Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
Wątek kulinarny
|
|
sigma |
Dodany dnia 22/11/2013 12:45
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Macie urządzenie do pieczenia chleba, czy to w piekarniku? Jestem kulinarnym mistrzem Chciałam sobie zrobić jajka na miękko. Wstawiłam do gotowania i poszłam do pokoju, zupełnie zapomniałam, że jajka się gotuje z zegarkiem w ręce. Jednocześnie wstawiłam wodę na herbatę, więc jak potem usłyszałam, że coś mi się gotuje, to pomyślałam tylko, że to woda. Dopiero jak czajnik się wyłączył, a coś dalej bulgotało, to mnie olśniło, że ja gotuję jajka na miękko Wpadłam do kuchni, kilka sekund postałam nad garnkiem, zastanawiając się, czy tym jajkom bliżej może być do surowych, czy do twardych, wyłączyłam - jajka wyszły idealne - białko ścięte, żółtko zupełnie płynne Z zegarkiem rzadko mi się zdarza tak dobrze wyczuć moment karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 23/11/2013 23:52
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Pieczemy w piekarniku. Ja kiedyś ugotowałam jajko na miękko tak, że wybuchło [color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
sensitivechild |
Dodany dnia 14/12/2013 10:39
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b1c33f16c297233.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/477/4b1c33f16c297233med.jpg[/IMG][/URL] Mój tort, a bardziej placek z masą cukrową Taki płaski gniot, bo miałam większą tortownicę niż było w przepisie, a zmniejszyłam ilość jaj (i proporcjonalnie składników), bo i tak to było "na próbę" Popękał trochę z boków, muszę też bardziej ten lukier rozwałkować następnym razem - bez użycie papieru do pieczenia, mój super pomysł w praktyce okazał się niezbyt mądry [color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 14/12/2013 11:11
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
A,ja podziwiam twoje kulinarne zdolności
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Pogodna |
Dodany dnia 14/12/2013 11:43
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Wow piękny wyszedł ! Następnym razem proszę o instrukcję krok po kroku
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 14/12/2013 11:49
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Rzeczywiście - wygląda super. Sama nigdy się nie odważę na coś takiego
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
sigma |
Dodany dnia 14/12/2013 12:10
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Nigdy nie mów nigdy Jak to była próba, to ja bardzo chcę zobaczyć ten właściwy tort! karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Nadzieja |
Dodany dnia 14/12/2013 13:24
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
A, ja się pochwalę chlebem który piecze moja mama. Jest pyszny [img]http://s1.zmniejszacz.pl/115/zdjecie1591__9862.jpg[/img] [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
tajfunek |
Dodany dnia 14/12/2013 14:53
|
300% normy Postów: 7284 Data rejestracji: 31.05.09 |
Sensi Ty zdolniacho |
|
|
sensitivechild |
Dodany dnia 14/12/2013 15:15
|
Platynowy forumowicz Postów: 2771 Data rejestracji: 04.12.10 |
Uwielbiam chleb własnej roboty. Właśnie niedawno odebrałam od babci dwa bochenki. Tylko wsadziła w nie coś innego niż siemię lniane, żyję nadzieją, że Małej nic nie będzie Taka masa jest naprawdę prosta do zrobienia - 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody (zostawić w garnku do spęcznienia) + 50 g glukozy i to na wolny ogień, by się nie zagotowało. Potem 200 g cukru pudru do blendera (którego omal nie spaliłam) i tę papkę ciepłą (byle nie gorącą), można już po zmieszaniu dodać aromat i barwnik, jeśli się chce kolorek Potem na stolnicę obsypaną cukrem pudrem tę maziajkę (bez łyżki się nie obejdzie) i mieszamy z cukrem pudrem (200 g nie więcej), wtedy jest super masa plastyczna, czy to do całego tortu, czy do ozdóbek. [color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color] [b][color=#ff9900] "-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, |
|
|
Makro |
Dodany dnia 15/12/2013 18:45
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3419 Data rejestracji: 10.08.08 |
@Nadzieja - będę wdzięczny za przepis. A dzisiaj zrobiłem saltimbocca z szynką i serem [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2822d0d58d909ee2.html][IMG]http://images62.fotosik.pl/481/2822d0d58d909ee2m.jpg[/IMG][/URL] Edytowane przez Makro dnia 15/12/2013 18:51 [color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color] [color=#6600ff]Karl Kraus[/color] [color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc |
Nadzieja |
Dodany dnia 15/12/2013 20:57
|
Pasjonat Postów: 5532 Data rejestracji: 20.08.08 |
Makro jakie to apetyczne, jeść mi się zachciało, a jak to się robi bo pierwszy raz słyszę o czymś takim Przepis na PW wysłałam Sensi tak swój chleb jest najlepszy u nas w domu tylko pies je kupny A, zapach w trakcie pieczenia zarąbisty... [color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany." Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color] |
|
|
Perfidia |
Dodany dnia 26/12/2013 08:57
