21 Listopada 2024
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie


Em Em
5 dni Offline
sasta sasta
2 tygodni Offline
notno notno
3 tygodni Offline
KingArthur KingArthur
8 tygodni Offline
swistak swistak
9 tygodni Offline
Ostatnio zarejestrował się: davidcorso
Ogółem Użytkowników:2,209
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

18/12/2022
Cześć, Rafa!

15/12/2022
Dzień Dobry Wszystkim Smile

06/10/2022
zdrowia

06/10/2022
Covid zapukał do moich drzwi poraz kolejny ten już ze szpitalem w tle. Stres

17/07/2022
Romek, nowi użytkownicy mają zablokowaną możliwość pisania na Forum - najpierw muszą się przedstawić w dziale "przedstaw się".

Archiwum shoutboksa
Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
 Drukuj temat
Wątek kulinarny
sigma
Dodany dnia 22/11/2013 12:45
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Macie urządzenie do pieczenia chleba, czy to w piekarniku?

Jestem kulinarnym mistrzem Grin Chciałam sobie zrobić jajka na miękko. Wstawiłam do gotowania i poszłam do pokoju, zupełnie zapomniałam, że jajka się gotuje z zegarkiem w ręce. Jednocześnie wstawiłam wodę na herbatę, więc jak potem usłyszałam, że coś mi się gotuje, to pomyślałam tylko, że to woda. Dopiero jak czajnik się wyłączył, a coś dalej bulgotało, to mnie olśniło, że ja gotuję jajka na miękko Grin Wpadłam do kuchni, kilka sekund postałam nad garnkiem, zastanawiając się, czy tym jajkom bliżej może być do surowych, czy do twardych, wyłączyłam - jajka wyszły idealne - białko ścięte, żółtko zupełnie płynne Grin Z zegarkiem rzadko mi się zdarza tak dobrze wyczuć moment Pfft

karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Perfidia
Dodany dnia 23/11/2013 23:52
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Pieczemy w piekarniku.

Ja kiedyś ugotowałam jajko na miękko tak, że wybuchło foch
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
sensitivechild
Dodany dnia 14/12/2013 10:39
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2771
Data rejestracji: 04.12.10

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b1c33f16c297233.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/477/4b1c33f16c297233med.jpg[/IMG][/URL]

Mój tort, a bardziej placek z masą cukrową Grin Taki płaski gniot, bo miałam większą tortownicę niż było w przepisie, a zmniejszyłam ilość jaj (i proporcjonalnie składników), bo i tak to było "na próbę" Wink Popękał trochę z boków, muszę też bardziej ten lukier rozwałkować następnym razem - bez użycie papieru do pieczenia, mój super pomysł w praktyce okazał się niezbyt mądry Grin
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color]
[b][color=#ff9900]
"-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić,
 
Nadzieja
Dodany dnia 14/12/2013 11:11
Awatar

Pasjonat


Postów: 5532
Data rejestracji: 20.08.08

A,ja podziwiam twoje kulinarne zdolności Kwiatek
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany."
Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color]
 
Pogodna
Dodany dnia 14/12/2013 11:43
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Wow piękny wyszedł ! Następnym razem proszę o instrukcję krok po kroku Grin
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
Perfidia
Dodany dnia 14/12/2013 11:49
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Rzeczywiście - wygląda super. Sama nigdy się nie odważę na coś takiego Boisie
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
sigma
Dodany dnia 14/12/2013 12:10
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Nigdy nie mów nigdy Grin
Jak to była próba, to ja bardzo chcę zobaczyć ten właściwy tort! Smile
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Nadzieja
Dodany dnia 14/12/2013 13:24
Awatar

Pasjonat


Postów: 5532
Data rejestracji: 20.08.08

A, ja się pochwalę chlebem który piecze moja mama. Jest pyszny Smile

[img]http://s1.zmniejszacz.pl/115/zdjecie1591__9862.jpg[/img]
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany."
Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color]
 
tajfunek
Dodany dnia 14/12/2013 14:53
Awatar

300% normy


Postów: 7284
Data rejestracji: 31.05.09

Sensi Ty zdolniacho Grin
 
sensitivechild
Dodany dnia 14/12/2013 15:15
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2771
Data rejestracji: 04.12.10

