Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Choroba afektywna dwubiegunowa
Czas depresji
|
|
aya99 |
Dodany dnia 20/02/2012 18:40
|
Rozgrzewający się Postów: 16 Data rejestracji: 23.12.11 |
Czy mógłby ktoś napisać , jak wygląda stan depresji po okresie górki. Czy można wyczuć kiedy i czy zaczyna się depresja.Miałem akurat dzisiaj pytanie od doktor czy nastąpiła u mnie już depresja. I szczerze nie wiem co jej odpowiedzieć. Nie chcę podważać niczyjej diagnozy i trafności w jej postawieniu, ale zacząłem podejrzewać zbyt szybkie i pochopne załatwienie "sprawy. |
|
|
Czader |
Dodany dnia 20/02/2012 19:04
|
Pasjonat Postów: 5149 Data rejestracji: 29.09.10 |
[quote]Czy mógłby ktoś napisać , jak wygląda stan depresji po okresie górki.[/quote] Pewnie u każdego wygląda to zupełnie inaczej, u mnie było tak "jakby mi odcięli prąd". Czarna dziura.W którą wpadasz i lecisz... [quote]Czy można wyczuć kiedy i czy zaczyna się depresja.[/quote] Można. Zwróć uwagę na sen. Im dłużej tym gorzej, włącznie z myślą "żeby to wszystko przespać" . wszystko widzisz w czarnych barwach, nic ci się nie chce, problem z umyciem się, ubraniem się, ogólnie ogarnięciem się. Ja to nazywam "zmęczeniem samym sobą". [quote]Miałem akurat dzisiaj pytanie od doktor czy nastąpiła u mnie już depresja.[/quote] Z ciekawości - ile trwała wizyta ? Różne pytania w gabinetach słyszałem, ale to raczej nie ja powinienem "diagnozować u siebie cokolwiek" ale właśnie ten doktor. Sam bym się pewnie do tego przyczepił. Kiedy następna wizyta ? |
|
|
aya99 |
Dodany dnia 20/02/2012 19:24
|
Rozgrzewający się Postów: 16 Data rejestracji: 23.12.11 |
Aha, więc jak na razie sen jest ok i raczej dbam o siebie i wszystko przychodzi mi z łatwością. Tzn., że nie można mówić u mnie o depresji... Jestem w kontakcie telefonicznym z doktor i jej pytanie do mnie było przez telefon właśnie. Ale mi chodzi głównie o trafną diagnozę wobec mnie. Mam wątpliwości, czy aby napewno dobrze zostałem zdiagnozowany? Czytając różne przypadki choroby tutaj, to ludzie naprawdę mają wielkie problemy zdrowotne i wymagają leczenia. Czy znacie osobę, która jest leczona farmakologicznie, a nie jest chora? I jak wtedy wygląda obraz tej osoby? |
|
|
Diuna |
Dodany dnia 21/02/2012 15:17
|
Platynowy forumowicz Postów: 2684 Data rejestracji: 08.11.11 |
Aya99. Twoje poprzednie posty były "pieśnia pochwalną o górce". Czy teraz jest podobnie? Czujesz się gorzej po tym locie, a może po prostu rozsądniej? Z doświadczenia wiem, że depresję ciężko u siebie przegapić, raczej drugi biegun ChAD za cholerę nie chce kwalifikować się jako stan chorobowy, którym bez watpienia jest. Wątpliwosci co do trafnosci diagnozy- przy ChAD norma, zwłaszcza w hipomanii czy manii. Najlepiej iść do kolejnego psychiatry. Pani doktor zasugerowała Ci depresja- to nie znaczy, że po każdym epizodzie maniakalnym musisz w nią wpaść. Edytowane przez Diuna dnia 21/02/2012 15:27 Srutututu, pęczek drutu |
|
Przeskocz do forum: |