04 Grudnia 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

fastryga fastryga
1 dzień Offline
easyflyfoil easyflyfoil
2 dni Offline
Em Em
2 tygodni Offline
sasta sasta
4 tygodni Offline
notno notno
5 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: easyflyfoil
Ogółem Użytkowników:2,210
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

01/12/2024
Explore the best Phuket Surf beaches in Thailand! Ride the waves at Kata Beach and Patong Beach, perfect for surfers of all levels. Experience thrilling adventures, stunning views, and ideal surfing c

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia lękowe
 Drukuj temat
niestosowność emocji
Anczii
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 12/03/2012 16:04
Rozgrzewający się

Data rejestracji: 12.03.12

[b]Złe uczucia bez powodu[/b]następują u mnie w obojętnie jakich sytuacjach, [b]w nieodpowiednich momentach[/b], np. oprócz anhedonii występuje także radość bez przyczyny, strach kiedy nie ma racjonalnego wyjaśnienia do niego, albo smutek który też nie jest adekwatny do sytuacji, kiedyś wystąpiła [b]racjonalna potrzeba rozpaczy[/b], racjonalnie powinna być, a jednak nastąpiła znieczulica, rozum się buntował za nią, a jej brak - nastąpiły różne [b]wyrzuty umysłu[/b]w snach przez jakiś czas.

daydreamer-k
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 12/03/2012 18:41
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 09.03.12

Te nieadekwatne uczucia i reakcje to zdaje się objaw chorobowy, a 'znieczulica' to obraz tego jak sprytnie nasza psychika radzi sobie z różnego rodzaju trudnościami,traumami.Wyparcie to próba radzenia sobie z daną sytuacją,odnalezienia się w niej.I to żadna Twoja wina,pamiętaj Smile
[i][color=#66cc66] You can do anything you want to. Follow your dreams, cause if you say you can't do it you'll spend the rest of your life proving it.[/color][/i]

amelie23
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 12/03/2012 20:18
Awatar

Startujący

Data rejestracji: 13.02.12

Tak sobie myslę...mój mąż chyba ma taką zniczulice, pozbawiony jest emocji..czy to jest częste w CHAD? Czy ja zaczynam sobie wszystko wmawiać, wymyslac?
[i]"W życiu piękne są tylko chwile..".[/i][color=#660066][/color]

bursztynka
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 12/03/2012 20:59
Awatar

Brązowy Forumowicz

Data rejestracji: 27.12.10

[i][i]czy to jest częste w CHAD?
--------------------------------------------------------------------------------[/i][/i]

Pewnie u każdego to przebiega inaczej, ja np. mam wrażenie że jestem raczej przegięta w drugą stronę.
Jak już coś przeżywam, czyję, myślę to 3 x silniej niż pozostali ( w domyśle zdrowi), z emocjami tak samo.
Występują i to bardzo silnie, i dobre i te złe.
Więc to może charakter, nie CHAD.
Przypomnę w tym momencie, dla niewtajemniczonych, od 14 lat żyjąca z rozpoznaniem CHAD.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin

Diuna
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 12/03/2012 22:23
Awatar

Platynowy forumowicz

Data rejestracji: 08.11.11

Jako chadowiec z nieco miejszym stażem podpiszę się pod słowami bursztynki.
ChAD to raczej emocji wyostrzenie- przynajmniej dla mnie.
Blokada emocji? Może to reakcja obronna? Emocje nieadekwatne do sytuacji- coś tu nie gra napewno. Może nie nauczono Cie emocji okazywać? Może nie były mile widziane?
Srutututu, pęczek drutu

daydreamer-k
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 12/03/2012 22:40
Awatar

Finiszujący

Data rejestracji: 09.03.12

[quote][b]amelie23 napisał/a:[/b]
Tak sobie myslę...mój mąż chyba ma taką zniczulice, pozbawiony jest emocji..[/quote]
Niestety,albo i stety nie możemy zajrzeć do jego wnętrza, zobaczyć co tam się rozgrywa.Opcji jest kilka.Może te emocje w sobie blokuje,ponieważ męczą go,sprawiają,że cierpi,wykańcza się ich intensywnością,bądź całą emocjonalną burzę trzyma w środku i tylko tego nie pokazuje,ale wcale nie jest ich pozbawiony.Może najlepiej byłoby się jego zapytać?
[i][color=#66cc66] You can do anything you want to. Follow your dreams, cause if you say you can't do it you'll spend the rest of your life proving it.[/color][/i]

Przeskocz do forum: