Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
The Stockholm Solution
|
|
anima |
Dodany dnia 01/11/2009 21:10
|
Startujący Postów: 157 Data rejestracji: 25.03.09 |
Hej. Czy ktoś z Was słyszał kiedyś o metodzie leczenia zaburzeń odżywiania proponowaną przez instytut Karolinska w Szwecji? Tym, którzy znają angielski polecam dokument http://www.youtube.com/watch?v=A7MZOx4eHf0 Tak w skrócie: specjaliści z tej kliniki zakładają, że z. o. nie są skutkiem różnych psychicznych problemów, czyli stoją w opozycji do klasycznego ujęcia tego problemu właśnie jako zaburzeń natury psychologicznej. Autorzy nowej teorii zakładają, że za powstaniem z.o. stoją niedożywienie i zbyt intensywny wysiłek fizyczny. Za mało pożywienia + za dużo wysiłku = zaburzenia jedzenia. Ja osobiście zgadzam się z tym, że wymienione wyżej czynniki mają związek z z.o., ale nie mam wrażenie, że coś bardzo istotnego umknęło autorom tej teorii - co z osobami, które zaczęły się głodzić [b]intencjonalnie[/b], wiedząc, że robią sobie krzywdę? Tymi, które zaczęły się niszczyć z nienawiści do siebie, z chęci "pokazania" światu, że bardzo cierpią? W tym wypadku np. anoreksja jest wynikiem wielu psychicznych perturbacji, a nie skutkiem niedożywienia. Fakt, niedożywienie pogłębia chorobę, ale ktoś musiał najpierw intencjonalnie [b]doprowadzić[/b] do tego niedożywienia. (Intencjonalnie, chociaż niekoniecznie świadomie). Przecież nie każda anorektyczka czy bulimiczka ma nadwagę kiedy zaczyna się "odchudzać". Co o tym sądzicie? Dla mnie to bardzo ciekawy temat! |
|
|
anima |
Dodany dnia 08/11/2009 21:36
|
Startujący Postów: 157 Data rejestracji: 25.03.09 |
aha |
|
|
Makro |
Dodany dnia 08/11/2009 22:03
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Nic się nie przejmuj, temat jest ciekawy - trzeba tylko znaleźć czas na to aby się w niego wczytać.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Makro |
Dodany dnia 13/11/2009 00:16
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
Cóż, zawsze ktoś musi wyskoczyć z przeciwnym zdaniem, tak dla oryginalności. Mnie ten pomysł nie przekonuje.
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Przeskocz do forum: |