Uwielbiam chleb własnej roboty. Właśnie niedawno odebrałam od babci dwa bochenki. Tylko wsadziła w nie coś innego niż siemię lniane, żyję nadzieją, że Małej nic nie będzie Stres

Taka masa jest naprawdę prosta do zrobienia - 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody (zostawić w garnku do spęcznienia) + 50 g glukozy i to na wolny ogień, by się nie zagotowało. Potem 200 g cukru pudru do blendera (którego omal nie spaliłam) i tę papkę ciepłą (byle nie gorącą), można już po zmieszaniu dodać aromat i barwnik, jeśli się chce kolorek Smile Potem na stolnicę obsypaną cukrem pudrem tę maziajkę (bez łyżki się nie obejdzie) i mieszamy z cukrem pudrem (200 g nie więcej), wtedy jest super masa plastyczna, czy to do całego tortu, czy do ozdóbek.
[color=#ff00cc]''Two and a half years ago, hell came to pay me a surprise visit" Andrew Solomon[/color]
[b][color=#ff9900]
"-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić,
 
Makro
Dodany dnia 15/12/2013 18:45
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3419
Data rejestracji: 10.08.08

@Nadzieja - będę wdzięczny za przepis.

A dzisiaj zrobiłem saltimbocca z szynką i serem

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2822d0d58d909ee2.html][IMG]http://images62.fotosik.pl/481/2822d0d58d909ee2m.jpg[/IMG][/URL]
Edytowane przez Makro dnia 15/12/2013 18:51
[color=#3300ff]"Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie."[/color]
[color=#6600ff]Karl Kraus[/color]
[color=#0099ff]Jestem lekarzem. Na forum jestem prywatnie, więc funkcje leczenie i diagnostyka są wyłąc
 
http://www.blogozakrecie.blox.pl
Nadzieja
Dodany dnia 15/12/2013 20:57
Awatar

Pasjonat


Postów: 5532
Data rejestracji: 20.08.08

Makro jakie to apetyczne, jeść mi się zachciało, a jak to się robi bo pierwszy raz słyszę o czymś takim Smile

Przepis na PW wysłałam Smile

Sensi tak swój chleb jest najlepszy u nas w domu tylko pies je kupny Grin
A, zapach w trakcie pieczenia zarąbisty...
[color=#333399]"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany."
Carlos Ruiz Zafón " Cień Wiatru"[/color]
 
Perfidia
Dodany dnia 26/12/2013 08:57
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Przetestowałam nowy przepis na sernik: [url]http://m.smaker.pl/przepis-najlepszy-sernik-na-swiecie,103635.html[/url]. Jest na prawdę dobry i niesłychanie prosty do zrobienia. Tylko następnym razem dodam mniej cukru. Proporcje podane w przepisie starczą na blachę większą niż tortownica pokazana na zdjęciu.
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Pogodna
Dodany dnia 31/12/2013 09:26
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 3860
Data rejestracji: 23.06.10

Moje potrawy na dzisiejszy wieczór:
Pomysły na przystawki z ciasta francuskiego
1) ciasto francuskie z oliwkami
* słoik oliwek,
* ciasto francuskie,
* jajko,
* patyczki do szaszłyków.
Ciasto francuskie podzielić na paseczki o szerokości oliwki.Jeżeli podzielimy po długości ciasta wówczas na jeden pasek potrzebujemy 6 oliwek,jeżeli natomiast po szerokości to na jeden pasek potrzebujemy 4 oliwki.
Paseczkami ciasta opleść oliwki w następujący sposób: Na środku paska położyć oliwkę,owinąć paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem..itd.. [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f6ed020e27a9432.html][IMG]http://images61.fotosik.pl/512/3f6ed020e27a9432.jpg[/IMG][/URL]
Powinno tak wyglądać :
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/512cf6b0258f22d8.html][IMG]http://images65.fotosik.pl/513/512cf6b0258f22d8.jpg[/IMG][/URL] Smarujemy jajkiem.
Piec 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i wygląda tak: [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac0d9b8355265721.html][IMG]http://images63.fotosik.pl/512/ac0d9b8355265721.jpg[/IMG][/URL]
2) tak samo planuję zrobić z ciastem i parówkami kilka sztuk do tego sos czosnkowy Smile
Nieśmiertelność jest bardzo łatwa do osiągnięcia. Wystarczy nie umierać.
 
