Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia osobowości
Różnica
|
|
____A |
Dodany dnia 22/02/2009 14:53
|
Startujący Postów: 168 Data rejestracji: 21.02.09 |
Mam kilka pytań (znowu pytania) Tym razem chodzi o zaburzenia osobowości, a dokładniej- dwa typy osobowości chwiejnej emocjonalnie: F60.30 i F60.31 Czy ktoś może wypisać podstawowe (znaczące) różnice pomiędzy tymi dwoma zaburzeniami? Muszę się przyznać że zostałam "obdarowana" tymi dwiema "Efkami" (oczywiście przez dwóch różnych psychoterapeutów) I tutaj kolejne pytanie: Czy jest możliwe aby te dwa zaburzenia występowały wspólnie? Czy to jednak jeden z psychoterapeutów postawił niewłaściwą diagnozę? |
|
|
Makro |
Dodany dnia 22/02/2009 15:17
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Może zacznę od przybliżenia podstawowego faktu: osobowość z pogranicza i osobowość impulsywna stanowią podtypy osobowości chwiejnej emocjonalnie. Tak więc moim zdaniem nie można potraktować za możliwe współwystępowanie tych dwóch diagnoz. Różnica miedzy osobowość impulsywną a osobowością borderline mieści się w : niestabilny obraz siebie, niestabilne i naznaczone silnymi emocjami związki interpersonalne, silny lęk przed odrzuceniem i gorączkowe wysiłki mające na celu uniknięcie odrzucenia, działania autoagresywne, chroniczne uczucie pustki. Jeden z terapeutów dostrzegł te cechy, a drugi nie. Ta różnica jest często bardzo płynna, a diagnozę weryfikuje tak naprawdę czas. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Przeskocz do forum: |