05 Grudnia 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

fastryga fastryga
2 dni Offline
easyflyfoil easyflyfoil
3 dni Offline
Em Em
2 tygodni Offline
sasta sasta
4 tygodni Offline
notno notno
5 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: easyflyfoil
Ogółem Użytkowników:2,210
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

01/12/2024
Explore the best Phuket Surf beaches in Thailand! Ride the waves at Kata Beach and Patong Beach, perfect for surfers of all levels. Experience thrilling adventures, stunning views, and ideal surfing c

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
 Drukuj temat
Perwersyjne bajki
Perfidia
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 06/05/2011 08:05
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

[url=http://ksiazki.wp.pl/gid,1709,tytul,Rozwiazla-Sniezka-homoseksualny-Pan-Kleks-czyli-erotyczne-podteksty-w-bajkach,galeria.html]Rozwiązła Śnieżka, homoseksualny Pan Kleks - czyli erotyczne podteksty w bajkach[/url]

Zabawny "artykuł", który pokazuje, że w klasycznych bajkach za każdym rogiem czai się perwersja (w tytule ujęto to jako erotyczne podteksty, ale jest to nieco przekłamane w stos. do treści). Zasadniczo uważam, że ten kto to wymyślił sam ma problem, ponieważ w kilku przedstawionych przykładach doszukuje się czegoś, co nie istnieje. Już samo odwoływanie się do Freuda, który był w stanie zauważyć symbolikę seksualną absolutnie we wszystkim, daje do myślenia.

Np.
Pisząc o Akademii Pana Kleksa, że "Ta bajka jest przepełniona odwołaniami do kultury gejowskiej!" ponieważ akcja ma miejsce w szkole "tylko dla chłopców". Moim zdaniem nie sposób pominąć aspekt kulturowy - Akademię napisał Brzechwa, w którego czasach szkoły tylko dla chłopców były czymś zupełnie zwyczajnym.

Lub

W nawiązaniu do Kopciuszka: "pantofelek to symbol fallusa, a książę objeżdża kraj i odbywa stosunek z każdą młodą kobietą." Nie wiem jak wy, ale dla mnie ze względu na technikalia ciężko przyjąć pantofelek za symbol penisa. No kurczę, ale to stopę wkłada się w pantofelek, a nie odwrotnie.

Itd.

Szukanie czegoś, czego nie ma czy to ja jestem zbyt ślepa, żeby zauważyć ten wszechobecny seksualny podtekst?
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
Czader
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 06/05/2011 09:05
Awatar

Pasjonat

Data rejestracji: 29.09.10

Co ma "szkoła dla chłopców" wspólnego z gejami, albo pantofelek z fallusem ??? Shock To tak jakby nazwać Królewnę Śnieżkę "niezdecydowaną niewyżytą nimfomanką utrzymującą stosunki seksualne z siedmioma krasnoludkami.
A "w pustyni i w puszczy" ? Staś i Nel. To pochwała pedofilii ?

Chore.
Edytowane przez Czader dnia 06/05/2011 09:06

Perfidia
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 06/05/2011 12:59
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 26.01.09

Czader, jak będziesz miał okazje, to kliknij linka i przeczytaj całość. Dowiesz się, że Śpiąca Królewna została wykorzystana przez sen, a Calineczka zmuszana była do zoofilii.

A a propos Śnieżki napisali tak:
[quote]Krasnoludki i Królewna żyją w symbiozie – gdy krasnale wyruszają do pracy w kopalni, Śnieżka zabiera się za sprzątanie domku. A wieczorem wszyscy zgodnie kładą się spać… w jednej izbie oczywiście. Nie są nam znane szczegóły wspólnych nocy kobiety i siedmiu (aż!) mężczyzn, ale możemy się domyślać, że towarzystwo nie nudziło się ze sobą.[/quote]
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]

http://antyproana.blox.pl
sigma
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 06/05/2011 18:48
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 12.02.11

Ja to widzę sporo nawiązań do analizy baśni, którą robił Bettelheim Wink Tylko on to wszystko tłumaczył nieco dokładniej, z odniesieniami do podświadomości zbiorowej i przede wszystkim - z wyjaśnieniem, jaką każda z tych baśni pełni rolę w rozwoju psychoseksualnym dziecka. Tutaj to jest takie bardzo uproszczone i często wyrwane z kontekstu.

A co do Calineczki - ja jeszcze do podstawówki chodziłam, jak uznałam, że to jest książka o próbach gwałtu na dziewczynce... ale może ja jestem dziwna ;-)
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie

Rat
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 06/05/2011 19:06
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 07.02.11

słyszałam o tym , by ły przykłady .
Ale to my dorośli dodajemy do tego nie wiadomo co ...
Jasne , przeanalizować Smurfy, Gumisie ... pewnie wyszłoby nie wiadomo co , ale jest to dziwne ...
Szukam bajki dla Dzieci .. było o paleniu magicznego ziela ( sorry , że ciągle ja o jednym , ale utkwiło mi w pamięci , wrzucę jak znajdę )

edit:
nie znalazłam tego co chciałam , ale za to
[youtube]LRmaZ1JCuoM[/youtube]
Edytowane przez Rat dnia 10/05/2011 17:41
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]

https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
Przeskocz do forum:

51,706,601 Unikalnych wizyt