Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Ogólnie o psychiatrii
DSM V
|
|
sigma |
Dodany dnia 19/10/2013 21:56
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Dowiedziałam się niedawno przypadkiem, że w maju została opublikowana klasyfikacja DSM V. Wiem o niej póki co tyle, że są różnice w diagnozowaniu autyzmu i odchodzi się w niej od pojęcia "autyzm" na rzecz "zaburzeń ze spektrum autyzmu". Oraz że w dalszym ciągu nie będzie rozróżnienia na kryteria diagnostyczne depresji u dzieci i u dorosłych :/. Ktoś wie coś więcej? (Makro?) W jakim kierunku idą zmiany (i co za tym idzie - jakich zmian możemy się w ICD-11 spodziewać)? karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Nieustraszona |
Dodany dnia 20/10/2013 18:22
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 6722 Data rejestracji: 03.04.10 |
ja własnie słyszałam że w DSM-V nie będzie podziału na autyzm, zespół Aspergera itd, tylko zaburzenia ze spektrum. Reszty nie znam
Kiedyś musisz się pożegnać z nadzieją na lepszą przeszłość.... |
|
|
Alia |
Dodany dnia 20/10/2013 20:14
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2831 Data rejestracji: 01.09.09 |
Sigma, jeśli znasz angielski, trochę można znaleźć w tym artykule: [url]http://www.sciencebasedmedicine.org/dsm-5-and-the-fight-for-the-heart-of-psychiatry/[/url], jak również w linkach, które są w nim zawarte. |
|
|
Makro |
Dodany dnia 20/10/2013 22:05
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
W DSM V zmiany są w istocie kosmetyczne, nie spodziewam się niczego więcej w ICD - 11. O autyzmie się nie wypowiem, bo to mnie szczerze bardzo mało interesowało. Z jednej strony mnie to cieszy, a z drugiej pokazuje jakiś zaułek do którego dotarliśmy - dalej diagnozowanie będzie w większym stopniu objawowe niż przyczynowe. [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Przeskocz do forum: |