Jaskolka
Dodany dnia 31/12/2013 16:35
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 2580
Data rejestracji: 13.10.10

Pogodna, ale świetne! Grin Dziś już raczej nic takiego nie zdziałam, ale na pewno kiedyś wykorzystam Smile
 
sigma
Dodany dnia 22/01/2014 21:15
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Wykorzystuję promocje w Biedronce i jem ostatnio sałatki, bo mój organizm się domaga warzyw... i dobrze, niech się domaga Smile
Wczoraj robiłam:
sałata rzymska (z promocji)
koperek (z promocji)
fasolka szparagowa (bez promocji, ale paczka mrożonej 2,50 kosztuje w Biedronce Wink)
kukurydza
pół ogórka (bo tyle miałam w domu)
trochę słonecznika
i sok warzywny jako sos.

Dzisiaj dla odmiany Pfft :
mieszanka sałat z sałatą rzymską
fasolka szparagowa
oliwki
ser typu feta
kukurydza
pół papryki
i sok warzywny się skończył, więc sos z resztki krojonych pomidorów w puszce Wink
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Rat
Dodany dnia 23/01/2014 20:28
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

pierwsza sałatka zdecydowanie lepsza ( brak fety i oliwek Pfft )
a sok warzywny jakiejś konkretnej firmy ? ... bo niektóre smakują jak niedoprawiony sos do spaghetti Wink
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
sigma
Dodany dnia 23/01/2014 20:40
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 12627
Data rejestracji: 12.02.11

Mnie druga bardziej smakowała, pierwsza była maksymalnie oszczędna, bo miałam resztkę pieniędzy w portfelu, a w biedronce kartą oczywiście nie zapłacę Wink

Mój ulubiony sok warzywny to był biedronkowy Just Fit... ale już go nie ma nigdzie od jakiegoś czasu :/ Lubię też fortunę WW+ i tymbarka vega, ale rzadko kupuję, bo to małe opakowania i drogo wychodzi.
Generalnie - dobry sok nie może mieć w smaku przewagi soku pomidorowego, bo ja nie znoszę soku pomidorowego.
Teraz akurat miałam jakiś niezbyt dobry, chyba litrową fortunę... samego bym nie wypiła, tylko jako baza do sosów był.
karą za niewiarę będzie lęk
który już nie zechce opuścić mnie
 
Rat
Dodany dnia 25/01/2014 15:41
Awatar

Platynowy forumowicz


Postów: 3056
Data rejestracji: 07.02.11

Właśnie z Tymbarka warzywne soki smakowały mi jak sos do spaghetti Wink Grin
Pomidorowy lubię , ale muszę dodać pieprzu , bo mdły ... nawet ten pikantny Wink
Jak będę robiła surówkę to spróbuje patentu na sok warzywny Smile
[color=#33cc33] Czasem sobie myślę, że
Oj, lepiej byłoby gdyby nie było mnie. [/color]
 
https://sknerus.pl/pl/pp/301470/456
Perfidia
Dodany dnia 16/02/2014 19:03
Awatar

Grupa Trzymająca Władzę


Postów: 7779
Data rejestracji: 26.01.09

Zbliżają się urodziny Pasożyta i w związku z tym stoi przede mną zadanie zrobienia urodzinowego tortu. Problem jest taki, że ten tort ma być do żłobka, a tam jest część dzieci, które nie jadają mleka i jego przetworów. Tort bezmleczny Ehmm Przeglądam sobie wujka Googla i jakoś żaden z przepisów nie przemawia do mnie. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
[color=#990099][i]Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - nie liczy się.[/i]
[small]A.Einstein[/small][/color]

[small]1,6180339887498948482045868343656...[/small]
 
http://antyproana.blox.pl
Przeskocz do forum:
Podobne Tematy
Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
wątek książkowy W wolnym czasie 760 29/10/2023 15:19
Wątek Muzyczny IV W wolnym czasie 709 15/01/2023 20:15
Wątek Nasze wątki - część otwarta 153 23/11/2020 20:31
wątek wakacyjny W wolnym czasie 30 01/06/2020 16:38
Nowy wątek Przedstaw się 13 06/04/2015 20:49

51,656,681 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

2024