05 Grudnia 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

fastryga fastryga
2 dni Offline
easyflyfoil easyflyfoil
3 dni Offline
Em Em
2 tygodni Offline
sasta sasta
4 tygodni Offline
notno notno
5 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: easyflyfoil
Ogółem Użytkowników:2,210
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

01/12/2024
Explore the best Phuket Surf beaches in Thailand! Ride the waves at Kata Beach and Patong Beach, perfect for surfers of all levels. Experience thrilling adventures, stunning views, and ideal surfing c

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
 Drukuj temat
dyskryminacją pracowników po chorobie
martyna
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 12/09/2010 22:15
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 07.08.09

Dyskryminacja pracowników po chorobie Promowane jest bycie zdrowym, pięknym i silnym. Dziś nie ma miejsca na słabość. Jeśli ktoś przychodzi po chorobie, jest blady, ma mniej siły, to wzbudza nasz niepokój, a nawet brak zaufania. Zastanawiamy się, czy poradzi sobie z pracą - "Rzeczpospolita" przytacza wypowiedź psychoonkolog Marioli Kosowicz.

Specjalistka komentuje w ten sposób często zachodzące przypadki dyskryminacji przez pracodawców pracowników z problemami zdrowotnymi.
Elżbieta M. pracuje w Rządowym Centrum Legislacji (RCL) od ośmiu lat. Wciąż na najniższym stanowisku - młodszego legislatora. Chociaż skończyła aplikację legislacyjną i pisze doktorat.
-To pracownik o znakomitej opinii i wysokich kwalifikacjach potwierdzonych dokumentami uczelni, stale poszerzający swoją wiedzę
- chwali ją Jadwiga Piekarska ze Stowarzyszenia Antymobbingowego Barbary Grabowskiej.
Dlaczego więc Elżbieta M. nie dostaje awansu? Jak twierdzi, z powodu stanu zdrowia. W 2004 r. stwierdzono u niej ciężką chorobę nowotworową - mięsaka. Miała kilka poważnych operacji. Ale nie rezygnowała z pracy. Dostała orzeczenie o niepełnosprawności, lecz z rakiem wygrała. Właśnie mija pięć lat od ostatniej operacji. Teraz czuje się lepiej. I chciałaby się rozwijać zawodowo- "Rzeczpospolita" prezentuje historię pani Elżbiety.
Dlatego postanowiła walczyć o swoje prawa. Złożyła pozew przeciwko pracodawcy. Twierdzi, że jest dyskryminowana. Jej szefowie jednak uważają, że wszystko jest w porządku.
- Badaliśmy tę sprawę wielokrotnie. Brak awansu ma podstawy wyłącznie merytoryczne - wyjaśnia "Rz" Piotr Gryska, wiceprezes RCL. Ta zainteresowała się sprawą. Poprosiła o informację, jakie procedury antydyskryminacyjne wdrożono w RCL. Rozmawiała także z prezesem instytucji. -Zobowiązał się do naprawy sytuacji -informuje Centrum Informacyjne Rządu.
-Przypadki dyskryminacji w pracy najczęściej dotyczą zwolnienia lub niezatrudnienia ze względu na chorobę -mówi dr Adam Bodnar z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. - Ostatnio mieliśmy do czynienia z przypadkiem policjanta, który został zwolniony, bo zaraził się HIV. Głośna była też historia asesorki prokuratorskiej. Po wypadku jeździ na wózku i została zwolniona z prokuratury.
Wkrótce sytuacja może się jednak zmienić. Trwają bowiem prace nad ustawą antydyskryminacyjną, dzięki temu ma się zwiększyć możliwość karania za dyskryminowanie osób niepełnosprawnych (teraz tę sprawę reguluje kilka paragrafów w kodeksie pracy). - Projekt ustawy został już przyjęty przez rząd i teraz trafi do parlamentu. Mam nadzieję, że szybko zostanie przyjęty. Jeśli tak się nie stanie, to zmiany wymusi na nas Unia Europejska - twierdzi Bodnar.

orginalny tekst:[url]http://www.charaktery.eu/wiesci-psychologiczne/3112/Dyskryminacja-pracownik%C3%B3w-po-chorobie/[/url]

I jak tutaj być szczerym z pracodawcą?
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

Makro
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 13/09/2010 00:58
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę

Data rejestracji: 10.08.08

Wychodzę z założenia, że pracodawca nie powinien nic wiedzieć na temat zdrowia pracownika - poza suchą informacją od lekarza medycyny pracy, że może pracować na danym stanowisku.

[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc

http://www.blogozakrecie.blox.pl
martyna
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 13/09/2010 08:32
Awatar

300% normy

Data rejestracji: 07.08.09

Ja całe lata pracy miałam dylemat powiedzieć czy nie powiedzieć. Owszem pracodawca nie wiedział na początku później z czasem to niestety wychodziło( głównie dlatego, że potrzebowałam pomocy medycznej i już przestawałam być samowystarczalna w danej chwili).Owszem nie inf na dzień dobry że choruje na ... raczej dot to głównie astmy bo ją czasem poprostu " widać".
Przyjęłam sobie taka zasadę, że raczej współpracowników informuję głównie dla własnego bezpieczeństwa
Mimo wszystko spotkałam się z dyskryminacją i to o dziwo z państwowych placówkach służby zdrowia Sad

A wy macie jakieś doświadczenia w temacie?
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy.

Life
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 13/09/2010 09:38
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 26.02.10

Uuu... tutaj Martyna lepiej u mnie nie poruszać tego tematu... Kiedyś może się podzielę,jak przetrawię ten temat do końca, ale teraz napiszę tylko tyle: Podpisuję się pod Makro.
[b][color=#00cc00]Bój się i idź do przodu Wink[/color][/b]

Dla odmiany szczęśliwa Grin
i wkur@@@na... Aaa... Już mi przeszło Pfft

bursztynka
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 27/12/2010 19:37
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 27.12.10

ja jak się przyznalam w pracy ze mam Chad, to z głównej sekretarki zrobili ze mnie sprzątaczkę, nic nikomu nie mówić, nie bawić się w sentymenty typu, lepiej będzie jak powiem,po co będę prowadzić "podwójne życie", bzdura!
facetowi też się niespodobało, że " byłam na leczeniu" jak się dowiedział pewnie z jakiś plotek " na mieście".
oczywiście nie zatajać, ale chwalić się nie ma czym.
A facetowi, wiadomo że na pierszych 4 " randkach" nie od razu mówi się o chorobach na dzień dobryAngry

Helga
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 03/01/2011 16:56
Startujący

Data rejestracji: 25.01.10

Pracodawca musi tylko wiedzieć, czy dana osoba może wykonywać daną pracę czy nie.
Reszta to już prywatna sprawa i tak jak przekonania polityczne, religijne, czy orientacja seksualna nie powinna być przedmiotem rozmów z pracodawcą.
[i][b][color=#990033]vanitas vanitatum, et omnia vanitas[/color][/b][/i]

Przeskocz do forum: