instalowanie programów prostsze niż w windowsie.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
weronika |
Dodany dnia 28/03/2009 22:00
|
wszystko brzmi pięknie w teorii-tylko że nie mam najmniejszego pojęcia jak dokonać cudu w linuksie pt-usuń system ja chyba się w końcu wybiore do jakiegoś fachowca i niech mi unormalni tego netbooka
Makro |
Dodany dnia 06/09/2009 10:52
|
Stary temat, ale odświeżę. Wczoraj wieczorem zainstalowałem sobie na netbooku linuxa - a dokładnie Ubuntu Remix Edition. Wygląda pięknie, jest szybki, praktycznie wszystko poza wi-fi działa bezpośrednio po zainstalowaniu. Na stronie Ubuntu jest opis z jakimi netbookami działa, więc jeżeli dalej walczysz ze swoim Xandrosem to masz fajną alternatywę. Mnie w każdym razie zachwycił wyglądem i dostosowaniem do potrzeb netbooka. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
weronika |
Dodany dnia 06/09/2009 13:08
|
mam już xp na netbooku |
Makro |
Dodany dnia 06/09/2009 13:27
|
Gdyby nie problem z wifi i specyficzny program do pracy prawdopodobnie bym winXP wyrzucił. Ten Ubuntu zdecydowanie lepiej działa na netbooku niż winXP.
weronika |
Dodany dnia 06/09/2009 16:51
|
nie wiem, nie miałam okazji się tym dłużej zabawić gdyż brat mi "zwędził" tymczasowo netbooka za granicę :/ |
weronika |
Dodany dnia 11/10/2009 14:18
|
Meeeeeeeeeeeeega zachwyt! mam ubuntu na pececie i jest cudowny Nie da ci tego ojciec nie da ci tego matka co da ci ubuntu i jego gratka |
on |
Dodany dnia 06/01/2011 20:07
|
Rozgrzewający się Postów: 11 Data rejestracji: 03.01.11 |
Tak - GNU/Linux to bardzo fajny system, niezwykle funkcjonalny. Ponieważ jest to dar od społeczności opensource i jest jako taki darmowy warto się zastanowić, czy chcemy w pełni skorzystać z oferowanych przezeń możliwości. Do takich mym zdaniem należy programowanie skryptów powłoki - tak, tak, wiem, brzmi to nieco groźnie, choć w rzeczywistości jest to bardzo prosty i przejrzysty język programowania. W miarę upływu czasu odwdzięczy się nam prostotą z jaką się administruje systemem z rodziny GNU/Linux. Osobiście od 4 lat pielęgnuję mego malutkiego pingwinka "Gentoo Linux", co również sprawia mi ogromną frajdę. Pod komputer mam podłączony wzmacniacz stereofoniczny, do którego płynie muzyka wprost z internetu, czym zarządza mój ukochany pingwinek. Jakby tego było mało dał mi do ręki inne narzędzia - jak chociażby pilot od karty tv. Wygoda, inny wymiar ..... - ----- -- - [color=#ff0033]Oni[/color] wszyscy chcą mnie zabić! - Kto taki? - nikt nie chce Cię zabić! - No Ci, o których myślisz, że chcą! - Ja o nikim takim nie myślę! - To skąd w takim razie wiesz, że nie chcą? |
|
|
Makro |
Dodany dnia 06/01/2011 20:24
|
Gdyby jeszcze udało się zmusić każdy sprzęt zmusić do współpracy. Miałem antyczną kartę telewizyjną z którą walczyłem z 3 m-ce. No i poddałem się
on |
Dodany dnia 06/01/2011 20:43
|
Rozgrzewający się Postów: 11 Data rejestracji: 03.01.11 |
Fakt - bywa, że Linuks nadal nie jest w stanie obsłużyć niektórych urządzeń. Szczególnie tych "egzotycznych", z tego względu od wielu już lat kupuję tylko sprzęt który jest popularny i tym samym najbardziej prawdopodobne obsługiwany. Ja ze swoją sobie właśnie poradziłem. I tu ujawniła się wyższość linuksa nad innymi systemami - wspomnianym pilotem obsługuję większość zdarzeń w systemie - od obsługi programu TV, poprzez programy do odtwarzania filmów, muzyki, po ... wszystkie polecenia które można wykonać w trybie wiersza poleceń. (skalowanie częstotliwości pracy procesora, zmiana impedancji wyjścia słuchawkowego karty muzycznej, czy rodzaju wyjścia itp, równie egzotycznych :-) ) Ponieważ jak napisałem, bardzo lubię rozwiązywać pojawiające się problemy konfigurując i kompilując jądro z każdą jego nową wersją - oferuję swoją pomoc. Dodam jednak, że nie jestem jakimś guru ;-) ... co może zakończyć się niepowodzeniem. A co to za karta? - dokumentacja źródeł jądra wyraźnie wskazuje, który sprzęt można obsłużyć. Jeśli jest wymieniona, zapewne zostanie obsłużona. Co do wyższości systemów - dziś czytałem świetny dowcip. "Nowa wersja jądra ma regulować w sposób zaawansowany zasilaniem: jeśli zostanie wyciągnięta wtyczka z kontaktu, to ma sprawdzić, czy wyłączył ją root, jeśli nie będzie pracował nadal" Edytowane przez on dnia 06/01/2011 20:51 - ----- -- - [color=#ff0033]Oni[/color] wszyscy chcą mnie zabić! - Kto taki? - nikt nie chce Cię zabić! - No Ci, o których myślisz, że chcą! - Ja o nikim takim nie myślę! - To skąd w takim razie wiesz, że nie chcą? |
|
|
Stan |
Dodany dnia 06/01/2011 22:01
|
Rozgrzewający się Postów: 8 Data rejestracji: 02.01.11 |
Też polecam Ubuntu, pracuję nad nim od dłuższego czasu, aktualnie korzystam z niego na komputerze domowym. Jedyny mankament, o czym już wspominano, to kłopoty z "egzotycznym" sprzętem. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 06/01/2011 22:09
|
Tego już ci nie powiem, bo karta poszła w inne ręce.
Przeskocz do forum: |