Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Choroba afektywna dwubiegunowa
Genetyka, dziedziczenie.
|
|
Siostra87 |
Dodany dnia 05/07/2021 18:12
|
Rozgrzewający się Postów: 6 Data rejestracji: 16.06.21 |
Dzień dobry, tak jak pisałam w wątku zapoznawczym jestem siostrą mężczyzny ze zdiagnozowaną chorobą afektywną dwubiegunową. Ja i mój drugi brat mamy za sobą epizody depresyjne, nerwicowe, ale są już opanowane, "na lekach". Tym, co ostatnio zaprząta moją głowę jest CHaD i to, na ile jest to choroba dziedziczna. Wiem, że jeśli to rodzic jest chory to ryzyko, że dziecko zachoruje jest dość spore. Ale czy ktoś z Was orientuje się, jak to wygląda w "dalszej" relacji? Do sedna - czy (wiem, że nikt nie jest wróżką, ale może ktoś się dowiadywał, miał podobne rozmyślania) moje ewentualne dzieci mogą zachorować ze względów genetycznych? Czy ja mogę mieć uwarunkowania genetyczne, które u mnie się nie ujawniły, ale jest ryzyko, że u moich dzieci się ujawnią? Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 05/07/2021 18:30
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Moga miec predyspozycje jak pojawi sie jakis wyzwalacz to choroba sie rozwinie.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Siostra87 |
Dodany dnia 05/07/2021 20:15
|
No właśnie tego się obawiam... miałam nadzieję, że może skoro to nie ja jestem chora, tylko brat to moje (potencjalne) dzieci są dość bezpieczne . Wiem, że tak naprawdę każdego może to spotkać, ale jednak łudziłam się, że nie będzie to wszystko tak źle rokowało . |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 05/07/2021 20:27
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
Wiesz dziedziczenie nie jest bezwzględne, ale oczywiście ryzyko jest.
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Siostra87 |
Dodany dnia 05/07/2021 20:46
|
Rozumiem... strasznie to wszystko przykre, ale spodziewałam się, że takie będą odpowiedzi. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 06/07/2021 08:55
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Popatrz na to tak prof Łukasz Świecicki znakomity psychiatra zajmujacy sie dwubiegunowka sam na nia nie choruje mimo ze jego ojciec byl chory. Wiec nie wszystko jest takie oczywiste.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Siostra87 |
Dodany dnia 06/07/2021 12:04
|
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. |
|
Przeskocz do forum: |