Zobacz temat
Mam Efkę :: Hyde park :: W wolnym czasie
kinomaniacy
|
|
sigma |
Dodany dnia 08/10/2014 23:32
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 12627 Data rejestracji: 12.02.11 |
"Bogowie" obejrzani. Trudno mi ten film ocenić w kategoriach sztuki filmowej, bo ja do niego mam dość emocjonalny stosunek. Nie tylko dlatego, że 1/3 życia spędziłam na Śląsku i regularnie bywam na ulicy Religi Przede wszystkim dlatego, że miałam kiedyś przyjaciela, który w czasie, w którym się przyjaźniliśmy i byliśmy blisko, czekał na przeszczep serca. I teraz żyje dzięki temu przeszczepowi, i on, i jego brat. Więc tak dość osobiście ten film przeżywałam... zresztą chyba podobnie, jak większość osób w kinie (a była pełna sala, tylu ludzi na filmie chyba jeszcze nie widziałam). Ciekawa jestem tylko bardzo, w jakim stopniu ten film jest oparty na faktach... karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
martyna |
Dodany dnia 09/10/2014 06:21
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
Sigma wybieram się na ten film i też mam emocjonalny do niego stosunek. Zamówiłam też książkę Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
swistak |
Dodany dnia 09/10/2014 08:43
|
Złoty Forumowicz Postów: 1758 Data rejestracji: 11.08.14 |
[quote][b]Olivia napisał/a:[/b] Czy może ktoś polecić film - trudny ,że nawet po 5 -15 obejrzeniu nadal się ma pewne wątpliwości czy wszystko zostało wychwycone? Po wczorajszej sieczce pt. słaby horror, muszę coś ambitnego zobaczyć[/quote] Pancernik Potiomkin? Tylko to nie jest dla wszystkich, ale jak lubisz horrory Jest dostępny za darmo w Internecie (prawa autorskie wygasły): [url]https://archive.org/details/BattleshipPotemkin[/url] W każdym razie uznawany za najwybitniejszy film w historii kina. |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 09/10/2014 09:03
|
Finiszujący Postów: 362 Data rejestracji: 17.08.14 |
Chciałbym pójść na "miasto 44"
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych, którzy nas jeszcze pamiętali, razem z nim rozpłyniemy się w czasie i my. |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 11/10/2014 08:14
|
Komedia "bed boys"
Wspomnienie o człowieku może okazać się trwalsze od jego szkieletu, ale kiedy odejdzie ostatni z tych, którzy nas jeszcze pamiętali, razem z nim rozpłyniemy się w czasie i my. |
|
|
sigma |
Dodany dnia 12/10/2014 23:44
|
Pojechałam sobie tak bardzo spontanicznie do kina dzisiaj wieczorem... bo mamy festiwal filmowy, który akurat dzisiaj się kończy, mignęła mi na fb informacja, że zwycięski film będzie dzisiaj grany i że zwycięzcą jest "A jeśli bóg jest?" Przeczytałam krótką notkę o filmie i pomyślałam, że chcę go zobaczyć, więc pojechałam. No i sobie zobaczyłam... Film jest przerażający, wstrząsający, z trudem powstrzymywałam w pewnym momencie odruch wymiotny, a i tak na samo wspomnienie do tej pory mi niedobrze... Chętnie bym powiedziała, że reżyser musiał być psychopatą, tylko że... to jest film na faktach. I jest świetny... ale nie poleciłabym go nikomu. karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
birbantka |
Dodany dnia 13/10/2014 10:07
|
Finiszujący Postów: 360 Data rejestracji: 31.08.14 |
[b]sigma[/b] sądząc po zwiastunie i opisach film zapowiada się znakomicie! Przypuszczam, że to prawdopodobnie coś pomiędzy "Kłem" a "Funny Games"? Baaardzo chciałabym go zobaczyć, ale z info na filmwebie wynika, że polska premiera dopiero w styczniu 2015 r.
[i][small][color=#006666]"Któż zaufa człowiekowi, który nie ma gniazda i zatrzymuje się tam, gdzie go mrok zastanie?" (Syr 36, 27)[/color][/small][/i] |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 13/10/2014 10:38
|
Polecam z całego serca serial "czas honoru".