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Przetestowałam nowy przepis na sernik: [url]http://m.smaker.pl/przepis-najlepszy-sernik-na-swiecie,103635.html[/url]. Jest na prawdę dobry i niesłychanie prosty do zrobienia. Tylko następnym razem dodam mniej cukru. Proporcje podane w przepisie starczą na blachę większą niż tortownica pokazana na zdjęciu.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Pogodna |
Dodany dnia 31/12/2013 09:26
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 3860 Data rejestracji: 23.06.10 |
Moje potrawy na dzisiejszy wieczór: Pomysły na przystawki z ciasta francuskiego 1) ciasto francuskie z oliwkami * słoik oliwek, * ciasto francuskie, * jajko, * patyczki do szaszłyków. Ciasto francuskie podzielić na paseczki o szerokości oliwki.Jeżeli podzielimy po długości ciasta wówczas na jeden pasek potrzebujemy 6 oliwek,jeżeli natomiast po szerokości to na jeden pasek potrzebujemy 4 oliwki. Paseczkami ciasta opleść oliwki w następujący sposób: Na środku paska położyć oliwkę,owinąć paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem..itd.. [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f6ed020e27a9432.html][IMG]http://images61.fotosik.pl/512/3f6ed020e27a9432.jpg[/IMG][/URL] Powinno tak wyglądać : [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/512cf6b0258f22d8.html][IMG]http://images65.fotosik.pl/513/512cf6b0258f22d8.jpg[/IMG][/URL] Smarujemy jajkiem. Piec 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i wygląda tak: [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac0d9b8355265721.html][IMG]http://images63.fotosik.pl/512/ac0d9b8355265721.jpg[/IMG][/URL] 2) tak samo planuję zrobić z ciastem i parówkami kilka sztuk do tego sos czosnkowy Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać. |
|
|
Jaskolka |
Dodany dnia 31/12/2013 16:35
|
Platynowy forumowicz Postów: 2580 Data rejestracji: 13.10.10 |
Pogodna, ale świetne! Dziś już raczej nic takiego nie zdziałam, ale na pewno kiedyś wykorzystam |
|
|
sigma |
Dodany dnia 22/01/2014 21:15
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Wykorzystuję promocje w Biedronce i jem ostatnio sałatki, bo mój organizm się domaga warzyw... i dobrze, niech się domaga Wczoraj robiłam: sałata rzymska (z promocji) koperek (z promocji) fasolka szparagowa (bez promocji, ale paczka mrożonej 2,50 kosztuje w Biedronce ) kukurydza pół ogórka (bo tyle miałam w domu) trochę słonecznika i sok warzywny jako sos. Dzisiaj dla odmiany : mieszanka sałat z sałatą rzymską fasolka szparagowa oliwki ser typu feta kukurydza pół papryki i sok warzywny się skończył, więc sos z resztki krojonych pomidorów w puszce karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Rat |
Dodany dnia 23/01/2014 20:28
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
pierwsza sałatka zdecydowanie lepsza ( brak fety i oliwek ) a sok warzywny jakiejś konkretnej firmy ? ... bo niektóre smakują jak niedoprawiony sos do spaghetti [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
sigma |
Dodany dnia 23/01/2014 20:40
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
Mnie druga bardziej smakowała, pierwsza była maksymalnie oszczędna, bo miałam resztkę pieniędzy w portfelu, a w biedronce kartą oczywiście nie zapłacę Mój ulubiony sok warzywny to był biedronkowy Just Fit... ale już go nie ma nigdzie od jakiegoś czasu :/ Lubię też fortunę WW+ i tymbarka vega, ale rzadko kupuję, bo to małe opakowania i drogo wychodzi. Generalnie - dobry sok nie może mieć w smaku przewagi soku pomidorowego, bo ja nie znoszę soku pomidorowego. Teraz akurat miałam jakiś niezbyt dobry, chyba litrową fortunę... samego bym nie wypiła, tylko jako baza do sosów był. karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Rat |
Dodany dnia 25/01/2014 15:41
|
Platynowy forumowicz Postów: 3056 Data rejestracji: 07.02.11 |
Właśnie z Tymbarka warzywne soki smakowały mi jak sos do spaghetti Pomidorowy lubię , ale muszę dodać pieprzu , bo mdły ... nawet ten pikantny Jak będę robiła surówkę to spróbuje patentu na sok warzywny [color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color] |
Perfidia |
Dodany dnia 16/02/2014 19:03
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 7779 Data rejestracji: 26.01.09 |
Zbliżają się urodziny Pasożyta i w związku z tym stoi przede mną zadanie zrobienia urodzinowego tortu. Problem jest taki, że ten tort ma być do żłobka, a tam jest część dzieci, które nie jadają mleka i jego przetworów. Tort bezmleczny Przeglądam sobie wujka Googla i jakoś żaden z przepisów nie przemawia do mnie. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i] [small]A.Einstein[/small][/color] [small]1,6180339887498948482045868343656...[/small] |
Przeskocz do forum: |
Podobne Tematy
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
wątek książkowy | W wolnym czasie | 760 | 29/10/2023 15:19 |
Wątek Muzyczny IV | W wolnym czasie | 709 | 15/01/2023 20:15 |
Wątek | Nasze wątki - część otwarta | 153 | 23/11/2020 20:31 |
wątek wakacyjny | W wolnym czasie | 30 | 01/06/2020 16:38 |
Nowy wątek | Przedstaw się | 13 | 06/04/2015 20:49 |