21 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Em Em
5 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
9 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
bursztynka
#61 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 14:46
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

A ja jestem ciekawa czy był film pt, Diuna w akcji.
Opieprzyłaś równo właściciela, co podaje., czy też ugryzłas się w język?Grin

Mi przeszło, ale przez chwilę byłam tak nabuzowana, że z tego wszystkiego i zupę ugotowałam, i kuchnię posprzątałam.

Nie ma co, ale mnie baba na ziemię ściągnęła.Grin
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Diuna
#62 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 15:19
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Nie było... Jakimś cudem wyhamowałamvi obyło się bez ofiar. Jednak gdy kiedyś dostałam gołąbki składające się głównie z soli (Legnica) to było zabawnie.
Srutututu, pęczek drutu
 
Rat
#63 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 15:39
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

ohhh [b]Diuna[/b] niemalże moje rejony ZG Wink
nie cierpię tego mięcha kebabowego , jak już to zamawiam tylko buła z surówkami i sosami Pfft
Kebabom mówię stanowcze NIE ! Grin hehe
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
Perfidia
#64 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 15:50
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Kiedyś w Zielonej Górze jadłam obiad w restauracji, która nazywała się bodajże Złota Kaczka. Zamówiłam placki po węgiersku. I też składały się głównie z soli Dobani
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Diuna
#65 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 16:04
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Najlepszy placek po węgiersku robią w mojej wiosce... A jaki duuuuży!!!
Srutututu, pęczek drutu
 
bursztynka
#66 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 16:11
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

Przynajmniej może taki placek ziemniaka widział.Grin
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Alia
#67 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 20:07
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 2831
Data rejestracji: 01.09.09

[quote][b]Jaskolka napisał/a:[/b]
A druga znajoma z kolei wkłada kromki do jajka, a następnie kładzie na patelni... Obie wersje pyszne Smile[/quote]

To jest stary kryzysowy przepis mojej cioci. Bierze się stary, czerstwy chleb, obtacza w jajku i smaży. Ciocia nazywała to "łasuski" (przypuszczam, że od "łasucha"). W dzieciństwie bardzo je lubiłam, zwłaszcza posypane odrobiną przyprawy włoskiej, choć mój ojciec woli z dżemem.

A dziś w ramach kontestowania tradycyjnej polskiej świątecznej kuchni, tych wszystkich smażonych kiełbas, kurczaków i kaczek, zrobiłam chilli.
 
Diuna
#68 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 21:08
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

A ja zupkę chińskąGrin
Codzienna dawka chemii musi być! A jak znam życie to prawdziwą ucztę dopiero dziś zacznę, ostatnio apetyt uaktywnia mi się po zmierzchu.
Srutututu, pęczek drutu
 
bursztynka
#69 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 21:58
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

[quote]Bierze się stary, czerstwy chleb, obtacza w jajku i [/quote]

A to znam.U nas to się nazywa francuskie tosty i najczęściej robi sie na chałce- pychota.
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Diuna
#70 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 22:07
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

I z cukrem...
Dla największych hardcorowców. Bierzemy chałwę, kruszymy. Mieszamy z serkiem straciatella. Można zagryzać czekoladą.
Srutututu, pęczek drutu
 
bursztynka
#71 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 22:37
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

Faktycznie, hardcore ale to przed okresem.
Czasem tak mam, i śledż i słodkie, olaboga, co się wtedy u mnie dzieje.Shock
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Diuna
#72 Drukuj posta
Dodany dnia 11/04/2012 22:50
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Śledzie, Bursztynko?
Proszę bardzo- najlepsze to z rodzynkami (najpierw trzeba je sparzyć) cebulką (zeszklić) i sosem pomidorowym. U
I niech w takiej zalewie trochę postojąSmile
Srutututu, pęczek drutu
 
Diuna
#73 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 01:16
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Bierzemy kurę. Najlepiej, żeby była już martwa i pozbawiona wnętrznośi, na przykład taka z Biedronki.
Marchewkę i cebulę kroimy, zasypujemy tym kurę ułożoną w brytfannie. Im więcej marchewki tym lepiej. Dodajemy majeranku i innych przypraw. Pieczemy aż będzie dobra.
Srutututu, pęczek drutu
 
sigma
#74 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 01:45
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

A sos jakiś? W samych warzywach to chyba strasznie suche musi to mięso wychodzić?
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Diuna
#75 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 08:02
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2684
Data rejestracji: 08.11.11

Czymśtam to się polewało, zresztą marchewka puszcza soki. Dopytam i przekażę, bo taki kurczak jest naprawdę pyszny.
Srutututu, pęczek drutu
 
sigma
#76 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 12:00
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Dopytaj, bo dla mnie największą sztuką w pieczeniu kurczaka jest właśnie sprawienie, żeby nie był suchy Smile
Kiedyś piekłam na przykład nabitego na butelkę z piwem. Wyszedł dobry, ale wyglądał przerażająco Grin Mniej więcej tak:
[img]http://3.bp.blogspot.com/_yNtliOdAPKw/S4qMhJLqYjI/AAAAAAAABx4/CUVLhPhNJAI/s1600/ca%C5%82y.jpg[/img]
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Rat
#77 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 12:03
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

co daje takie nabicie na butelkę , bo też to słyszałam ... a piwo w środku butelki ? Grin
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
sigma
#78 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 12:11
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Tak, w środku butelka jest wypełniona do 1/3 wysokości piwem z wodą (pół na pół). I właśnie dzięki temu mięso nie jest suche, zwłaszcza jak się je w trakcie pieczenia z 2-3 razy poleje wytwarzającym się sokiem (ja chyba jeszcze do naczynia, w którym kurczak stał, wlewałam trochę tego piwa, żeby było czym polewać, jeśli dobrze pamiętam). W oryginalnym przepisie w tej butelce miało być wino, ale ja robiłam na piwie i też był dobry Smile

Edit: Ważne, żeby kurczaka wstawiać do zimnego piekarnika i dopiero potem rozgrzewać! Inaczej butelka mogłaby eksplodować Wink
Edytowane przez sigma dnia 12/04/2012 12:15
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Rat
#79 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 12:15
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

może kiedyś jak mnie najdzie na eksperymenty w kuchni to się skuszę na takiego kurczaka , bo zaiste suchy kurczak smaczny nie jest .
ps - musiał faktycznie ciekawie wyglądać przed włożeniem do piekarnika jak i po wyjęciu Wink
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
bursztynka
#80 Drukuj posta
Dodany dnia 12/04/2012 12:57
Awatar

Brązowy Forumowicz


Postów: 781
Data rejestracji: 27.12.10

slyszałam o tym kurczaku na butelce- fajnie sigma , że przypomniałaś + szóstka, za uwagę o zimnym piekarniku.

Ale rozumiem też , że taką kratkę z piekarnika co jest na blachy z ciastem, też mam wyjąć, żeby się butelka na pionowo zmieściła.

Na czym kładę tą butelkę, bezpośrednio na blachę, spod której bucha ogień?
[i]nie stosujesz się do zasad panujących na forum. Ono się dla ciebie nie zmieni![/i]

Grin
 
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

51,656,576 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024