|
|
sigma |
Dodany dnia 13/10/2014 11:46
|
Nie oglądałam ani Kła, ani Funny Games, ale sądząc po opisach - blisko. Z tą zasadniczą różnicą, że film jest na faktach... a wiedząc to, nawet nie zwracałam za bardzo uwagi na jakieś metafory, konwencje i przekaz... karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
martyna |
Dodany dnia 16/10/2014 20:40
|
300% normy Postów: 11241 Data rejestracji: 07.08.09 |
byłam na " Bogowie" i czuję nie dosyt bo równolegle czytam tez książkę i jest bardzo dobra. Kot zarąbiście zagrał Religę był niesamowity. Historia opisana w filmie mi uświadomiła, że na moją wadę serca ludzie umierali w tych latach gdzie zabiegi były pionierskie czyli lata gdzie zalecali mi zabieg. Świadomość, że po latach życia z wadą mam jej konsekwencję a gdyby mnie zoperowali być może nie przeżyłabym zabiegu tak jak serialowa Ewa. Wiem, było mineło ale świadomość boli.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską herbatę, czytać złe książki i marnować czas na ludzi, dla których nic nie znaczymy. |
|
|
birbantka |
Dodany dnia 19/10/2014 15:19
|
Bogów jeszcze nie widziałam i chyba z tym trochę poczekam...Natomiast w zeszłym tygodniu dałam się wyciągnąć do kina na "Zaginioną dziewczynę" . Mam właściwie mieszane uczucia - z jednej strony fajna, wciągająca intryga kryminalna, z drugiej lekkie rozczarowanie jeśli chodzi o ukazanie relacji między dwojgiem bohaterów - bardzo sztuczne dialogi, gesty i wręcz nieprawdopodobne reakcje...nie będę może spoilerować, ale film pod względem psychologii postaci mnie zawiódł. Zabrakło chyba jakiegoś zwykłego "brudu" codzienności, codziennej szamotaniny, konfliktów, sekretow wreszcie monotonni i znudzenia sobą. Jeśli ktoś już szuka filmowego portretu socjopaty, to te bardziej przystające do rzeczywistości znajdzie w filmach "Simon zabójca" [url]http://www.filmweb.pl/film/Simon+zabójca-2012-608319[/url] albo "Internetowy zabójca" [url]http://www.filmweb.pl/film/Internetowy+zabójca-2011-608678[/url](mimo, że ten ostatni nakręcony dosyć przeciętnie)
Edytowane przez birbantka dnia 19/10/2014 15:24 [i][small][color=#006666]"Któż zaufa człowiekowi, który nie ma gniazda i zatrzymuje się tam, gdzie go mrok zastanie?" (Syr 36, 27)[/color][/small][/i] |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 23/10/2014 14:20
|
Oglądałem "ostatni brzeg" mega film. Polecam !
|
|
RedKate |
Dodany dnia 23/10/2014 19:02
|
Grupa Trzymająca Władzę Postów: 2185 Data rejestracji: 06.07.12 |
Sonic, która wersja? Ta z 1964 czy remake? Oglądałam obie, i obie mnie troszkę zawiodły, chociaż jest klimat niezły. Najlepszy chyba jednak jest pierwowzór, czyli książka.
[color=#3399ff][i][small]"Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą." Joanna Chmielewska - "Całe zdanie nieboszczyka"[/small][/i][/color] |
|
|
Izolda |
Dodany dnia 26/10/2014 16:39
|
Finiszujący Postów: 372 Data rejestracji: 18.10.14 |
Już wiem że pójdę na film Magdaleny Piekorz "Zbliżenia" Z Joanną Orleańską w roli głównej. 37 letnia córka i jej więź z matką jest myślą przewodnią filmu. Córka przy każdej decyzji potrzebuje aprobaty matki. ( Co u mnie w rodzinie np. mamy siostry akurat działa). Myślę, że konflikt zaczyna się jak matka nie daje tzw " błogosławieństwa" córce. Ciekawa jestem puenty filmu i przesłania. [i]Był las nie było nas, będzie las nie będzie nas [/i]cyt z serialu" Na dobre i na złe" |
|
|
sigma |
Dodany dnia 26/10/2014 17:25
|
Na Zbliżenia pójdę najpewniej w środę, czekam na ten film od dawna. A dzisiaj - Dziewczyna z szafy. Dziwny film, smutny, choć z humorystycznymi elementami. Ale dobry. karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 27/10/2014 09:33
|
[b]Redkate[/b] oglądałem remake. Jak dla mnie film był mega
|
|
birbantka |
Dodany dnia 27/10/2014 13:29
|
Ja chyba skuszę się na "Gościa" (The Guest [url]http://www.filmweb.pl/film/Gość-2014-707107[/url]) pod koniec tygodnia
[i][small][color=#006666]"Któż zaufa człowiekowi, który nie ma gniazda i zatrzymuje się tam, gdzie go mrok zastanie?" (Syr 36, 27)[/color][/small][/i] |
|
|
Sonic |
Dodany dnia 28/10/2014 20:41
|
Idę w piątek na noc filmów grozy. Zaczynają grać o. 22.00 do 6.00. Niemogę się doczekać
|
|
Sonic |
Dodany dnia 29/10/2014 10:59
|
Widziałem zapowiedź polskiej komedi "obywatel" bardzo mi się podobał. Zaczynają grać w kinach od 7 listopada
|
|
sigma |
Dodany dnia 30/10/2014 00:10
|
Zbliżenia - świetny, bardzo psychologiczny film. I przez cały czas szlag mnie trafiał... ale to chyba dobrze, gorzej, jakbym uznała to, co widzę, za normalne Film o bardzo silnej, uzależniającej, naduwikłanej relacji matki z córką... problem zupełnie nie mój, ale wkurzałam się i tak karą za niewiarę będzie lęk który już nie zechce opuścić mnie |
|
Przeskocz do forum: |