Zobacz temat
Mam Efkę :: O psychiatrii :: Zaburzenia odżywiania
skutki uboczne?
|
|
Inus |
Dodany dnia 05/09/2011 10:32
|
Finiszujący Postów: 405 Data rejestracji: 05.09.11 |
Wszedzie podane sa skutki uboczne dla bulimi bez rozdzielenia czy chodzi o bulimie z wymiotowaniem czy inną metodą kompensacji . Chcialabym zapytac jakie skutki dla zdrowia ma samo objadanie na przemian z prawie glodowkami ? Bo myślę, że nie są one tak duże jak przy przeczyszczaniu którego spróbowałam ale jedak większego bagna mi nie potrzeba;/ Inuś. |
|
|
martyna |
Dodany dnia 05/09/2011 10:43
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
pytasz o skutki uboczne dla organizmu czy dla psychiki? chcesz znać odp by świadomie sobie dowalać ? radzę poszperać w necie pełno jest o tym .... Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
Inus |
Dodany dnia 05/09/2011 11:12
|
Raczej po to, żeby wiedzieć jaką krzywdę sobie robie i czy "opłaca mi się" porozmawiać o tym z lekarzem (i tak muszę iść). Bo co mam jej powiedziec?Że się przez kilka dni w tygodniu objadam jak nienormalna? A co do skutków dla psychiki to niestety znam. |
|
|
sensitivechild |
Dodany dnia 05/09/2011 11:18
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
No wlasnie chyba to powinnas powiedzieć, bo podejrzewam, że to problem z którym do lekarza pójdziesz.. I nie zwlekaj z tym, im wczesniej tym lepiej
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
|
Inus |
Dodany dnia 05/09/2011 11:31
|
Ale ja mam zamiar iść do zwykłego rodzinnego lekarza, i nie wiem w czym Pani doktor mogłaby mi pomóc... I boje się tej wizyty więc gdybym była pewna , że moje złe samopoczucie to przez problemy z jedzeniem no to chyba byłoby mi łatwiej się zmusić... |
|
|
martyna |
Dodany dnia 05/09/2011 11:33
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Inus to wyobraź sobie co dzieje sie w Twoim organizmie jak najpierw mu dostarczasz kilka kg żarcia a później 5 dniową głodówkę ....
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
sensitivechild |
Dodany dnia 05/09/2011 11:34
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
Ja też nie wiem w czym pani doktor mogłaby Ci pomóc ewentualnie wysłać, gdzie trzeba... w tej kwestii radziłabym jednak specjalistę
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
|
verdemia |
Dodany dnia 05/09/2011 11:36
|
Złoty Forumowicz Postów: 1809 Data rejestracji: 29.07.09 |
Inus witaj ja tez bym radzila specjaliste. Bo bulimia to zaburzenie obijajace sie kompleksowo i na ciele i na psychice. Czasem internisci nie sa przygotowani odpowiednio do leczenia bulimii. pstraszyc cie zebys jednak zdecydowala sie na leczenia? ja kiedys po jednym z mocniejszych epizodow objadania sie wyladowalam w szpitalu z podejrzeniem zapalenia trzustki. Poczytaj sobie w necie co to oznacza. lekarz powiedzial, ze niewiele mi brakuje zeby trzustka do konca mi padla. Edytowane przez verdemia dnia 05/09/2011 11:39 |
|
|
Inus |
Dodany dnia 05/09/2011 14:27
|
No tak, ja już raz spędziłam kilka dni z "zatruciem" czyt wymioty/biegunka(nic nie prowokowane)/ ból brzucha /gorączka.. a najzabawniejsze to, że i tak trzeba mnie było siłą odciągać od lodówki bo nie umiałam przestać.. |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 05/09/2011 16:00
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Myślę, że ten problem można sprowadzić do dość prostej reguły - fizyczne konsekwencje stosowania kompensacji będą się koncentrować tam, gdzie działają stosowane środki. Czyli - przy prowokowaniu wymiotów - przełyk i jama ustna; przy przeczyszczaniu się - jelita; przy nadużywaniu środków moczopędnych - nerki itd.; przy ćwiczeniach - stawy, mięśnie. Przy tym nie wolno zapominać o konsekwencjach uniwersalnych (także tych wynikających z przejadania się) - brak równowagi elektrolitów, odwodnienie, niedobory witamin i innych składników. Zasadniczo to moim zdaniem nie ma sensu wnikanie w co, jak, z czym i dlaczego. Bo konsekwencje psychiczne bulimii są paskudne niezależnie od tego jaki towarzyszą im konsekwencje fizyczne - również paskudne. To się powinno leczyć, a nie analizować. [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
nienasycona |
Dodany dnia 19/09/2011 14:19
|
Rozgrzany Postów: 54 Data rejestracji: 19.09.11 |
Hej Inus! Mogę Ci opisać skutki uboczne które np u mnie powstały i mam nadzieję, że jeszcze nie doświadczyłaś żadnego z nich! [b]-refluksy[/b] (spowodowane rzyganiem) : mówiąc w skrócie od tego całęgop rzygania już Ci się ulewa z gardła, Twój organizm nie potrafi utrzymać nawet szklanki wody czy odrobinki pokarmu. Zalecam ograniczać zaraz po posiłku wszelkich skłonów i podskoków [b]-zajady[/b] (spowodowane rzyganiem) : chyba każdy wie o czym mówię. To są te niefajne ranki w kącikach ust, które ciągle pieką i powodują że wargi pękają aż do krwi ;( -rozciągnięcie żołdka -kłopoty z miesiączką, co może prowadzić do kłopotów z zajściem w ciążę w przyszłości -bruzdy na rękach od zaciśniętych zębów na nich -przepalony przełyk plus wrzody na przełyku czy w żołądku (cholernie bolesna sprawa!!!) -ciągle opuchnięte ciało spowodowane zatrzymaniem się wody w organizmie hmmm póki co tyle mi przyszło do głowy obserwując samą siebie 'Self harm is not a trend. Anorexia is not a phase. Depression is not an act. Homosexuality is not a choice. Sexual assult is not provoked. Suicide is not a result of cowardice' |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 21/09/2011 13:17
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Trochę będę się czepiać. I z góry przepraszam, że dopiero teraz zwróciłam na to uwagę. Mowa o "skutkach ubocznych" bulimii, co implikuje, że bulimia ma także skutki nie-uboczne. Zawsze wydawało mi się, że to o czym mowa nazywa się [b]konsekwencjami[/b] bulimii, bo w tej chorobie jakoś trudno mi odnaleźć korzyści. Chciałam zapytać się czy to takie niefortunne sformułowanie problemu, czy rzeczywiście ktoś myśli o bulimii jak o leku, która ma skutki pożądane i niepożądane? [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Inus |
Dodany dnia 23/09/2011 10:07
|
Niefortunne sformułowanie problemu
"Uczyń bym był z kamienia, bym z kamienia był. I pozwól mi, pozwól mi, Spróbować jeszcze raz, jeszcze raz, jeszcze raz." |
|
Przeskocz do forum: |